Kanker op je twintigste | Stichting tegen Kanker

Kanker op je twintigste

Ik heb kanker: wiens schuld is het?

Kanker ontstaat niet van de ene dag op de andere. Meestal duurt het maanden of zelfs jaren voor de ziekte kan worden opgespoord.

Bij oudere mensen is kanker vaak het gevolg van hun leefgewoonten (roken, alcoholmisbruik, blootstelling aan uv-stralen, overgewicht en obesitas enz.). Maar over de oorzaken van kanker bij jonge mensen is veel minder bekend. Maar een ding staat wel vast: het is niemands schuld en zeker niet de jouwe.

Een ziekte met veel aspecten

Het woord ‘kanker’ staat voor meer dan 200 types waarvan de aard, de plaats, de prognose, de therapie(ën) en het verloop erg verschillend kunnen zijn.

Over sommige is al heel veel bekend en de meeste patiënten met deze vormen genezen. Maar andere, agressievere vormen reageren vaak minder goed op de therapieën en zijn moeilijker te behandelen.

Typische kankers bij jongeren

Bijna alle types kanker kunnen op om het even welke leeftijd ontstaan. Maar sommige types komen meer bij jongeren voor.

De meest voorkomende vormen van kanker bij jonge vrouwen tussen 15 en 29 jaar (*):

  1. Melanoom
  2. Schildklierkanker
  3. Borstkanker
  4. Hodgkinlymfoom (de ziekte van Hodgkin)
  5. Non-hodgkinlymfoom

De meest voorkomende vormen van kanker bij jonge mannen tussen 15 en 29 jaar (*):

  1. Teelbalkanker
  2. Hodgkinlymfoom
  3. Non-hodgkinlymfoom
  4. Mélanome
  5. Hersentumor
(*) Kankerregister, 2011

©Vivio
 

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder