Een echo-endoscopie is een combinatie van een echografie en een endoscopie, waarbij een deel van het spijsverteringsstelsel wordt onderzocht. Het apparaat waarmee een echo-endoscopie wordt uitgevoerd, lijkt op een gewone endoscoop voorzien van een flexibele buis, een kleine camera en een lichtbron.
Een echo-endoscopie is de ideale manier om een zicht te krijgen op de volledige wand van de slokdarm, de maag, de twaalfvingerige darm of de endeldarm. Ook de pancreas (alvleesklier) en de galwegen kunnen op die manier in beeld gebracht worden.
Een echo-endoscopie is vooral een diagnostisch onderzoek bedoeld om de aard en omvang van bepaalde letsels na te gaan. Meestal is het een aanvulling bij een endoscopisch of radiologisch onderzoek.
Voor een echo-endoscopie van de slokdarm, maag en pancreas (het zogenoemde bovenste maag-darmstelsel) moet men nuchter zijn. Nuchter zijn betekent minstens 6 uur voor het onderzoek niets meer eten, drinken en roken. Bij een onderzoek in de voormiddag zal de arts meestal vragen om na 22 uur niets meer te eten. Drinken kan nog tot middernacht voor het onderzoek. Bij een onderzoek na 14 uur mag je licht ontbijten tot 8 uur ’s morgens.
Medicatie mag je innemen met een slokje water, maar niet meer vanaf 12 uur de dag van het onderzoek.
Voor een echo-endoscopie van de endeldarm hoef je niet nuchter te zijn. Na opname in het ziekenhuis kan het zijn dat je een lavement krijgt. Omdat er geen verdoving gegeven wordt, kun je nadien gewoon autorijden.
Een echo-endoscopie van de slokdarm, maag en pancreas verloopt meestal als volgt:
Door de verdoving mag je na het onderzoek 30 tot 60 minuten niet eten of drinken. Bij een verdoving via injectie, moet je ter plaatse blijven tot het middel grotendeels is uitgewerkt. Dit duurt 1 tot 2 uur. De volgende 12 uur mag je niet met de auto rijden of andere mogelijk gevaarlijke activiteiten uitvoeren.
De meeste mensen verdragen een echo-endoscopie goed. Meestal wordt de keel licht verdoofd met een spray. Bij een langere echo-endoscopie wordt eventueel een bijkomende lichte verdoving voorzien. De patiënt moet er rekening mee houden dat na toediening van de verdovende medicatie autorijden niet meer toegestaan is, men moet dus aan een oplossing denken om terug naar huis te keren.
Na een echo-endoscopie van de slokdarm, maag en pancreas kan er wat keelpijn optreden. Tijdens het onderzoek kan de patiënt een opgeblazen gevoel hebben of zich licht misselijk voelen. Een echo-endoscopie van de endeldarm is normaal gezien volledig pijnloos en kan zonder verdoving.