Kanker op je twintigste

Ik heb kanker: wiens schuld is het?

Kanker ontstaat niet van de ene dag op de andere. Meestal duurt het maanden of zelfs jaren voor de ziekte kan worden opgespoord.

Bij oudere mensen is kanker vaak het gevolg van hun leefgewoonten (roken, alcoholmisbruik, blootstelling aan uv-stralen, overgewicht en obesitas enz.). Maar over de oorzaken van kanker bij jonge mensen is veel minder bekend. Maar een ding staat wel vast: het is niemands schuld en zeker niet de jouwe.

Een ziekte met veel aspecten

Het woord ‘kanker’ staat voor meer dan 200 types waarvan de aard, de plaats, de prognose, de therapie(ën) en het verloop erg verschillend kunnen zijn.

Over sommige is al heel veel bekend en de meeste patiënten met deze vormen genezen. Maar andere, agressievere vormen reageren vaak minder goed op de therapieën en zijn moeilijker te behandelen.

Typische kankers bij jongeren

Bijna alle types kanker kunnen op om het even welke leeftijd ontstaan. Maar sommige types komen meer bij jongeren voor.

De meest voorkomende vormen van kanker bij jonge vrouwen tussen 15 en 29 jaar (*):

  1. Melanoom
  2. Schildklierkanker
  3. Borstkanker
  4. Hodgkinlymfoom (de ziekte van Hodgkin)
  5. Non-hodgkinlymfoom

De meest voorkomende vormen van kanker bij jonge mannen tussen 15 en 29 jaar (*):

  1. Teelbalkanker
  2. Hodgkinlymfoom
  3. Non-hodgkinlymfoom
  4. Mélanome
  5. Hersentumor

(*) Kankerregister, 2011

©Vivio
 

Getuigenissen

levensloop grant
Levensloop Deinze is een prille organisatie met effect. Na de deelname en fondsenwerving voor Tour of Hope volgt nu de GRANT - Villa Zomernest vzw. Dit lokale project werd ingediend bij Stichting tegen Kanker voor het verkrijgen van een GRANT. Met succes! Villa Zomernest vzw hoort bij de laureaten en ontvangt een bedrag van € 2200 om te investeren in de inrichting van de massageruimte in het inloophuis. In het voorjaar verwachten ze hun gasten te verwelkomen. Lees verder