Prijskaartje en terugbetaling van de medische kosten

Doktersbezoeken, onderzoeken, therapieën, ziekenhuisopnames… De medische kosten voor mensen met kanker kunnen aardig oplopen. Gelukkig hebben we een van de beste systemen van gezondheidszorg ter wereld!

RIZIV en ziekenfonds: wie doet wat?

  • In België moet iedereen de verplichte verzekering ‘geneeskundige verzorging’ hebben. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) beheert en controleert de verplichte verzekering op federaal niveau.
  • Het ziekenfonds, ook wel de mutualiteit genoemd, staat in voor de (gedeeltelijke) terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van de uitkeringen in geval van arbeidsongeschiktheid. Het ziekenfonds biedt zijn leden ook aanvullende verzekeringen (zoals de hospitalisatieverzekering) aan. Die komen tussen voor kosten die niet gedekt zijn door de verplichte verzekering.

Wanneer moet je je bij een ziekenfonds aansluiten?

Als kind ben je ‘persoon ten laste’ en val je dus onder het ziekenfonds van je ouders. Als je 25 bent, afstudeert of recht hebt op een werkloosheidsuitkering, moet je jezelf inschrijven bij een ziekenfonds als ‘titularis’. Je bent volledig vrij in de keuze van dat ziekenfonds, maar je mag slechts bij één aangesloten zijn.

©Vivio

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder