Radon en kanker

Radon is een radioactief gas dat van nature voorkomt in onze omgeving. Radon ontstaat uit het metaal “Radium”, dat voorkomt in steen- en rotsachtige ondergrond. 

Veel van het radongas dat in onze omgeving voorkomt is daarom afkomstig uit rotsachtige ondergrond. Niet elke ondergrond in België stoot evenveel radon uit, er zijn bepaalde geografische risicozones.

Indien een huis zich bevindt op een ondergrond die veel radon loslaat, kan het radon binnenshuis terechtkomen (omdat het een gas is, kan het zich eenvoudig een weg banen). Er zijn meerdere goede manieren om de hoeveelheid radon binnenshuis te beperken (zie hiervoor de onderstaande link). Buitenshuis loop je geen risico.

Door het edelgas in te ademen, bestaat er een hogere kans op het ontstaan van longkanker. Rokers lopen extra risico, omdat de effecten van roken en blootstelling aan radon elkaar versterken.
 
Meer info op http://www.fanc.fgov.be/nl/page/le-risque/665.aspx

Laatst aangepast op: 30/03/2018

Getuigenissen

Fried Ringoot, één van de meest positieve mensen die we kennen, deelt in deze videogetuigenis hoe hij en zijn vrouw Anny kanker hebben ervaren, waar hij kracht uit putte om door te zetten en hoe de ziekte zijn leven veranderde.Lees verder