Radon en kanker

Radon is een radioactief gas dat van nature voorkomt in onze omgeving. Radon ontstaat uit het metaal “Radium”, dat voorkomt in steen- en rotsachtige ondergrond. 

Veel van het radongas dat in onze omgeving voorkomt is daarom afkomstig uit rotsachtige ondergrond. Niet elke ondergrond in België stoot evenveel radon uit, er zijn bepaalde geografische risicozones.

Indien een huis zich bevindt op een ondergrond die veel radon loslaat, kan het radon binnenshuis terechtkomen (omdat het een gas is, kan het zich eenvoudig een weg banen). Er zijn meerdere goede manieren om de hoeveelheid radon binnenshuis te beperken (zie hiervoor de onderstaande link). Buitenshuis loop je geen risico.

Door het edelgas in te ademen, bestaat er een hogere kans op het ontstaan van longkanker. Rokers lopen extra risico, omdat de effecten van roken en blootstelling aan radon elkaar versterken.
 
Meer info op http://www.fanc.fgov.be/nl/page/le-risque/665.aspx

Laatst aangepast op: 30/03/2018

Getuigenissen

“Als onderzoeker weet je behoorlijk goed wat kanker is en wat de ziekte met zich meebrengt. Als geen ander zijn we op de hoogte van het belang van onderzoek naar de ziekte en van een aangepaste zorgverlening. Maar als de ziekte plots in je thuisomgeving inslaat, dan krijgt ze een heel andere dimensie."Lees verder