Angst | Stichting tegen Kanker

Angst

Het is heel normaal dat je bang bent als je met kanker te maken krijgt. Je bent bang voor de pijn, voor de behandelingen, voor de veranderingen in je lichaam. Je bent bang dat je ziekte je relatie met de andere mensen zal veranderen, en je bent vooral bang voor de dood. Vaak blijft die angst om te sterven de grootste vrees.

Impact van de angst

Angst is een psychologisch en fysiek gevoel als reactie op een echte of vermeende bedreiging. Er zijn verschillende graden van angst, gaande van een vage onrust tot een paniekaanval. Naast sombere gedachten lokt angst ook lichamelijke symptomen uit, zoals het gevoel dat je keel dicht zit, dat je maag in een knoop ligt, ademhalingsproblemen, klamme handen of beven.

Hoe ga je om met angst en overwin je ze?

  • Praat over je angst. Met een vertrouwenspersoon praten over je angst volstaat soms al om die te verlichten.
  • Neem een blad papier en schrijf alles op waarvoor je bang bent. Soms is je angst ongegrond en kan je je makkelijker geruststellen door ze op papier te zetten. Als je die dingen opschrijft en ze dan aan een vertrouwenspersoon of een psycholoog voorlegt, kan je er ook samen over praten en ze zo beter verwerken.
  • Doe aan sport, yoga of relaxatie, lees een goed boek of volg een televisiesoap. Het zijn allemaal activiteiten die je zullen helpen je gedachten te verzetten en je te ontspannen.
  • Muziek, massages, gestreeld worden, al die dingen kunnen wonderen doen!
  • Adem diep in en uit en denk aan iets moois (een landschap dat je eens gezien hebt of een aangename ervaring bijvoorbeeld). Ook dat kan je helpen om je angst te overwinnen.
  • Als je arts geen bezwaar heeft, kun je een warm bad met etherische oliën nemen. Dat werkt enorm ontspannend.
    Probeer in de mate van het mogelijke een zo normaal mogelijk leven te leiden en mijd stresssituaties.

©Vivio

Getuigenissen

Legaat
Jacqueline heeft pretoogjes en ademt levensvreugde uit. Ondanks de vele beproevingen op haar pad, heeft ze altijd iets positiefs te melden wanneer ze de deur opent van haar appartement in Brussel, waar ze samen met haar man in 1971 introk. Ze kregen geen kinderen, maar zagen veel van de wereld en genoten van het leven. Elke keer als ze op reis gingen, dacht Jacqueline eraan om een briefje op tafel te leggen, voor het geval er iets zou gebeuren.Lees verder