Praat over kanker met je lief

Kanker stelt je relatie op de proef


Het gevecht aangaan met kanker is in de eerste plaats zwaar voor jezelf. Maar ook de mensen om je heen hebben het niet gemakkelijk. Denk maar aan je vriend of vriendin. Kunnen rekenen op iemand die van je houdt en die je door dik en dun steunt, is goud waard. Maar het zal niet elke dag even gemakkelijk zijn, noch voor jou, noch voor je lief.

Kanker en seksualiteit

Kanker is niet besmettelijk. Als er medisch geen contra-indicaties zijn, is seks tijdens de behandelingen niet verboden. Maar dan moet je dat ook allebei willen! De ziekte, de behandelingen en/of de bijwerkingen kunnen een impact hebben op je seksleven. Dat kan zich uiten in verminderd libido, vaginale droogte, erectiestoornissen, impotentie, uitblijven van een orgasme enz. Durf er onder elkaar over te praten, maar praat er ook over met je dokter. Er bestaan oplossingen voor. Zo voorkom je dat dingen niet uitgesproken worden of dat je elkaar pijn doet.

Praat er samen over

Tussen jou en je partner kunnen er spanningen en conflicten ontstaan, bijvoorbeeld omdat je de dingen niet op dezelfde manier beleeft of niet altijd op hetzelfde moment hetzelfde voelt. Jij ziet het bijvoorbeeld even echt niet meer zitten, terwijl je partner net vol vertrouwen en hoopvol is, of omgekeerd.


Kanker, de behandelingen en/of de bijwerkingen ervan kunnen ook op je stemming drukken en je agressief of net helemaal apathisch maken. Daarmee leven is niet gemakkelijk. Niemand kan de gedachten van iemand anders lezen. Je moet dus met elkaar praten.

©Vivio

Getuigenissen

Veronica De Simone
Veronica De Simone PhD - Fundamental Mandates, laureaten 2019 Lees verder