Verwacht wordt dat de wereldwijde cijfers met betrekking tot kanker alleen maar kunnen verhogen. Dat heeft met drie essentiële factoren te maken:
Door extrapolatie van deze gegevens mag worden verwacht dat er tegen 2030 wereldwijd elk jaar ongeveer 26,4 miljoen nieuwe kankergevallen en 17 miljoen overlijdens door kanker zullen worden geregistreerd.
In België werden in 2015 67.087 kankers gediagnosticeerd. Meer dan 99% daarvan treedt op bij volwassen (20 jaar en ouder).
Bij volwassenen is kanker van prostaat, borst, long of dikke darm het meest frequent, die 4 vormen samen de helft van alle gevallen!
Bij kinderen en adolescenten (0-20 jaar) zijn de meest frequente kankers leukemieën, lymfomen en tumoren van het centraal zenuwstelsel. Zij vormen samen meer dan de helft van alle kankers bij kinderen.
In 2016 werden 68 216 nieuwe kankergevallen geregistreerd (niet-melanome huidkankers niet meegeteld).
In 2011 werden 64 301 nieuwe kankergevallen geregistreerd.
Bron: cijfers afkomstig van Stichting Kankerregister
De meest frequente kankers zijn:
Dokters gebruiken de overlevingscijfers om de doeltreffendheid van behandelingen te evalueren. Sommige zieken willen de overlevingsstatistieken kennen, terwijl anderen dat nutteloos vinden of er misschien liever niet mee geconfronteerd worden.
Het gaat alleen maar om statistische gegevens die worden berekend op grote groepen patiënten en die dus sterk kunnen afwijken van elk individueel geval.
Vele factoren kunnen de perspectieven van een individuele patiënt beïnvloeden:
Uw dokter kent uw specifieke situatie. Hij kan u vertellen hoe u in uw specifiek geval de overlevingscijfers moet interpreteren.
België beschikt sinds 2005 over een performant kankerregister. Voor onze Stichting, die de oprichting van dit register ruim gefinancierd heeft, gaat het om het eindresultaat van een lang geleden aangegaan engagement.
Het kankerregister stond bij zijn oprichting voor een zware uitdaging: complete en betrouwbare cijfers inzamelen voor het hele land. In Vlaanderen bestond al een performant registratiesysteem. Brussel en Wallonië hinkten op dat moment achterop. Intussen werd het werk van het register vergemakkelijkt door een specifiek wettelijk kader. Dankzij flinke financiële ruggensteun van onze Stichting kon de achterstand ingehaald worden.
Het Belgische register wordt beheerd door de Stichting Kankerregister en beschikt nu over een registratienetwerk dat ziekenhuizen, ziekenfondsen, laboratoria voor pathologische anatomie en hematologen verenigt.
De rol van een register is primordiaal voor de volksgezondheid. Het maakt onder andere mogelijk:
Met een Belgisch kankerregister kunnen we ook een bijdrage leveren op het internationale niveau. Door hun resultaten bijeen te brengen, maken de nationale registers veel ruimere analyses mogelijk.
De gegevens over België of over de verschillende regio's van het land zijn te raadplegen op de website www.kankerregister.org.
Laatst aangepast op: 18/02/2019