Teelbalkanker bij jonge mannen

Elk jaar worden in België ongeveer 130 gevallen van teelbalkanker vastgesteld bij jonge mannen tussen 15 en 29 jaar. Het is de meest voorkomende kanker in deze leeftijdsgroep. De genezingskansen bij kanker hangen af van het type kanker en van het stadium van de ziekte. Bij teelbalkanker is de geschatte genezingskans meer dan 95%.

Wegnemen van de teelbal en prothese

Om de diagnose van teelbalkanker te bevestigen, moet een staaltje van het teelbalweefsel onder de microscoop onderzocht worden. Dat heet een biopsie. Als de artsen kankercellen vinden, wordt de teelbal systematisch weggenomen. Om esthetische redenen wordt de weggenomen teelbal vaak vervangen door een prothese.

Teelbalkanker en seksuele stoornissen

Een operatief verwijderde teelbal tast het seksuele vermogen op geen enkele manier aan. Maar sommige patiënten hebben het psychologisch moeilijk om ermee te leven. Dat kan problemen geven bij het vrijen, zoals een verminderd libido, erectiestoornissen, impotentie enz.

Het wegnemen van sommige lymfeklieren (noodzakelijk bij uitzaaiingen) kan leiden tot hardnekkige ejaculatiestoornissen, zoals een droog orgasme. Dat is een orgasme zonder zaadlozing.
Zoals bij alle soorten kanker is teelbalkanker helemaal niet besmettelijk en is er dus geen enkel risico voor de partner, ook niet bij het vrijen.

Teelbalkanker en vruchtbaarheid

De behandelingen van teelbalkanker kunnen wel de voortplantingsfuncties aantasten:

  • radiotherapie kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid, bijvoorbeeld een slechtere kwaliteit van de zaadcellen of spermatozoïden.
  • chemotherapie en radiotherapie kunnen tot een mogelijk definitieve onvruchtbaarheid leiden.

Daarom stellen bijna alle ziekenhuizen en kankercentra voor om een staal van je sperma in te vriezen. Als je later aan kinderen wil beginnen, kan je partner dan zwanger worden via kunstmatige inseminatie. Praat er gerust over met je arts.

©Vivio

Getuigenissen

Ben sinds augustus 2015 in behandeling voor een zeldzame zeer agressieve borstkanker: mastitis carcinamatosa.Lees verder