Vruchtbaarheid en steriliteit | Stichting tegen Kanker

Vruchtbaarheid en steriliteit

Sommige vormen van chemo en sommige radiotherapieën die het bekkengebied bestralen, kunnen vruchtbaarheidsproblemen geven.

Effecten op de voortplantingsfuncties

  • Bij mannen kan chemotherapie het aantal zaadcellen en de kwaliteit ervan verminderen.
  • Bij vrouwen kan chemotherapie de hormonenproductie doen dalen en de eierstokken beschadigen. Je menstruatiecyclus is verstoord en wordt onregelmatig en je maandstonden kunnen uitblijven, soms zelfs definitief. In dat laatste geval spreekt men over vervroegde menopauze. Dan treden ook alle bijbehorende symptomen op, zoals opvliegers, verminderd libido, gewichtstoename of stemmingswisselingen. Omdat je geen eisprong meer hebt, kan je dan ook geen kinderen meer krijgen.

Remedies

Gelukkig bestaat er een hele reeks technieken die je kunnen helpen om later toch kinderen te krijgen.

  • Vaak stelt men aan jonge mannen voor om voor de aanvang van de behandelingen sperma op te slaan. Het zaad wordt ingevroren en bewaard in een spermabank. Het kan dan later worden gebruikt voor kunstmatige inseminatie.
  • Jonge vrouwen kunnen eicellen of zelfs eierstokweefsel laten wegnemen. Het weefsel wordt ingevroren in vloeibare stikstof en kan indien gewenst na de genezing opnieuw worden ingeplant. Normaal zullen de eierstokken dan weer beginnen te werken en nieuwe eitjes produceren. Deze techniek is nog vrij nieuw, maar ze heeft al mooie resultaten bereikt.

Behandelingen van kanker en anticonceptie

Met voorbehoedsmiddelen (pil, geïmplanteerde anticonceptie enz.) moet je voorzichtig zijn. Ze kunnen door de behandeling en de bijwerkingen – zoals braken – hun effect verliezen. Hierdoor kun je ongewenst zwanger worden.

Geen kindje tijdens de therapieën!

Een zwangerschap tijdens de behandelingen kan, maar wordt sterk afgeraden. De therapieën kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor de foetus en misvormingen veroorzaken, vooral in het eerste trimester.
 
©Vivio

Getuigenissen

In 2011 werd er bij Johan kanker vastgesteld en al snel wist hij: “Ik wil mijn steentje bijdragen.” Johan wilde geld inzamelen voor kankeronderzoek, omdat wetenschappelijke vooruitgang op termijn het verschil maakt. Een kleine zoektocht bracht hem bij Stichting tegen Kanker. “Toch de organisatie die zich het meest inzet en de grootste som geld inzamelt.” Vandaag is Johan vrijwilliger voor de Stichting en behalve organisator van Cyclo4Cancer ook voorzitter van Levensloop Kortrijk.Lees verder