Pijn

 De behandelingen tegen kanker doen je op zich geen pijn. Radiotherapie wordt bijvoorbeeld vaak bij botuitzaaiingen gebruikt om de pijn te verlichten. Het zijn de bijwerkingen van de therapieën en de ziekte zelf die pijn veroorzaken.

De ene patiënt zal meer pijn hebben dan de andere, maar daar bestaat gelukkig een oplossing voor. Pijn is dus zeker geen prijs die je moet betalen voor het behandelen van de ziekte. Praat er dus over met het medisch team.

Een pijnstillers behandelling

De artsen besteden veel aandacht aan het behandelen van pijn. Er bestaan tegenwoordig diverse types geneesmiddelen die pijn efficiënt kunnen verzachten, zoals paracetamol, niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s), morfinederivaten enz.

Maar vraag je arts ALTIJD eerst om raad voor je iets neemt, wat het ook is! Daar zijn ten minste drie redenen voor:

  1. Sommige geneesmiddelen zijn soms niet compatibel met de behandelingen tegen kanker.

  2. Welke pijnstiller het best werkt, hangt af van de aard en de oorzaak van de pijn. De arts weet wat in jouw geval het meest doeltreffend is.

  3. Alle pijnstillers, ook de soorten die zonder voorschrift te krijgen zijn, kunnen bijwerkingen veroorzaken.

 
Welke pijnstiller je ook kiest of voorgeschreven krijgt, hou je altijd zo goed mogelijk aan de voorgeschreven dosissen en tijdstippen van inname, en overschrijd nooit de maximale dosis.

 

Beschrijf je pijn zo nauwkeurig en gedetailleerd mogelijk

Om het efficiëntste middel te vinden om je pijn te verzachten, moet je de arts zo nauwkeurig mogelijk aangeven:

  • waar je pijn hebt;
  • wat je precies voelt: een branderig, trekkend en kloppend gevoel;
  • hoe erg de pijn is (op een schaal van 1 tot 10 bijvoorbeeld);
  • hoe lang de pijn duurt en hoe vaak je ze hebt;
  • wat de pijn verandert, versterkt of vermindert (een goede nacht, als je opstaat, een bepaalde houding enz.);

Ga anders om met pijn

Niet alleen medicijnen kunnen de pijn verzachten. Ook technieken zoals relaxatie, yoga, hypnose of sofrologie kunnen helpen de pijn te verzachten of toch zeker helpen ermee om te gaan. Vraag het medisch team gerust om informatie. Je kunt hiervoor ook terecht bij de Stichting tegen Kanker.

Polyneuropathie: een geval apart

Sommige soorten chemotherapie zijn neurotoxisch. Ze tasten met andere woorden het zenuwstelsel aan. Dat kan zich uiten in een verminderd gevoel in bepaalde lichaamszones, in pijn (tintelingen, stekende pijn of branderig gevoel enz.) en zelfs in evenwichtsstoornissen. Dat fenomeen wordt polyneuropathie genoemd. De pijn die daardoor ontstaat, moet met aangepaste middelen opgevangen worden. De traditionele remedies tegen pijn schieten hier namelijk soms tekort.

©Vivio

Getuigenissen

Stéphanie heeft al zes jaar een hersentumor. Haar kracht om door te zetten, komt diep uit haar binnenste, maar ook haar vrienden en familie geven veel energie. De boodschap van Stéphanie: geniet met volle teugen van elke dag.Lees verder