Praten over je kanker

Moet je iedereen vertellen dat je kanker hebt?

Je kunt je kanker moeilijk verstoppen voor de mensen in je buurt (partner, familie, vrienden enz.) en dat is ook niet aan te raden. Maar hoe zit het met de andere mensen in je leven? Je loopt elke dag hopen mensen tegen het lijf: op school, op de universiteit, op het werk, in de sportclub, in je stamcafé of in de winkels waar ze je kennen... Mag of moet je hen over je kanker vertellen?

Wel of niet zeggen?

Je gezondheidstoestand is jouw zaak en gaat niemand iets aan. Wettelijk ben je niet verplicht om iemand te zeggen dat je kanker hebt. Maar de kans is groot dat je afwezigheid en/of de lichamelijke veranderingen die de behandelingen bij je veroorzaken de mensen om je heen niet ontgaan. Open kaart spelen heeft zijn voordelen. Je kunt zo de geruchten de kop indrukken en misverstanden, vragen en andere lastige situaties voorkomen.

Hoe zeg je het?

Bij mensen die je niet zo na aan het hart liggen en zeker met mensen die je niet kent, hoef je niet in detail te gaan. Je hoeft zelfs het woord ‘kanker’ niet te laten vallen. Een zin als: "Ja, ik ben ziek, maar ik praat er liever niet over" volstaat meestal wel om nieuwsgierigen te doen zwijgen. Je kunt ook iemand anders vragen (een leraar, je baas, enz.) om je situatie aan de anderen uit te leggen. Forceer je in ieder geval niet om erover te praten als je geen zin hebt. Je gezondheidstoestand behoort zoals gezegd tot jouw privacy en jij bent de enige die kan of moet beslissen of je erover wil praten en met wie.

©Vivio

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder