Praten over je kanker

Moet je iedereen vertellen dat je kanker hebt?

Je kunt je kanker moeilijk verstoppen voor de mensen in je buurt (partner, familie, vrienden enz.) en dat is ook niet aan te raden. Maar hoe zit het met de andere mensen in je leven? Je loopt elke dag hopen mensen tegen het lijf: op school, op de universiteit, op het werk, in de sportclub, in je stamcafé of in de winkels waar ze je kennen... Mag of moet je hen over je kanker vertellen?

Wel of niet zeggen?

Je gezondheidstoestand is jouw zaak en gaat niemand iets aan. Wettelijk ben je niet verplicht om iemand te zeggen dat je kanker hebt. Maar de kans is groot dat je afwezigheid en/of de lichamelijke veranderingen die de behandelingen bij je veroorzaken de mensen om je heen niet ontgaan. Open kaart spelen heeft zijn voordelen. Je kunt zo de geruchten de kop indrukken en misverstanden, vragen en andere lastige situaties voorkomen.

Hoe zeg je het?

Bij mensen die je niet zo na aan het hart liggen en zeker met mensen die je niet kent, hoef je niet in detail te gaan. Je hoeft zelfs het woord ‘kanker’ niet te laten vallen. Een zin als: "Ja, ik ben ziek, maar ik praat er liever niet over" volstaat meestal wel om nieuwsgierigen te doen zwijgen. Je kunt ook iemand anders vragen (een leraar, je baas, enz.) om je situatie aan de anderen uit te leggen. Forceer je in ieder geval niet om erover te praten als je geen zin hebt. Je gezondheidstoestand behoort zoals gezegd tot jouw privacy en jij bent de enige die kan of moet beslissen of je erover wil praten en met wie.

©Vivio

Getuigenissen

levensloop grant
Levensloop Deinze is een prille organisatie met effect. Na de deelname en fondsenwerving voor Tour of Hope volgt nu de GRANT - Villa Zomernest vzw. Dit lokale project werd ingediend bij Stichting tegen Kanker voor het verkrijgen van een GRANT. Met succes! Villa Zomernest vzw hoort bij de laureaten en ontvangt een bedrag van € 2200 om te investeren in de inrichting van de massageruimte in het inloophuis. In het voorjaar verwachten ze hun gasten te verwelkomen. Lees verder