Scintigrafie

Scintigrafie betekent dat men een afbeelding van een orgaan of deel van het lichaam gaat maken met behulp van een laagradioactieve stof die wordt ingespoten. De stof wordt ingespoten in het lichaam via een ader en zal zich vastzetten in het te onderzoeken orgaan of weefsel. Voor elk orgaan is er een andere stof, zodat de arts heel specifiek kan bepalen welk orgaan hij wil bekijken. Een detector zal nadien, meestal na enkele uren, nagaan waar de stof zich intussen bevindt. Enkele voorbeelden kunnen dit verduidelijken.

  • Een scintigrafie van de schildklier werkt op basis van radioactief jodium omdat we weten dat de schildklier het grootste deel van het toegediende jodium vasthoudt. Dit onderzoek geeft informatie over de functionele activiteit, de omvang en het aantal van de mogelijke afwijkingen.

  • Bij een scintigrafie van het skelet (botscan) wordt radioactief calcium toegediend. Dit zet zich vast op de botten. Op die manier komen mogelijke botuitzaaiingen aan het licht.

Laatst aangepast op: 7/12/2017

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder