Kanker en mijn vrienden

Kanker is voor iedereen een zware beproeving. In de eerste plaats voor jou, maar ook voor de mensen die je na aan het hart liggen, zoals je vrienden. Zij hebben het ook zwaar. Je ziekte brengt ze van streek. Ze maken zich zorgen en zijn bang, ook al tonen ze dat niet altijd. Ze weten niet altijd hoe ze moeten reageren. Veel mensen zijn onbeholpen en weten de juiste woorden niet te vinden. Ze weten niet hoe ze over je kanker moeten praten, en of ze er wel over mogen praten.

Vrienden die er voor je zijn, of net niet

De kans is groot dat je vrienden heel verschillend reageren als ze met je kanker geconfronteerd worden. De ene zal verrast zijn, de andere misschien ongemakkelijk of bang. Sommige van je vrienden zullen bij je willen zijn om je in deze moeilijke periode bij te staan en je alle hulp en steun te geven die je nodig hebt. Anderen zullen misschien afstand nemen. Als dat gebeurt, mag je dat vooral niet persoonlijk opvatten. Niet iedereen is in staat om met jouw situatie om te gaan. Sommigen zullen je mijden omdat ze met hun gevoelens in de knoei zitten. En uit angst om je pijn te doen, doen ze helemaal niets. Als dat gebeurt met vrienden waar je veel om geeft en je het erg vindt dat ze afstand nemen of er niet zijn, neem dan zelf contact met hen op. Meestal zullen ze je er dankbaar om zijn. Door de eerste stap te zetten, geef je ze de kans om zich te herpakken en hun eerste, niet zo geslaagde reactie goed te maken. Want ze zijn er vast en zeker ook niet trots op.

Het allerbelangrijkste? Praat erover

Er bestaat geen wonderrecept om alle problemen, conflicten en misverstanden te voorkomen. Maar één ding is wel zeker: dit soort situaties los je niet op door je op te sluiten in jezelf, integendeel! Zwijgen en dingen niet uitspreken, verslechtert de situatie vaak alleen maar. Het is dus van cruciaal belang dat je met je vrienden praat. Iedereen moet in alle openheid kunnen praten over zijn gevoelens, zijn wensen, zijn behoeften of zijn grieven, zonder bang te hoeven zijn voor het oordeel van de anderen.

©Vivio

Getuigenissen

Vincent court les 20km de Bruxelles pour la Fondation contre le Cancer
Vincent neemt deel aan de 20km, ten voordele van Stichting tegen Kanker. Lees wat er in hem omgaat enkele dagen voor de start. Lees verder