Tijdens een behandeling van kanker is het soms nuttig of zelfs nodig om thuis hulp te krijgen.
Soorten thuiszorg:
- De huishoudhulp voert alleen huishoudelijke taken uit (onderhoud en schoonmaak van de woning enz.).
- De gezinshulp levert professioneel opgeleide mensen die bijspringen voor dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen en het huishouden doen, wassen, strijken en koken, helpen bij verplaatsingen buitenshuis of kinderen naar school brengen.
- Thuisonderwijs: sommige ziekenhuizen en diverse verenigingen kunnen een leerkracht tot bij je thuis laten komen. Die kan je helpen om leerachterstand te voorkomen of in te halen of om je examens voor te bereiden. Je vindt de lijst van deze verenigingen op de website van de Stichting tegen Kanker: www.kanker.be
- Andere soorten dienstverlening aan huis: kinesitherapie- of logopediesessies, dienstencheques, leveren van maaltijden enz.
Waar kan je terecht voor informatie?
Er zijn diverse sociale diensten die je informatie kunnen geven over de bestaande hulpvormen en hoe je die kan verkrijgen:
- De sociale dienst van het ziekenhuis waar je behandeld wordt.
- Het ziekenfonds.
- De coördinatiecentra voor thuiszorg.
- De sociale diensten (OCMW) van de gemeente waar je woont.
Mensen in je omgeving
Je ouders, broers, zussen en vrienden staan vaak klaar om je thuis een handje te helpen. Maar voor je hun hulp aanvaardt, kan het nuttig zijn om je eerst een duidelijk en juist beeld te vormen van de reële beschikbaarheid, de vaardigheden en de wensen van iedereen… zeker als het om een langere periode gaat! Een open gesprek kan veel misverstanden, conflicten en frustraties aan beide kanten voorkomen.
©Vivio