Types van kanker

Er bestaan maar liefst 200 types kanker. Ze zijn onderverdeeld in vier grote categorieën:

Solide kanker

Solide tumoren kunnen zich in elk weefsel ontwikkelen: de huid, de slijmvliezen, het bot, de organen enz. Het zijn de meest voorkomende tumoren. Ze zijn goed voor 90% van het aantal gevallen van kanker bij de mens. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types tumoren:

  • carcinomen ontstaan uit epitheliale cellen, zoals de huid, de slijmvliezen of de klieren. Voorbeelden hiervan zijn borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker.
  • sarcomen komen minder vaak voor en beginnen in bindweefselcellen, het ‘ondersteunend’ weefsel. Dat zijn bijvoorbeeld bot- en kraakbeenkanker.

‘Vloeibare’ kanker of bloedkanker

Er zijn twee types van vloeibare kanker:

  • leukemie is een bloedkanker die in het beenmerg ontstaat. De kanker is het gevolg van het ongeremd vermenigvuldigen van precursor- of voorlopercellen (onrijpe cellen die normaal uitgroeien tot volgroeide cellen) van witte bloedcellen in het beenmerg. Die cellen verspreiden zich dan in het bloed.
  • lymfoom is een kanker van het lymfestelsel waarbij onder meer de lymfeklieren, maar ook de milt of de lever kunnen worden aangetast. Lymfomen ontstaan in de lymfocyten, dat is een bepaald type van witte bloedcellen. Lymfomen worden onderverdeeld in twee groepen: het hodgkinlymfoon (of de ziekte van Hodgkin) en het non-hodgkinlymfoom. De behandeling en de prognose zijn voor elk type anders.

Gemetastaseerde of uitgezaaide kanker

Bij een gemetastaseerde of uitgezaaide kanker hebben de kankercellen van een bestaande tumor zich via het bloedvaten- of lymfestelsel verspreid naar een of meerdere andere weefsels verderop. Zo’n uitzaaiing kan allerlei organen koloniseren, zoals het bot, de lever, de hersenen, de longen enz. Maar de aard van de kanker blijft bepaald door de plek waar hij is ontstaan.

Secundaire kanker

Soms kan je kanker krijgen door een behandeling van kanker die nodig is om de ziekte te genezen. Er is dan sprake van secundaire kanker als gevolg van een therapie.

De manier waarop kanker wordt behandeld, hangt af van het type, de plaats, de graad van de kanker (graad van kwaadaardigheid) en van de klinische symptomen.

©Vivio

Getuigenissen

Roularta court pour la Fondation contre le Cancer
Het sportcomité van Roularta organiseert meerdere sportieve activiteiten voor de werknemers. In 2016 kozen ze om de 20km door Brussel te lopen ten voordele van Stichting tegen Kanker.Lees verder