Bij vrouwen komt borstkanker het meest voor. Een op de negen vrouwen krijgt er vroeg of laat mee te maken. In 75% van de gevallen zijn de vrouwen ouder dan 50 jaar, maar ook jonge vrouwen blijven niet gespaard. Bij vrouwen jonger dan 20 is borstkanker uiterst zeldzaam, maar bij twintigers kan hij wel opduiken. In 2008 werden in België 169 nieuwe gevallen vastgesteld bij vrouwen jonger dan 30.
Zoals met alle vormen van kanker geldt ook hier: hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. De overheid voert elk jaar sensibilisatiecampagnes om vrouwen tussen 50 en 69 jaar warm te maken voor een screening. Deze vrouwen krijgen om de twee jaar een uitnodiging voor de Mammotest. Dit radiologisch borstonderzoek wordt volledig terugbetaald.
Jammer genoeg wordt het gratis onderzoek uitsluitend aangeboden aan vrouwen binnen deze leeftijdsgroep. Jongere vrouwen vallen dus uit de boot. De kanker wordt bij hen daardoor vaak laat opgespoord, wat de behandeling lastiger maakt.
Om een tumor in een van de borsten weg te nemen, is een operatie nodig. Maar dat betekent nog niet dat de chirurg per definitie de hele borst wegneemt. Soms is er geen andere keuze: de tumor is erg groot of hij zit op een slechte plaats, waardoor de volledige verwijdering van de borst (mammectomie) onvermijdelijk is als je kans wil maken op genezing.
Maar in de meeste gevallen kunnen de artsen de borst sparen en doen ze alles om zo veel mogelijk weefsel te behouden. Je kunt trouwens altijd een borst laten reconstrueren. Deze herstellende operatie gebeurt ten vroegste een jaar na het einde van de radiotherapieën. Ze wordt beschouwd als een uitvloeisel van kanker en wordt daarom terugbetaald door het ziekenfonds.
Sommige vrouwen lopen meer kans om ooit borstkanker te krijgen. De belangrijkste risicofactoren zijn:
Of je nu risico loopt of niet, het is toch raadzaam om je borsten een keer per jaar door je gynaecoloog te laten onderzoeken. Als je daarnaast zelf een knobbeltje en/of aanhoudende pijn op een welbepaalde plek in je borst voelt, of als er vocht uit de tepel loopt of er een eczeem op zit, ga je ook het best zo snel mogelijk langs bij je huisarts of gynaecoloog.
Deze symptomen kunnen allerlei oorzaken hebben en wijzen dus niet per se op kanker. Maar je bent nooit voorzichtig genoeg!
©Vivio