Endoscopie (fibroscopie)

Wat is een endoscopie?


Een endoscopie, ook wel een fibroscopie, is een onderzoek waarbij de arts met een endoscoop in een orgaan of lichaamsholte kijkt. De endoscoop is een dunne en soepele slang met optische vezels. Aan het uiteinde van het instrument zitten een lamp en een kleine camera.

Waar dient een endoscopie voor?


Met een endoscopie kan de arts de binnenkant van een orgaan of een lichaamsholte onderzoeken. Maar soms worden op de endoscoop nog accessoires vastgemaakt, waardoor het instrument meer mogelijkheden krijgt:

  • Endoscoop + echosonde: met de sonde kan de arts door de wand van het onderzochte orgaan zien. Bijvoorbeeld de darm, de maag of de bronchiën.
  • Endoscoop + chirurgisch instrument: als de endoscoop is uitgerust met bijvoorbeeld een pincet of naald, kan er tijdens het onderzoek ook een ingreep plaatsvinden. De arts kan zo wat weefsel of vocht wegnemen voor onderzoek (biopsie), een kleine tumor verwijderen, een bloeding stelpen enz.

Hoe verloopt een endoscopie?


Het onderzoek is vaak wat hinderlijk, maar niet pijnlijk. Afhankelijk van de te onderzoeken zone, word je plaatselijk of volledig verdoofd. Die lichaamszone bepaalt ook de duur van de ingreep.

Bijzondere voorzorgen


Soms moet je voor een endoscopie nuchter zijn en moet het te onderzoeken orgaan vooraf worden leeggemaakt. Dat is met name het geval bij de dikke darm.

Elk orgaan heeft zijn eigen endoscopie

  • gastroscopie = endoscopie van de maag
  • bronchoscopie = endoscopie van de bronchiën
  • colonoscopie of coloscopie = endoscopie van de dikke darm (of colon)
  • cystoscopie = endoscopie van de blaas
  •  …

 

Getuigenissen

Pat
Weet je, ik wil dit alles nog niet achterlaten! Nu niet. Ik heb nog zoveel te beleven en te delen met jullie.Lees verder