Luchtkwaliteit in je huis: vermijd vervuiling!

Wanneer we het hebben over luchtvervuiling, denken we nog te snel enkel aan buitenluchtvervuiling. De binnenlucht – die we ongeveer 80% van de tijd in- en uitademen – is nochtans meer vervuild dan de buitenlucht. Van waar komt deze vervuiling en wat kunnen we eraan doen?

Roken

De schadelijkste bron van binnenluchtvervuiling is zonder twijfel roken. In dit filmpje vertelt Professor Godderis ons waarom dit zo is. Jezelf ertegen beschermen is eenvoudig: nooit binnen roken. 

Asbest

Asbest is een andere kankerverwekkende stof die terug te vinden is in onze huizen. Dit veelzijdige vezelproduct ligt aan de oorsprong van mesothelioom, een ernstige vorm van kanker. Waar is vandaag nog asbest te vinden en hoe kan men er zich tegen beschermen? Dokter Vandeweerdt geeft toelichting in dit filmpje. De belangrijkste stap wanneer je je huis begint te renoveren is beroep doen op een expert. 

Radon

Radon is een natuurlijk radioactief gas dat tot in onze huizen kan doordringen. Het gas is kleur- en geurloos en gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer het wordt ingeademd, wordt het afgebroken in je lichaam en bestraalt het de longcellen. Het gas is echter makkelijk op te sporen en op een eenvoudige manier uit je huis te bannen. Boris Dehandschutter vertelt er ons alles over in dit filmpje. Je kan ook de groene ambulance van je gewest contacteren. 

Vervuilende stoffen

Er zijn nog andere kankerverwekkende vervuilende stoffen terug te vinden in onze huizen, zoals benzeen, formaldehyde,… Ze komen van verschillende bronnen: huishoud- en knutselproducten, deodorants, plastic,… Deze vervuilende stoffen kunnen zich opstapelen, vooral in passiefhuizen, omdat die zo goed geïsoleerd zijn. Hoe jezelf ertegen beschermen? Bekijk het filmpje van Prof.Huaux en Dr. Navez.

Concreet kan je enkele eenvoudige maatregelen nemen

  1. Je huis elke dag twee keer 15 minuten verluchten door te zorgen voor een luchtstroming;
  2. Je ventilatiesysteem laten controleren en gebruiken; 
  3. Kiezen voor ecologische, groene huishoudproducten
  4. Geen deodorants en binnenhuisparfums gebruiken, die zijn niet nodig voor een gezond huis. 

Getuigenissen

Jacqueline is 47 als ze met abnormale buikpijn en aanhoudende vermoeidheid naar de huisarts gaat. Na een uitvoerig onderzoek valt de diagnose: eierstokkanker. Om de bijwerkingen van de ziekte en de behandelingen beter het hoofd te bieden, kiest de thuisverpleegkundige voor een combinatie met niet-klassieke geneeswijzen.Lees verder