Beeldvorming door magnetische resonantie (MRI)

Wat is een MRI?

Beeldvorming met magnetische resonantie (MRI) is een radiologisch onderzoek dat compleet pijnloos is en dat beelden ‘in plakjes’ levert van het organisme. In tegenstelling tot een CT-scan die gebruik maakt van X-stralen, zijn de beelden die met magnetische resonantie verkregen worden het resultaat van de interactie tussen het natuurlijke magnetisme van het lichaam en de grote magneet van het toestel.

Waar dient een MRI voor?

Een MRI-scan levert beelden van topkwaliteit onder om het even welke hoek en in twee of drie dimensies. Hij kan gebruikt worden voor het hele lichaam en alle weefsels van het lichaam kunnen ermee zichtbaar worden gemaakt. Een MRI is een courant onderzoek en wordt steeds meer gebruikt bij de diagnose en de controle van kanker.
Met een MRI kunnen ook de bloedvaten onderzocht worden (angio-MRI).
Met een spectro-MRI (of spectroscopie door magnetische resonantie) wordt een fysisch-chemisch onderzoek van de kankercellen uitgevoerd.

Hoe verloopt een MRI?

Net als bij een CT-scan wordt vaak eerst een contraststof (gadolinium) ingespoten. Daarna vraagt de arts je om je volledig uit te kleden en op de tafel van het toestel te gaan liggen. Het toestel maakt behoorlijk wat lawaai, maar meestal krijg je een koptelefoon op.
Het grootste ‘ongemak’ van de MRI is dat je minstens een halfuur stil moet blijven liggen. Dat is niet gemakkelijk als je bang bent, claustrofobie hebt of nerveus bent. Als het nodig is, kunnen de artsen je een kalmeermiddel geven. Dankzij een microfoon en een camera kan het medisch personeel je trouwens ook zien en horen. Als je problemen hebt of onwel wordt, hoef je het maar te signaleren.
Een MRI duurt 30 tot 90 minuten naargelang de te onderzoeken organen.

Bijzondere voorzorgen

Door de grote magneet is een MRI niet aangewezen als je in je lichaam een metaalhoudend voorwerp hebt, zoals een prothese, een metalen hartklep, een pacemaker, wondklemmetjes, een tandbeugel en piercings. Heb je er één, vergeet dat dan niet te signaleren aan het personeel en hem uit te doen.
Ook als je nierfalen hebt, moet je voorzichtig zijn.
Maar bij een zwangerschap mag een MRI wel worden uitgevoerd.

©Vivio

Getuigenissen

villa max
De gezinnen waren heel gelukkig om aan deze vakantie te kunnen deelnemen. Voor velen was het sinds lang dat ze nog eens samen iets konden doen. Lees verder