Mijn kind heeft kanker

Je kind zien vechten tegen een zware ziekte is ontzettend lastig. Je voelt je machteloos, bang, triest, boos... Misschien probeer je alles voor jezelf te houden en toon je je van je vrolijkste kant, omdat je je sterk wil houden voor je kind. Maar daar is niemand mee geholpen. Praat over je gevoelens met je partner, je vrienden of een psycholoog. Het helpt. Er bestaan ook patiëntenorganisaties  voor de familieleden van patiënten met kanker. Vraag informatie op de sociale dienst van het ziekenhuis waar je kind behandeld wordt, of surf naar www.kanker.be 

Enkele tips voor als je kind kanker heeft:

  • Je bewijst er je kind geen dienst mee als je overdreven beschermend bent of afstand probeert te nemen. Probeer liever om je zo normaal mogelijk te gedragen.
  • Durf gerust te zeggen wat je voelt. Als je je emoties onderdrukt, zullen ze er vroeg of laat des te heviger uitkomen, en misschien op een heel onhandige manier. Je kind wordt ook zelf opener en voelt zich minder eenzaam als je je gevoelens uitdrukt.
  • Overdrijf niet. Te veel willen troosten is vaak meer geruststellend voor jou dan voor je kind.
  • De zieke gewoon een luisterend oor bieden, kan hem al helpen om bij zichzelf redenen tot hoop te vinden of een manier om beter met de situatie om te gaan. Je hoeft echt niet altijd klaar te staan met raad.
  • Door de ziekte, de behandelingen en/of de bijwerkingen kan het zijn dat je kind stemmingswisselingen heeft en plots agressief of juist compleet lusteloos wordt. Heb geduld en wees begripvol, maar durf het ook te zeggen als je vindt dat hij of zij te ver gaat.
  • Een ziek kind vraagt meer aandacht, maar vergeet toch ook zijn broers en zussen en je partner niet. Ook zij hebben het moeilijk met de situatie. Ze aan hun lot overlaten kan een heel negatief effect hebben op het hele gezin. En niemand heeft daar iets aan.

©Vivio

Getuigenissen

Fried Ringoot
De liefde.. zonder twijfel de liefde.. voor mekaar, het leven, dingen die je gelukkig maken.. hoe klein dan ook.. :-)Lees verder