Radon en kanker

Radon is een radioactief gas dat van nature voorkomt in onze omgeving. Radon ontstaat uit het metaal “Radium”, dat voorkomt in steen- en rotsachtige ondergrond. 

Veel van het radongas dat in onze omgeving voorkomt is daarom afkomstig uit rotsachtige ondergrond. Niet elke ondergrond in België stoot evenveel radon uit, er zijn bepaalde geografische risicozones.

Indien een huis zich bevindt op een ondergrond die veel radon loslaat, kan het radon binnenshuis terechtkomen (omdat het een gas is, kan het zich eenvoudig een weg banen). Er zijn meerdere goede manieren om de hoeveelheid radon binnenshuis te beperken (zie hiervoor de onderstaande link). Buitenshuis loop je geen risico.

Door het edelgas in te ademen, bestaat er een hogere kans op het ontstaan van longkanker. Rokers lopen extra risico, omdat de effecten van roken en blootstelling aan radon elkaar versterken.
 
Meer info op http://www.fanc.fgov.be/nl/page/le-risque/665.aspx

Laatst aangepast op: 30/03/2018

Getuigenissen

clara
Onze hersenen zijn het centrum van onze gedachten, onze emoties en onze gevoelens. Ze bepalen de werking van alle andere organen en van ons lichaam. Maar hoe belangrijk onze hersenen ook zijn, het maakt ze niet immuun voor kanker. Elk jaar krijgen in België ongeveer 800 mensen te horen dat ze een hersentumor hebben, een goedaardige of een kwaadaardige. Lees de getuigenis van Clara.Lees verder