Van en naar het ziekenhuis

Voor de behandelingen en de opvolging van kanker moeten patiënten vaak regelmatig over en weer naar het ziekenhuis. De kosten kunnen na verloop van tijd dus wel oplopen! Gelukkig bestaan er mogelijkheden voor financiële tussenkomst.

Wenst u een overzicht van de beschikbare organisaties in uw regio? Klik op de link

Stichting tegen Kanker geeft enkel een opsomming van de organisaties die actief zijn binnen het niet-dringend ziekenvervoer. De registratie in ons adressenbestand houdt geen kwaliteitslabel in.

Terugbetaling van de transportkosten

De verplichte ziekteverzekering komt tussenbeide in je vervoerkosten of, als je jonger bent dan 18, in die van je ouders bij verplaatsingen voor een chemo- of radiotherapiesessie of om een controleonderzoek. Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer (trein, bus, metro, tram), krijg je alles terugbetaald. Als je met de wagen of de taxi gaat, voorziet het ziekenfonds een forfaitaire tegemoetkoming per afgelegde kilometer tussen je woning en de plaats van behandeling.

Hoe word je terugbetaald?

De terugbetaling gebeurt niet automatisch. Om ervan te genieten, moet je:

  1. Een specifiek formulier aanvragen bij je ziekenfonds.
  2. Het formulier laten invullen in het ziekenhuis. Daarop moeten de data van je behandelingen en je consultaties vermeld staan
  3. Het ingevulde formulier terugsturen naar je ziekenfonds, samen met de betalingsbewijzen (rekening van de brandstof, metroticket, treinkaartje enz.).

Vraag iemand mee naar het ziekenhuis

Weet je niet hoe je in het ziekenhuis moet geraken? Is er niemand in je omgeving die je kan brengen? Geen paniek.

  • Sommige ziekenfondsen en ook sommige OCMW’s hebben een vervoersdienst voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Aarzel niet om er een beroep op te doen.

©Vivio

Laatst aangepast op: 7/12/2017

Getuigenissen

Christel Vandenbergh
Eerst daagde ik mezelf uit om te overleven... maar ik veranderde dat naar mezelf uitdagen om te genieten.Lees verder