CT-scan

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan (ook wel RX, CAT of computertomografie genoemd) is een radiologisch onderzoek dat compleet pijnloos is en dat beelden ‘in plakjes’ levert van het lichaam. Bij deze methode worden röntgenstralen of X-stralen gebruikt. Het principe is eenvoudig. Elk weefsel van ons lichaam (huid, vet, organen, bot enz.) heeft zijn eigen dichtheid. Röntgenstralen dringen gemakkelijk door de huid, maar bijvoorbeeld moeilijk door het bot. De stralen geven een zwart, grijs of wit computerbeeld, afhankelijk van wat in beeld komt.

Waar dient een CT-scan voor?

Tumoren hebben een andere dichtheid dan de gezonde weefsels errond. Met de scan kunnen ze worden gescreend en heel nauwkeurig gelokaliseerd.

Hoe verloopt een CT-scan?

Het verloop van het onderzoek kan verschillen. Soms is het nodig om een jodiumhoudend product in te spuiten dat het contrast tussen de aangetaste en de gezonde weefsels goed zichtbaar maakt. Dat is helemaal niet pijnlijk. Je zult hoogstens een lichtjes verwarmd gevoel hebben als het middel zich in je lichaam verspreidt.

  • Voor een scan zonder contraststof ga je gewoon liggen op de tafel die verbonden is met het toestel. Een bundel röntgenstralen tast dan de aangetaste zone af en het toestel registreert de gegevens. Krachtige computers zetten die gegevens dan om in beelden. Het personeel zal je vragen om stil te blijven liggen en enkele seconden je adem in te houden, terwijl de scanner zijn werk doet.
  • Een scan met contraststof verloopt op dezelfde manier, alleen spuit de arts voor het onderzoek een jodiumhoudend middel in je bloed.
  • Voor de holle organen van het spijsverteringsstelsel (darmen, maag, enz.) kan het zijn dat je een contraststof via orale weg moet nemen of dat je een rectale instillatie krijgt. In dat geval is het aangeraden om nuchter te zijn voor het onderzoek.
    Een CT-scan duurt 15 tot 30 minuten.

Bijzondere voorzorgen

Voor sommige scans van de buikstreek moet je nuchter zijn.
De enige contra-indicaties bij CT-scans slaan op het contrastmiddel. Dat kan bij sommige mensen een allergische reactie uitlokken, maar dat is niet altijd voorspelbaar.
Als je weet dat je allergisch bent voor jodium, moet je dat zeker aan de arts melden.
CT-scans zijn niet aangewezen bij een zwangerschap.

©Vivio

Getuigenissen

Jacqueline is 47 als ze met abnormale buikpijn en aanhoudende vermoeidheid naar de huisarts gaat. Na een uitvoerig onderzoek valt de diagnose: eierstokkanker. Om de bijwerkingen van de ziekte en de behandelingen beter het hoofd te bieden, kiest de thuisverpleegkundige voor een combinatie met niet-klassieke geneeswijzen.Lees verder