Huidkanker

Stijging van het aantal gevallen

Huidkanker komt vooral voor bij oudere mensen. Maar het aantal gevallen neemt in elke leeftijdsklasse toe, ook bij jongeren. In België was het melanoom – de agressiefste vorm van huidkanker – met 78 gevallen de op een na meest vastgestelde kanker bij vrouwen tussen 15 en 29 jaar in 2008.

De meeste vormen van huidkanker zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan de uv-stralen van de zon of van uv-lampen (zonnebank). Zonnebrand is een belangrijke risicofactor, zeker als die zich in de kindertijd voordoet.

Wat is een melanoom?

Er bestaan meerdere types van huidkanker, maar melanomen (letterlijk ‘zwart gezwel’) zijn de meest agressieve. Het is een groep melanocyten, dat zijn de pigmentcellen die de huid haar kleur geven, die veranderen in kankercellen. Vandaar de naam ‘melanoom’. De tumor is duidelijk zichtbaar. Hij vormt een gekleurde vlek die groter of dikker wordt, van kleur verandert enz.

Melanomen kunnen overal op de huid ontstaan. Vrouwen krijgen ze meestal op hun benen, mannen op hun borst. Zoals bij alle vormen van kanker geldt: hoe vroeger de diagnose gesteld wordt, hoe groter de kans op genezing.

Alarmsignalen

Een melanoom ontstaat vaak uit een al bestaande moedervlek (naevus). Met de ABCDE-regel kan je je huid controleren op verdachte vlekken:

  • A van Asymmetrie - de moedervlek verandert van vorm, en is niet meer rond.
  • B van Boord - de rand van de moedervlek is onregelmatig en niet scherp afgelijnd.
  • C van het Engelse woord ‘Colour’ (kleur) - de kleur van de moedervlek verandert en wordt lichter of net donkerder.
  • D van Diameter - de moedervlek wordt groter.
  • E van Evolutie - onrustwekkende veranderingen, zoals jeuk, irritatie, bloeden en korstvorming.

Een kanker die vroeg aangepakt moet worden!

Huidkanker, en vooral een melanoom, is relatief makkelijk te genezen op voorwaarde dat de behandeling vroeg genoeg wordt opgestart. Dat gebeurt met een kleine ingreep. De dermatoloog verwijdert onder plaatselijke verdoving het melanoom en ook wat van het omringende weefsel, om zeker te zijn dat alles weg is. Meestal volstaat dat om te genezen.

Als het melanoom al in een verder gevorderd stadium is, en zeker als er uitzaaiingen zijn, is de kanker (veel) moeilijker te behandelen. 
 

©Vivio

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder