We willen je helemaal niet de les spellen, maar je enkel informeren over de risico’s van het drugsgebruik tijdens een behandeling van kanker. Er bestaan heel veel misvattingen over dit onderwerp, die we de kop willen indrukken.
Als je giftige stoffen - zoals die in sigaretten - inademt terwijl ze verbranden, doe je je longen en je algemene gezondheidstoestand er geen deugd mee.
Niettemin is de actieve stof in cannabis, THC (tetrahydrocannabinol) bekend om zijn pijnstillende, angstwerende en eetlustopwekkende werking. In landen zoals Canada en Nederland mag THC worden voorgeschreven aan mensen met kanker om de bijwerkingen van sommige behandelingen (angst, verminderde eetlust, misselijkheid enz.) te verzachten. Ook wordt onderzocht of THC kankerpijn kan bestrijden, maar het is helaas nog te vroeg om al conclusies te trekken.
In België wordt er momenteel onderzoek gedaan naar een mondspray op basis van THC, maar het therapeutisch gebruik van cannabis is hier (voorlopig) niet aan de orde. Het roken van een jointje is in ons land dus wettelijk verboden. De handeling is alleen uit de strafrechtelijke sfeer gehaald: het blijft met andere woorden illegaal, maar je wordt niet echt ‘gestraft’.
Sommige artsen hebben er geen bezwaar tegen dat hun jonge patiënten een of twee jointjes per dag roken als ze er zich beter mee voelen. Het probleem is dat je de herkomst van een illegaal product niet kunt achterhalen en je ook nooit zeker bent van het exacte THC-gehalte. Je kent met andere woorden de heilzame dosissen niet en ook de limiet niet waarboven het product de gezondheid schaadt… Wees dus voorzichtig!
De andere drugs (ecstasy, hallucinogene paddenstoelen, cocaïne, speed, heroïne, enz.) worden meer dan ooit afgeraden! Er zijn nog geen studies over de precieze impact op een behandeling van kanker. Maar deze producten stellen het lichaam van gezonde mensen al danig op de proef, wat moet het dan niet zijn voor een ziek lichaam dat zulke krachtige stoffen als een chemo toegediend krijgt! Speel niet met vuur, zet je genezingskansen niet op het spel en blijf tijdens je behandelingen voor kanker van de drugs af.
©Vivio