Kanker in cijfers

Een kankerregister

De rol van een kankerregister is primordiaal voor de volksgezondheid. Zonder een goed kankerregister kun je geen betrouwbare cijfers over kanker geven voor een regio, land, of continent. Wanneer de Stichting tegen Kanker cijfers geeft over kanker, zijn die meestal gebaseerd op gegevens van het Belgisch kankerregister (http://kankerregister.org).

Kanker in België

In 2018 werden in België 70.468 kankers gediagnosticeerd.
Meer dan 99% van die kankers treedt op bij volwassen (20 jaar en ouder).
Er werden meer kankers vastgesteld bij mannen (37.649) dan bij vrouwen (32.819).
Ongeveer één op drie mannen en één op vier vrouwen krijgt kanker voor hun 75ste verjaardag.
 

Bij volwassenen:

Bij kinderen en adolescenten (0-20 jaar):

  • Zijn de meest voorkomende kankers: leukemieën, lymfomen en tumoren van het centraal zenuwstelsel.
  • Die 3 types vormen samen meer dan de helft van alle kankers bij kinderen.

Op onze pagina’s per type kankers (onderaan deze pagina) vind je meer gedetailleerde cijfers voor de verschillende types kanker.

Kanker in de wereld

In 2018 zullen naar schatting 18,1 miljoen mensen een nieuwe kankerdiagnose hebben gekregen, en zullen er 9,6 miljoen patiënten zijn overleden aan kanker.

De meest voorkomende kankers wereldwijd zijn (in aflopende volgorde): longkanker, borstkanker, prostaatkanker, en darmkanker.

Europa doet het opvallend slecht. Europeanen maken slechts 9% uit van de wereldbevolking, maar krijgen 23,4% van het totaal aantal kankers, en 20,3% van de sterfgevallen door kanker.

Verwacht wordt dat de wereldwijde cijfers met betrekking tot kanker alleen maar kunnen verhogen. Dat heeft met drie essentiële factoren te maken:

  •  het aantal mensen op aarde stijgt
  •  de wereldbevolking vergrijst
  •  onze levenswijze verslechtert wereldwijd gezien, waardoor we een hoger kankerrisico hebben
Bron: World Cancer Report 2018 - International Agency for Research on Cancer (IARC)

Overlevingscijfers

Dokters gebruiken de overlevingscijfers om de doeltreffendheid van behandelingen te evalueren. Sommige zieken willen de overlevingsstatistieken kennen, terwijl anderen dat nutteloos vinden of er misschien liever niet mee geconfronteerd worden.

Het gaat om statistische gegevens die worden berekend op grote groepen patiënten en die dus sterk kunnen afwijken van elk individueel geval.

Vele factoren kunnen de perspectieven van een individuele patiënt beïnvloeden:

  • het type kanker dat hem getroffen heeft

  • hoe ver de kanker gevorderd is (het stadium)

  • de manier waarop hij reageert op de behandeling

  • zijn algemene gezondheidstoestand

  •  ...

Jouw dokter kent je specifieke situatie. Hij kan je vertellen hoe je in jouw specifiek geval de overlevingscijfers moet interpreteren.

 
Laatst aangepast op: 5/11/2020

Getuigenissen

levensloop grant
Levensloop Deinze is een prille organisatie met effect. Na de deelname en fondsenwerving voor Tour of Hope volgt nu de GRANT - Villa Zomernest vzw. Dit lokale project werd ingediend bij Stichting tegen Kanker voor het verkrijgen van een GRANT. Met succes! Villa Zomernest vzw hoort bij de laureaten en ontvangt een bedrag van € 2200 om te investeren in de inrichting van de massageruimte in het inloophuis. In het voorjaar verwachten ze hun gasten te verwelkomen. Lees verder