Praat over kanker met een psycholoog | Stichting tegen Kanker

Praat over kanker met een psycholoog

Paniek, angst, stress, woede, triestheid, eenzaamheid… Kanker maakt een hoop gevoelens los waar je niet altijd even goed mee om kan. Alles voor jezelf houden helpt je niet echt om beter te worden, integendeel! Kanker hebben is niet iets om je voor te schamen. Erover praten ook niet.

Waarom moet ik met een psycholoog praten?

Soms is het gemakkelijker om met buitenstaanders over je gevoelens te praten. Een psycholoog is hiervoor een goede gesprekspartner. Daar zijn op zijn minst drie redenen voor:

  • De psycholoog luistert aandachtig en is een echte vertrouwenspersoon. Je kunt hem alles zeggen en ook onderwerpen aansnijden waarover je met je arts of familie misschien niet durft te praten, zoals de dood, lijden, angst of seksualiteit.
  • De psycholoog kan je helpen om wat afstand van de zaak te nemen, hij kan je denkpistes aanreiken om beter met je ziekte en de behandelingen om te gaan, om te communiceren met de mensen om je heen enz.
  • De psycholoog kan een goede tussenpersoon zijn tussen jou en je familie, tussen jou en het verzorgend personeel enz. Hij kan bepaalde problemen - zoals vervelende bijwerkingen - signaleren binnen het multidisciplinair team. Zo kan iedereen er rekening mee houden en proberen om je meer comfort te bieden.

Waar vind je een psycholoog?

  • In het ziekenhuis: op bijna elke afdeling oncologie zijn er psychologen.
  • De Stichting tegen Kanker biedt psychologische ondersteuning aan. Je kunt gratis een reeks individuele gesprekken hebben met een psycholoog die gespecialiseerd is in kanker. Voor meer informatie kan je terecht op www.kanker.be of telefonisch op het nummer 02/733.68.68.
  • Via de Kankerfoon (0800/15.800), de gratis hulplijn van de Stichting tegen Kanker. Je kunt er van maandag tot vrijdag terecht van 9 tot 13 uur. Op maandag kan je er tot 19 uur terecht.
     

©Vivio

Getuigenissen

In onze omgeving hebben we allemaal vrienden, familie of kennissen die getroffen zijn door kanker. Vroeger joeg dat woord me echt schrik aan. Vandaag stel ik vast dat kanker een ziekte is geworden als een andere.Lees verder