Onderzoeken

We kunnen nooit op basis van één enkel symptoom uitmaken of er al dan niet kanker in het spel is. Om de aard, de omvang en de ernst van het probleem precies te kunnen inschatten, zijn meerdere onderzoeken nodig. Om een individuele behandeling te kunnen starten, is een uiterst nauwkeurige diagnose van het kankergezwel noodzakelijk.

Waar dienen onderzoeken voor?

De medische onderzoeken dienen om een diagnose te stellen, om de omvang en de evolutie van de tumor te bepalen en om te kijken hoe de tumor reageert op de therapieën.

Beeldvorming door magnetische resonantie (MRI)

Beeldvorming met magnetische resonantie (MRI) is een radiologisch onderzoek dat compleet pijnloos is en dat beelden ‘in plakjes’ levert van het organisme. 

Beenmergpunctie

Bij een beenmergpunctie wordt een holle naald in een van de lange beenderen gebracht om wat beenmerg op te zuigen voor onderzoek. Een beenmergpunctie wordt vooral gebruikt voor de diagnose van een vloeibare kanker, zoals lymfomen en leukemie.

Biopsie

Bij een biopsie wordt een stukje van een orgaan of weefsel (huid, lever, longen, darmwand, klier enz.) weggenomen voor onderzoek onder de microscoop. Gaat het om geïsoleerde cellen, bijvoorbeeld witte bloedcellen? Dan is er sprake van een cytologie.

Bloedafname

We hebben ongeveer vijf liter bloed in ons lichaam. Bij kanker is het afnemen van bloed en het onderzoek ervan in drie gevallen nuttig

Botscintigrafie

Een botscan of -scintigrafie is een isotopisch onderzoek en is op hetzelfde principe gebaseerd als de PET-scan. Er wordt dus een zwakke radioactieve stof (isotoop) in het lichaam gespoten. Die stof hecht zich vast in zones met verhoogde stofwisseling, zoals tumoren en botmetastasen. 

CT-scan

Een CT-scan (ook wel RX, CAT of computertomografie genoemd) is een radiologisch onderzoek dat compleet pijnloos is en dat beelden ‘in plakjes’ levert van het lichaam. Bij deze methode worden röntgenstralen of X-stralen gebruikt. 

echografie

Een echografie is een medische beeldvormingstechniek met ultrasone geluiden. De echo is bijvoorbeeld een standaardonderzoek bij een zwangerschap. Een echo kijkt naar de zachte weefsels

Endoscopie

Een endoscopie, ook wel een fibroscopie, is een onderzoek waarbij de arts met een endoscoop in een orgaan of lichaamsholte kijkt. De endoscoop is een dunne en soepele slang met optische vezels. Aan het uiteinde van het instrument zitten een lamp en een kleine camera.

Lumbaalpunctie

Onze hersenen en ons ruggenmerg worden omgeven door het cerebrospinaal vocht. Dat vocht draagt onze hersenen, net zoals het badwater ons lichaam draagt, en het beschermt hen tegen schokken. Het vocht bestaat voor 99% uit water en is volledig steriel. Normaal bevat het dus geen rode bloedcellen, geen microben en geen (of zo goed als geen) witte bloedcellen.

Mammografie

Een mammografie is een radiologisch onderzoek, met röntgenstralen of X-stralen, van de borsten. Van elke borst worden minstens twee foto’s genomen: één vooraan en één in profiel. Soms wordt er nog een derde foto van opzij genomen om de borst volledig zichtbaar te maken. 

PET-scan

Een PET-scan (Positron Emission Tomografie) is een isotopisch onderzoek waarbij een zwak radioactieve stof (isotoop) wordt ingespoten. Die stof nestelt zich op de tumoren en/of uitzaaiingen (metastasen). 

Uitstrijkje

Het uitstrijkje is een opsporingstest waarbij enkele cellen uit de oppervlakkige en makkelijk te bereiken slijmvlieslagen (keel, vagina enz.) worden weggenomen voor onderzoek onder de microscoop (cytologie). In principe kan er van elke bereikbare lichaamszone een uitstrijkje worden genomen. Maar in de praktijk slaat de term ‘uitstrijkje’ meestal op het cervicovaginale uitstrijkje.

Getuigenissen

Bij een opdracht creatief schrijven aan de schrijversacademie schreef ik onderstaand gedicht. Bij de feed back adviseerde de begeleidster dit gedicht aan organisaties als de uwe te sturenLees verder