Vruchtbaarheid en steriliteit

Sommige vormen van chemo en sommige radiotherapieën die het bekkengebied bestralen, kunnen vruchtbaarheidsproblemen geven.

Effecten op de voortplantingsfuncties

  • Bij mannen kan chemotherapie het aantal zaadcellen en de kwaliteit ervan verminderen.
  • Bij vrouwen kan chemotherapie de hormonenproductie doen dalen en de eierstokken beschadigen. Je menstruatiecyclus is verstoord en wordt onregelmatig en je maandstonden kunnen uitblijven, soms zelfs definitief. In dat laatste geval spreekt men over vervroegde menopauze. Dan treden ook alle bijbehorende symptomen op, zoals opvliegers, verminderd libido, gewichtstoename of stemmingswisselingen. Omdat je geen eisprong meer hebt, kan je dan ook geen kinderen meer krijgen.

Remedies

Gelukkig bestaat er een hele reeks technieken die je kunnen helpen om later toch kinderen te krijgen.

  • Vaak stelt men aan jonge mannen voor om voor de aanvang van de behandelingen sperma op te slaan. Het zaad wordt ingevroren en bewaard in een spermabank. Het kan dan later worden gebruikt voor kunstmatige inseminatie.
  • Jonge vrouwen kunnen eicellen of zelfs eierstokweefsel laten wegnemen. Het weefsel wordt ingevroren in vloeibare stikstof en kan indien gewenst na de genezing opnieuw worden ingeplant. Normaal zullen de eierstokken dan weer beginnen te werken en nieuwe eitjes produceren. Deze techniek is nog vrij nieuw, maar ze heeft al mooie resultaten bereikt.

Behandelingen van kanker en anticonceptie

Met voorbehoedsmiddelen (pil, geïmplanteerde anticonceptie enz.) moet je voorzichtig zijn. Ze kunnen door de behandeling en de bijwerkingen – zoals braken – hun effect verliezen. Hierdoor kun je ongewenst zwanger worden.

Geen kindje tijdens de therapieën!

Een zwangerschap tijdens de behandelingen kan, maar wordt sterk afgeraden. De therapieën kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor de foetus en misvormingen veroorzaken, vooral in het eerste trimester.
 
©Vivio

Getuigenissen

Na haar borstkanker besloot Maria om vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Vandaag is zij een van onze schoonheidsconsulentes die patiënten in de watten leggen. Wat haar motiveert, is anderen de zorgen bieden die zij zelf ontving toen ze ziek was.Lees verder