Kanker en roken

Roken is slecht voor de gezondheid. Dat is geen geheim meer. Heel wat studies hebben aangetoond dat roken het risico op kanker aanzienlijk doet stijgen, vooral dan kanker van de luchtwegen (longen, mondholte enz.)


Bij 60-plussers speelt de leefwijze, en zeker roken, een rol bij het ontstaan van sommige van deze ziektes. Bij jongeren weet men niet zo goed wat kanker veroorzaakt.
Het is dus fout om te zeggen dat er een rechtstreekse link bestaat tussen roken en kankers bij jongeren.

Stoppen met roken heeft heel wat voordelen

Maar het is hoe dan ook beter om niet meer (of toch zeker minder) te roken. Er bestaan nog niet zoveel studies over de eventuele negatieve invloed van roken op de behandelingen van kanker. Maar volgens sommige wetenschappers reageren patiënten die niet roken beter op de behandelingen dan rokers.
Als je eenmaal van het roken af bent, zal je trouwens zien dat je je beter in je vel voelt. Je hebt het gevoel beter te kunnen ademen, je huid en je haar zien er beter uit, je eten heeft meer smaak enz. Geen onbelangrijke voordelen als je vecht tegen kanker.

Moet je stoppen met roken als je kanker hebt?

Bij kanker van de luchtwegen is stoppen met roken letterlijk van levensbelang.


In andere gevallen vinden sommige artsen stoppen met roken geen absolute noodzaak. De absolute prioriteit ligt voor hen bij de behandeling van kanker. Voor iemand die het bijvoorbeeld helemaal niet ziet zitten om te stoppen met roken, kan het misschien contraproductief zijn en een extra bron van stress worden. Dat terwijl hij net andere zorgen heeft!
Misschien kan je de vraag het best rechtuit stellen aan je arts. Dan kan je de voor- en nadelen beter afwegen.

Wie kan je helpen om te stoppen met roken?

Stoppen met roken is een beslissing die je zelf moet nemen als je in je opzet wil slagen. Als je alleen stopt om je familie of je arts een plezier te doen, bestaat de kans dat je snel ontmoedigd raakt. Maar als je gemotiveerd bent, kun je bij de volgende mensen terecht voor hulp:

  • In een Centrum voor Hulp aan Rokers (CHR). Je vindt de lijst van de verschillende centra op www.vrgt.be
  • Bij een tabacoloog, dat is een hulpverlener uit de medische sector (arts, psycholoog, verpleegkundige, apotheker enz.) die een multidisciplinaire opleiding heeft gevolgd voor de opvang en begeleiding van mensen die willen stoppen met roken. Interessant om te weten: het RIZIV betaalt de behandeling gedeeltelijk terug (acht sessies gespreid over twee jaar bij een arts en/of erkend tabacoloog).
  • Bij je huisarts
  • Op de rookstopwebsite (gratis): www.tabakstop.be
  • Telefonisch (gratis): Tabak Stop Lijn: 0800/111.00 (tussen 15 en 19 uur)
     

©Vivio

Getuigenissen

Vermoeidheid, vermageren ... Na enkele medische onderzoeken, valt de diagnose: myeloom. Eerst kon Thierri zich er niet bij neerleggen. Maar hij is erin geslaagd om zijn dagelijkse leven toch aan te passen. Vooral de steun van vrienden en familie heeft hem daarbij geholpen. De boodschap van Thierri: hoop!Lees verder