Een van mijn vrienden heeft kanker

Iemand zien vechten tegen een zware ziekte is ontzettend lastig. Je voelt je machteloos, bang, triest of boos. Misschien probeer je alles voor jezelf te houden en toon je je van je vrolijkste kant, omdat je je sterk wil houden voor je vriend of vriendin. Maar daar is niemand mee geholpen. Durf met de zieke over je gevoelens te praten. Je kunt ook met iemand anders praten die je na aan het hart ligt.

Enkele tips voor als een van je vrienden kanker heeft:

  • Je bewijst er je vriend(in) geen dienst mee als je overdreven beschermend bent of afstand probeert te nemen. Probeer liever om je zo normaal mogelijk te gedragen.
  • Durf gerust te zeggen wat je voelt. Als je je emoties onderdrukt, zullen ze er vroeg of laat des te heviger uitkomen, en misschien op een heel onhandige manier. Je vriend(in) wordt ook zelf opener en voelt zich minder eenzaam als je je gevoelens uitdrukt.
  • Overdrijf ook niet. Te veel willen troosten is vaak meer geruststellend voor jou dan voor de andere.
  • De zieke een luisterend oor bieden, kan hem al helpen om bij zichzelf redenen tot hoop te vinden of een manier om beter met de situatie om te gaan. Je hoeft echt niet altijd klaar te staan met raad.
  • Door de ziekte, de behandelingen en/of de bijwerkingen kan het zijn dat je vriend(in) stemmingswisselingen heeft en plots agressief of juist compleet lusteloos wordt. Heb geduld en wees begripvol, maar durf het ook te zeggen als je vindt dat hij of zij te ver gaat.
  • Bied je hulp aan, maar dring je niet op. Je kunt je vriend(in) bijvoorbeeld helpen bij het bijhouden van de lessen, je kunt meegaan naar de chemo, een uitstap of een activiteit voorstellen die wat verstrooiing biedt.
  • De behandelingen van kanker en de bijwerkingen zijn soms lastig om mee om te gaan. Alcohol en drugs zijn nu meer dan ooit af te raden. Ze zouden de gezondheidstoestand van je vriend(in) nog kunnen verergeren. Een goed verstaander…

©Vivio

Getuigenissen

Bij een opdracht creatief schrijven aan de schrijversacademie schreef ik onderstaand gedicht. Bij de feed back adviseerde de begeleidster dit gedicht aan organisaties als de uwe te sturenLees verder