Je ziekenhuisopname

Soorten van hospitalisatie

Er zijn verschillende redenen waarom je in het ziekenhuis opgenomen kan worden. Misschien moet je binnen voor een aantal medische onderzoeken of moet je een chirurgische ingreep ondergaan, een behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie volgen enz. Er bestaan diverse types van ziekenhuisverblijven, afhankelijk van de duur en het specifieke geval:

  • Bij een ambulante behandeling hoef je niet in het ziekenhuis te worden opgenomen, maar moet je wel enkele uren in het ziekenhuis blijven om de therapie te krijgen.
  • Sommige ziekenhuizen beschikken over een daghospitaal voor opnames van minder dan 24 uur.
  • Als je langer dan 24 uur opgenomen moet worden, kom je op de verpleegeenheid terecht in een eenpersoons- of gemeenschappelijke kamer, op de dienst oncologie of hematologie.
  • Bij een transplantatie word je opgenomen en kom je in een isolatiekamer op de steriele afdeling terecht.

Ziekenhuis? Het valt best mee

Je hoeft niet bang of wantrouwig te zijn voor het ziekenhuis. Een ziekenhuis biedt veel voordelen:

  •  Je vindt er alle medische en paramedische specialisten (kinesist, psycholoog, diëtist enz.). Je kunt van je verblijf profiteren om ze aan te spreken en om al je vragen te stellen.
  • Sommige ziekenhuizen bieden gratis niet-medische zorgen aan, zoals een schoonheidsspecialiste of praatgroepen.
  • Iedereen is er voor jou en is bekommerd om je! De verpleegsters zijn er de klok rond en zullen je bij het minste probleem helpen.

Iets om je bezig te houden

Neem zeker iets mee om je bezig te houden, zodat je je tijdens je verblijf niet (te veel) verveelt. Er is keuze zat: je kunt boeken of strips lezen, muziek beluisteren op je mp3-speler, kaarten, je lessen nakijken, op je laptop naar een soap kijken of op het internet surfen, telefoneren met je vrienden, knutselen, breien… Je kunt zowat alles meenemen wat je maar wilt. Als je er vragen over hebt, bel dan even naar de afdeling waar je terecht komt. Het personeel zal je met plezier verderhelpen.

Bezoek of niet?

Je mag tijdens je verblijf zeker bezoek krijgen, zolang de bezoekers (familie, vrienden, leraren enz.) zich maar houden aan de bezoekuren en aan de mogelijke hygiënische instructies. Vraag gerust dat ze je vooraf een seintje geven. Dan kan je de bezoekjes plannen of eventueel spreiden. Misschien ben je moe of wil je niemand zien? Dat is je volste recht. Zeg het gewoon. De mensen begrijpen vast dat je rust en kalmte nodig hebt.

Minderjarigen kunnen voor meer informatie surfen naar www.hospichild.be.

©Vivio

Getuigenissen

Vilohmah Vzw
In 2019, 6 maanden nadat we afscheid moesten nemen van onze eigen vechter werd Vilomah vzw een feit. Uit eigen ervaring leerden we wat anders of beter kon in de begeleiding en opvang van ouders die het verdict palliatief kregen voor hun kind en ouders die hun kind reeds hadden moeten afgeven.Lees verder