Mijn lief heeft kanker

Je vriendje of vriendinnetje heeft kanker. Ook voor jou is het een zware klap. Het is normaal dat het hevige gevoelens losmaakt (angst, woede, zorgen, niet kunnen begrijpen enz.). Er bestaat geen wonderrecept om je door die moeilijke periode te helpen, maar deze tips kunnen je misschien meer tot rust brengen en je met de ziekte van je lief helpen omgaan.

Bied je hulp aan, maar dring je niet op

Het is lastig om de man of vrouw van wie je houdt te zien afzien. Je wil allicht helpen, maar misschien wil je partner niet dat je hem bijstaat of alles voor hem doet. Respecteer die keuze. Stel dat hij niet wil dat je met hem meegaat voor de volgende chemokuur. Dring dan niet aan.

Seksualiteit

Kanker is niet besmettelijk. Als er medisch geen contra-indicaties zijn, is seks tijdens de behandelingen niet verboden. Maar dan moet je dat ook allebei willen. De ziekte, de behandelingen en/of de bijwerkingen kunnen een impact hebben op je seksleven. Dat kan gaan om verminderd libido, vaginale droogte, erectieproblemen, impotentie of uitblijven van een orgasme. Durf er onder elkaar over te praten, maar praat er ook over met de dokter. Er bestaan oplossingen voor. Zo voorkom je dat dingen niet uitgesproken worden of dat je elkaar kwetst.

Praat er samen over

Tussen jou en je partner kunnen er spanningen en conflicten ontstaan, bijvoorbeeld omdat je de dingen niet op dezelfde manier beleeft of niet altijd op hetzelfde moment hetzelfde voelt. Jij kan bijvoorbeeld vol vertrouwen en hoopvol zijn, terwijl je partner het even echt niet meer ziet zitten. Kanker, de behandelingen en/of de bijwerkingen kunnen ook op de stemming van je lief drukken en die agressief of net helemaal lusteloos maken. Daarmee leven is niet gemakkelijk. Niemand kan de gedachten van iemand anders lezen. Je moet dus echt wel met elkaar praten.

©Vivio
 

Laatst aangepast op: 17/08/2020

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder