Doe het rustig aan, maar zonder daarin te overdrijven! Dat is de gouden regel om je vermoeidheid in te perken en onder controle te houden. Enkele praktische tips:
- Plan in je dagelijkse bezigheden verschillende (korte) rustperiodes in. De ideale pauze duurt niet langer dan een halfuur en gebeurt het best voor 15 uur.
- Voorzie een moment van rust als je terugkomt van het ziekenhuis.
- Spaar je energie voor de belangrijke dingen, dingen waaraan je plezier beleeft of die echt de moeite waard zijn. Laat de rest vallen.
- (Her)ontdek de traagheid: hou je vast aan een leuning, een zetel, een muur enz.
- Durf hulp te vragen zonder je schuldig te voelen of je te schamen. Je familie en vrienden zullen je met plezier helpen.
- Besteed aandacht aan je voeding, zodat je lichaam energie opdoet.
- Breng het medisch team op de hoogte van je toestand. Als je vermoeidheid echt te erg is, kan de arts je een aanvullende behandeling voorschrijven om ze te verzachten.
Hoe zit het met sport?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt vermoeidheid alleen maar erger als je te veel rust. Het kan je ontzettend veel deugd doen als je regelmatig een gepaste lichamelijke activiteit beoefent, zowel lichamelijk als psychisch.
Als je een verstokte sporter bent, is de kans natuurlijk klein dat je tijdens of net na je behandeling van kanker even vaak, even intens en op hetzelfde niveau zult kunnen sporten. Maar laat je door je ziekte niet tegenhouden om te leven. Beweeg dus!
©Vivio