Prijskaartje en terugbetaling van de medische kosten

Doktersbezoeken, onderzoeken, therapieën, ziekenhuisopnames… De medische kosten voor mensen met kanker kunnen aardig oplopen. Gelukkig hebben we een van de beste systemen van gezondheidszorg ter wereld!

RIZIV en ziekenfonds: wie doet wat?

  • In België moet iedereen de verplichte verzekering ‘geneeskundige verzorging’ hebben. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) beheert en controleert de verplichte verzekering op federaal niveau.
  • Het ziekenfonds, ook wel de mutualiteit genoemd, staat in voor de (gedeeltelijke) terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van de uitkeringen in geval van arbeidsongeschiktheid. Het ziekenfonds biedt zijn leden ook aanvullende verzekeringen (zoals de hospitalisatieverzekering) aan. Die komen tussen voor kosten die niet gedekt zijn door de verplichte verzekering.

Wanneer moet je je bij een ziekenfonds aansluiten?

Als kind ben je ‘persoon ten laste’ en val je dus onder het ziekenfonds van je ouders. Als je 25 bent, afstudeert of recht hebt op een werkloosheidsuitkering, moet je jezelf inschrijven bij een ziekenfonds als ‘titularis’. Je bent volledig vrij in de keuze van dat ziekenfonds, maar je mag slechts bij één aangesloten zijn.

©Vivio

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder