Praat over kanker in gespreksgroepen | Stichting tegen Kanker

Praat over kanker in gespreksgroepen

Paniek, angst, stress, woede, triestheid, eenzaamheid… Kanker maakt een hoop gevoelens los waar je niet altijd even goed mee om kan. Alles voor jezelf houden zal je niet echt helpen beter te worden, integendeel! Kanker hebben is niet iets om je voor te schamen. Erover praten ook niet.

Waarom een gespreksgroep?

Als je kunt luisteren naar mensen en met mensen praten die hetzelfde meemaken als jij, voel je je minder alleen. Dat is algemeen bekend. In een gespreksgroep kunnen patiënten hun ervaringen uitwisselen en ook hun twijfels, vragen of problemen met elkaar delen. Ze kunnen elkaar tips en advies doorgeven om de bijwerkingen van de behandelingen te verzachten, ze kunnen hun gevoelens tonen aan mensen "die erover kunnen meespreken" enz.

Elke patiënt is anders

Het kan gebeuren dat je in een gespreksgroep iemand tegenkomt die hetzelfde type kanker heeft of gehad heeft als jij. De verleiding is dan groot om je met hem of haar te vereenzelvigen. Dat is niet per se fout, maar denk er wel aan dat elke patiënt anders is en dat ook elke kanker anders is. Zo kan dezelfde behandeling bij jou heel goed aanslaan, maar bij je gesprekspartner niet, en omgekeerd.

Waar vind je gespreksgroepen?

  • In het ziekenhuis: op veel afdelingen voor oncologie worden praatgroepen georganiseerd.
  • Kankerinfo (0800 15 802), de gratis hulplijn van Stichting tegen Kanker, kan je helpen aan het adres van een patiëntenvereniging in jouw buurt. Je kunt elke werkdag van 9 tot 18 u. terecht bij Kankerinfo. Op maandag kan je er tot 19 uur terecht.

Meer weten over praatgroepen

©Vivio

Laatst aangepast op: 14/02/2018

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder