Diagnose vernemen

Horen dat je kanker hebt - welke vorm dan ook - is een zware klap en een traumatische ervaring. De eerste dagen of weken ben je helemaal van de kaart. Dat is volledig normaal. Het vraagt tijd om het nieuws te verwerken.

Angst

Iedereen ervaart de dingen op zijn manier. Maar de kans is groot dat je bij het horen van de diagnose angst voelt. Angst voor de behandeling, voor de toekomst of voor de dood is normaal. Het onbekende schrikt namelijk altijd af. Maar een goed geïnformeerde patiënt zal minder last hebben van die angst en die onzekerheid. Meer te weten komen over je ziekte, de therapieën of het verloop ervan kan echt helpen om rustiger om te gaan met wat er op je afkomt.

Waar kan je terecht met je vragen?

Het is heel goed mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat je bij het horen van de diagnose zo van slag bent dat je niet alles snapt wat de arts zegt. Blijf niet met je vragen zitten, maar stel ze hem (opnieuw) als je hem nog eens ziet. Vraag de mensen van het verplegend team ook alle informatie die je nodig hebt. Het hoort bij hun werk om daarop te antwoorden. Heeft de dokter geen tijd? Wend je dan tot de verplegers, de psycholoog of de oncologische zorgcoördinator. Je hebt het recht om de dingen te weten als je dat wil.

Informatie zoeken op het internet?

Internet is een geweldig communicatiemiddel. Maar als het gaat om gezondheid en kanker, moet je voorzichtig zijn. Elke patiënt en elke vorm van kanker is anders. Wat voor de ene geldt, geldt niet automatisch voor de andere. Veel websites nemen het bovendien niet zo nauw met de waarheid. Sommige proberen zogenaamde wondermiddeltjes te verkopen om kanker te overwinnen. Laat je niet voor de gek houden! Als je vragen hebt, stel ze dan aan het medisch team of aan de Stichting tegen Kanker. Ook op de website van de Stichting tegen Kanker vind je veel informatie.

©Vivio

Getuigenissen

Johan Devroe
“Activiteiten als Levensloop dragen bij tot meer levenshoop!”Lees verder