Mijn lief heeft kanker | Stichting tegen Kanker

Mijn lief heeft kanker

Je vriendje of vriendinnetje heeft kanker. Ook voor jou is het een zware klap. Het is normaal dat het hevige gevoelens losmaakt (angst, woede, zorgen, niet kunnen begrijpen enz.). Er bestaat geen wonderrecept om je door die moeilijke periode te helpen, maar deze tips kunnen je misschien meer tot rust brengen en je met de ziekte van je lief helpen omgaan.

Bied je hulp aan, maar dring je niet op

Het is lastig om de man of vrouw van wie je houdt te zien afzien. Je wil allicht helpen, maar misschien wil je partner niet dat je hem bijstaat of alles voor hem doet. Respecteer die keuze. Stel dat hij niet wil dat je met hem meegaat voor de volgende chemokuur. Dring dan niet aan.

Seksualiteit

Kanker is niet besmettelijk. Als er medisch geen contra-indicaties zijn, is seks tijdens de behandelingen niet verboden. Maar dan moet je dat ook allebei willen. De ziekte, de behandelingen en/of de bijwerkingen kunnen een impact hebben op je seksleven. Dat kan gaan om verminderd libido, vaginale droogte, erectieproblemen, impotentie of uitblijven van een orgasme. Durf er onder elkaar over te praten, maar praat er ook over met de dokter. Er bestaan oplossingen voor. Zo voorkom je dat dingen niet uitgesproken worden of dat je elkaar kwetst.

Praat er samen over

Tussen jou en je partner kunnen er spanningen en conflicten ontstaan, bijvoorbeeld omdat je de dingen niet op dezelfde manier beleeft of niet altijd op hetzelfde moment hetzelfde voelt. Jij kan bijvoorbeeld vol vertrouwen en hoopvol zijn, terwijl je partner het even echt niet meer ziet zitten. Kanker, de behandelingen en/of de bijwerkingen kunnen ook op de stemming van je lief drukken en die agressief of net helemaal lusteloos maken. Daarmee leven is niet gemakkelijk. Niemand kan de gedachten van iemand anders lezen. Je moet dus echt wel met elkaar praten.

Brochure met meer tips

De Stichting tegen Kanker heeft een boekje uitgegeven met de titel: ‘De zieke medemens beter begrijpen om hem te kunnen helpen’. Dat kan je helpen om tijdens je ziekte beter met je vriend of vriendin te praten. Je kunt de brochure gratis aanvragen op het nummer 02/733.68.68.

©Vivio
 

Getuigenissen

clara
Onze hersenen zijn het centrum van onze gedachten, onze emoties en onze gevoelens. Ze bepalen de werking van alle andere organen en van ons lichaam. Maar hoe belangrijk onze hersenen ook zijn, het maakt ze niet immuun voor kanker. Elk jaar krijgen in België ongeveer 800 mensen te horen dat ze een hersentumor hebben, een goedaardige of een kwaadaardige. Lees de getuigenis van Clara.Lees verder