Botkanker

In België worden elk jaar een 50-tal gevallen van botkanker vastgesteld: een 30-tal osteosarcomen en ongeveer 20 tumoren van Ewing. De gemiddelde leeftijd van de patiënten is respectievelijk 18 en 14 jaar.

Symptomen en locatie

Het eerste symptoom van een osteosarcoom en een tumor van Ewing is pijn. Jonge patiënten klagen over aanhoudende pijn in het aangetaste bot. Vaak gaat die pijn gepaard met een zwelling, die bij het betasten voelbaar is.


In principe kan botkanker in het hele skelet opduiken, maar osteosarcomen ontstaan meestal in de bovenarm of de benen. In bijna de helft van de gevallen treedt de primaire tumor in de knieregio op, van het scheenbeen tot het dijbeen. Tumoren van Ewing ontwikkelen zich in het bekken.

Grote vooruitgang in de behandeling

Botkanker is heel agressief. Maar het meest levensbedreigend zijn de uitzaaiingen, en niet de oorspronkelijke tumor. Botkanker zaait snel uit, vooral naar de longen. Maar als er één type kanker is waarin de wetenschap met reuzenschreden is op vooruitgegaan, dan is het wel botkanker!

Voor 1970 genas nog geen 20% van de patiënten van een osteosarcoom. Bij de patiënten met een tumor van Ewing was dat amper 4%. Dankzij chemotherapie kunnen artsen nu al 70% van de osteosarcomen en 80% van de tumoren van Ewing genezen.

Botkanker en amputatie

Enkele decennia geleden was amputatie de enige bekende behandeling van osteosarcomen. Maar ook hier is de geneeskunde niet blijven stilstaan. Er is nog wel altijd een operatie in combinatie met chemotherapie (voor of na de operatie), maar meestal wordt daarbij maar een deel van het bot weggenomen.

Dat deel wordt dan meteen vervangen door een prothese of beentransplantaat. In een klein aantal gevallen wordt overgegaan tot amputatie.

Botkanker of uitzaaiingen in de botten?

We moeten wel een duidelijk onderscheid maken tussen echte botkanker en botmetastasen. Die laatste zijn het gevolg van een kanker elders in het lichaam. De meeste types kanker kunnen zich naar de botten verspreiden en daar uitzaaiingen vormen.

Dat is meestal het geval bij borst-, prostaat-, long-, schildklier- en nierkanker. De uitzaaiingen van deze types kanker komen het vaakst voor in de wervels, de botten van het bekken en in de ribben.

©Vivio

Getuigenissen

Stéphanie heeft al zes jaar een hersentumor. Haar kracht om door te zetten, komt diep uit haar binnenste, maar ook haar vrienden en familie geven veel energie. De boodschap van Stéphanie: geniet met volle teugen van elke dag.Lees verder