Radon en kanker


Radon is een radioactief gas dat van nature voorkomt in onze omgeving. Radon ontstaat uit het metaal “Radium”, dat voorkomt in steen- en rotsachtige ondergrond. 

Veel van het radongas dat in onze omgeving voorkomt is daarom afkomstig uit rotsachtige ondergrond. Niet elke ondergrond in België stoot evenveel radon uit, er zijn bepaalde geografische risicozones.

Indien een huis zich bevindt op een ondergrond die veel radon loslaat, kan het radon binnenshuis terechtkomen (omdat het een gas is, kan het zich eenvoudig een weg banen). Er zijn meerdere goede manieren om de hoeveelheid radon binnenshuis te beperken (zie hiervoor de onderstaande link). Buitenshuis loop je geen risico.

Door het edelgas in te ademen, bestaat er een hogere kans op het ontstaan van longkanker. Rokers lopen extra risico, omdat de effecten van roken en blootstelling aan radon elkaar versterken.
 
Meer info op http://www.fanc.fgov.be/nl/page/le-risque/665.aspx

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder