Mijn leerling/student heeft kanker | Stichting tegen Kanker

Mijn leerling/student heeft kanker

Een zieke hebben in de klas kan verwarrend zijn voor de medeleerlingen, zeker als ze in de puberteit zijn. Kanker is wel niet besmettelijk, maar de ziekte boezemt angst in. Vooral als je ze op een leeftijd krijgt waarop je normaal nog een heel leven voor je hebt.

Voorzienbare afwezigheden

Als een leerling het gevecht met kanker moet aangaan, met alles wat erbij komt kijken (behandelingen, bijwerkingen, ziekenhuisopnames enz.), moet hij allicht een poos of een aantal keren van de school- of universiteitsbanken wegblijven. Iemand met kanker kan zijn school of studie wel voortzetten, maar er moeten dan wel enkele regelingen getroffen worden, zoals thuisonderwijs, later afleggen van tests of examens, uitstel om werken binnen te leveren of uitzonderlijke toestemming om een jaar over te doen. Meer info door hier te klikken >>

Erover praten of niet?

Een scholier of student is wettelijk niet verplicht om zijn school of universiteit op de hoogte te brengen van zijn gezondheidstoestand. Misschien wil hij ook niet dat zijn klasgenoten of medestudenten weten dat hij kanker heeft. Die zullen natuurlijk wel merken dat hij afwezig is en je daarover misschien vragen stellen. Misschien is het nuttig om de directie, de ouders, of de leerling zelf te vragen of en in hoeverre u met hen over zijn ziekte moet praten.

Kanker en studeren: nuttige links

Voor meer informatie over kanker en studeren kunt u terecht bij:

  • De Vlaamse Gemeenschap: www.ond.vlaanderen.be/toah
  • De vzw ‘School & Ziekzijn’, een vrijwilligersorganisatie van leerkrachten die extra lessen aanbiedt: www.s-z.be
  • De website www.hospichild.be richt zich specifiek tot minderjarigen.
  • De Stichting tegen Kanker heeft een boekje uitgegeven met de titel: ‘De zieke medemens beter begrijpen om hem te kunnen helpen’. Dat kan u helpen om tijdens de ziekte makkelijker te communiceren met uw leerlingen of studenten. U kunt de brochure gratis aanvragen op het nummer 02/733.68.68.

©Vivio
 

 

Getuigenissen

In 2011 was Nadine net klaar met haar behandeling tegen borstkanker. Samen met Michèle poseerde ze voor de foto’s die de hoofdstukken haarverzorging en gezichtsbehandelingen in onze schoonheidgids Goed verzorgd, beter gevoel illustreren.Lees verder