Rood vlees en kanker

Er is overtuigend bewijs dat een overmatige consumptie (gevogelte zoals kip en kalkoen is geen rood vlees), maar vooral bereide vleeswaren, een oorzaak zou kunnen zijn van dikkedarmkanker.  Onder 'bereide vleeswaren' of charcuterie wordt vlees verstaan dat bewerkt wordt (gerookt, gezouten) of waaraan bewaarmiddelen toegevoegd worden, zoals ham, spek, salami, worst... Zij kunnen mogelijk ook maagkanker veroorzaken

Beperkt bewijsmateriaal suggereert eveneens een verband tussen te veel rood vlees in de voeding en een toename van kankers van slokdarm, long, pancreas en baarmoederslijmvlies. Hetzelfde geldt voor bereide vleeswaren en een toename van het risico op slokdarm-, long-, maag- en prostaatkanker.

Tot slot zouden, zij het ook beperkt aangetoond, gegrilde en gerookte dierlijke voedingsmiddelen een rol kunnen spelen in het ontstaan van maagkanker.

Je (rood) vleesconsumptie beperken

Het is verstandig niet meer dan 300 à 500 gram rood vlees per week te eten. Meerdere mechanismen worden er van verdacht de oorzaak te zijn. Men haalt de belangrijke hoeveelheid ijzer, de toevoeging van nitrietzouten aan bereide vleeswaren, de bereidingswijze etc. aan.

Daarom raden we aan om niet te vaak te barbecueën (max. 1 keer per week). Eet best geen aangebrand vlees in het algemeen. Dat is namelijk rijk aan mogelijk kankerverwekkende stoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Aromaten als look, rozemarijn etc. zouden dit risico kunnen beperken. Vlees vergezellen van genereuze porties groenten zou ook tegengewicht bieden. Charcuterie bevat niet dezelfde voedingswaarde als vlees, zeker niet als het om vette bereide vleeswaren gaat. We raden daarom ook de grootste moderatie aan.

Ontdek onze tips om gezonder te barbecueën en probeer onze heerlijke marinades

Kies voor vis en vegetarische alternatieven

Vervang vlees bij de hoofdmaaltijd en als beleg regelmatige door vis en vegetarische alternatieven. Als vegetarische alternatieven zijn er ondermeer groenteburgers en –tapenades, quorn en ook bereidingen op basis van soja (tofu, tempeh, en verwerkt onder de vorm van burgers, blokjes, gehakt). Om te evolueren naar een meer plantaardige voeding, is je hoofdmaaltijden per week als volgt indelen een goede leidraad:

  • 1à 2 dagen/week 150g rood vlees (varken, rund, lam)
  • 1à 2 dagen/week 150g gevogelte (kip, kalkoen)
  • 2 à 3 dagen/week 150g vis, magere en vette soorten afwisselen
  • 1 ‘veggiedag’ (vegetarische dag) /week met 85 g vleesvervanger’ (zie vegetarische alternatieven hierboven)

Wil je weten hoe je jouw voeding naar een meer plantaardige voeding kan laten evolueren? www.plantaardigplan.be helpt je een handje!

Laatst aangepast op: 25/04/2018

Getuigenissen

Josiane cancer sein métastasé
Josiane vecht al vier jaar tegen uitgezaaide borstkanker. De ziekte heeft haar prioriteiten verlegd en bracht zeker ook moeilijke tijden, maar Josiane blijft vechten met verve en geniet van de positieve momenten. Met dank aan een geweldig team: haar man, zorgverleners, familie en vrienden.Lees verder