Je afweersysteem bestaat uit witte bloedcellen die je beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen, bacteriën of schimmels. Sommige behandelingen van kanker hebben als bijwerking dat ze je afweersysteem verzwakken en het aantal witte bloedcellen doen dalen. Dat fenomeen wordt neutropenie genoemd.
Na een intensieve chemotherapie waarbij het beenmerg vernietigd wordt en die ter voorbereiding van een stamceltransplantatie dient, is het afweersysteem tijdelijk buiten dienst. Dat komt omdat het aantal witte bloedcellen (bijna) op nul staat. Na de transplantatie bestaat er gedurende een tweetal weken een groot risico op infecties. Dat is een fase van aplastische anemie. Daarom moet je in het ziekenhuis in een steriele kamer verblijven.
Ook tijdens een chemotherapie komt het vaak voor dat het aantal witte bloedcellen sterk daalt. Het afweersysteem is dan een aantal dagen verzwakt. De duur hangt af van het type chemo.
In beide gevallen is je lichaam veel gevoeliger voor microben en is het risico op infecties (veel) groter.
Als er een infectie optreedt, moet je heel waarschijnlijk antibiotica nemen.
Wees vooral heel waakzaam. Reageer meteen bij een infectie, anders bestaat de kans dat die erger wordt. Breng je arts systematisch op de hoogte als je een van de volgende symptomen vaststelt:
©Vivio