Lymfomen

In België zijn er elk jaar ongeveer 1.250 nieuwe gevallen van lymfomen. Bijna 150 daarvan worden vastgesteld bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. Deze kanker van het lymfestelsel is een van de meest voorkomende vormen van kanker in deze leeftijdsgroep. Dit stelsel vervoert de lymfe, een soort vloeistof die eiwitten en witte bloedcellen bevat, door het hele lichaam.

Lymfomen en lymfocyten

Witte bloedcellen hebben als taak het lichaam te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen en bacteriën. Ze zijn de ‘kleine soldaten’ van ons immuunsysteem.

Er zijn drie grote categorieën van witte bloedcellen: de granulocyten, de monocyten en de lymfocyten. Anders dan de vormen van leukemie die altijd in het beenmerg ontstaan, ontwikkelen lymfomen zich uit lymfocyten (T- of B-lymfocyten). Die laatste vind je vooral in de klieren, de milt, de amandelen, de maag en de huid. Allemaal zones waarin een lymfoom zich kan ontwikkelen.

Verschillende types lymfome

Lymfomen worden onderverdeeld in twee groepen: het hodgkinlymfoom, ook wel de ziekte van Hodgkin genoemd, en het non-hodgkinlymfoom. Er worden vier stadia onderscheiden, van zeer lokaal naar sterk uitgebreid. Die graad bepaalt de keuze van de therapie.

Hodgkinlymfoom (ziekte van Hodgkin)

In België zijn er elk jaar ongeveer 250 nieuwe gevallen van de ziekte van Hodgkin. Een kleine 90 gevallen komen voor bij mensen tussen 15 en 29 jaar. De prognose is goed tot zeer goed. In stadium I en II (lokale vormen) kan 95% van de patiënten genezen worden. Bij de zwaardere vormen (stadium III en IV) wordt 70% van de patiënten klachtenvrij verklaard, vooral dankzij de recente vorderingen in de geneeskunde.

Non-hodgkinlymfomen

In België worden er elk jaar ongeveer 1.000 gevallen van dit type lymfoom vastgesteld. Bijna 60 gevallen in de groep 15- tot 29-jarigen.

Er bestaan ongeveer 30 types van non-hodgkinlymfomen. Sommige zijn ernstig, maar kunnen genezen worden. Andere zijn bijna goedaardig, maar moeilijk te genezen.

Dit zijn de meest voorkomende non-hodgkinlymfomen:

  • het diffuus grootcellig B-lymfoom (30 tot 40% van de gevallen) treft vooral volwassenen tussen 55 en 60 jaar. Het is agressiever dan de andere lymfomen, maar kan toch in 70% van de gevallen genezen worden dankzij intensieve therapieën.
  • het folliculair lymfoom (20 tot 30% van de gevallen) is milder dan de andere lymfomen.

Het is op korte termijn niet levensbedreigend, maar moeilijk te behandelen. Bovendien moeten de therapieën regelmatig herhaald worden.

Tot de meer zeldzame lymfomen behoren onder meer het burkittlymfoom en het MALT-lymfoom.

 

©Vivio

Getuigenissen

Herwig Hermans
Verbondenheid en vriendschap. je moet je eigen strijd strijden. Je eigen wedstrijd rijden. Maar de supporters leveren de kracht om door te gaan.Lees verder