Hoeveel vitamine D heb je nodig? | Stichting tegen Kanker

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Een hoeveelheid van 15 nanogram per milliliter (ng /ml) – equivalent van 37,5 nanomoles per liter (nmol /l) 25-hydroxyvitamine D in het bloed wordt als voldoende beschouwd om een normaal calciummetabolisme bij een gezond persoon in stand te houden. Sommige experten vinden die hoeveelheid echter aan de lage kant. Volgens de Dietary Guidelines for Americans (2005) is 80 nmol/l ideaal, een stuk hoger dus. Een niveau in het bloed lager dan 11 ng/ml (27,5 nmol / L) wijst op een tekort aan vitamine D bij baby's, pasgeborenen en jonge kinderen (ref. 2). 

Het Amerikaanse Institute of Medicine of the National Academies heeft een tabel opgesteld met de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine D, in de veronderstelling dat er geen vitamine D3 in de huid wordt aangemaakt door blootstelling aan de zon:

 
Leeftijd Aanbevolen minimuminname vitamine D (in μg/dag en IU/dag)
Tot 50 5 μg (= 200 IU)
51 à 70 10 μg (= 400 IU)
71+ 15 μg (= 600 IU)
Zwanger 5 μg (= 200 IU)
Borstvoeding 5 μg (= 200 IU)

μg = microgram; 1 μg = 40 International Units (IU)

De Dietary Guidelines for Americans (2005) stelt voor dat senioren, mensen met een donkere huid en iedereen die onvoldoende aan het zonlicht wordt blootgesteld, extra vitamine D opnemen via vitamine D-verrijkte voedingsmiddelen of supplementen. Het risico dat we te weinig vitamine D binnenkrijgen, is groter dan het risico op een teveel. Overdrijven is echter nooit goed: een overmatige inname van om het even welke voedingsstof, inclusief vitamine D, kan een toxisch effect hebben. Een overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt geen vitamine D-toxiciteit maar verhoogt wel het risico op huidkanker.

Getuigenissen

Hoe reageer je als een dokter je vertelt dat je ongeneeslijk ziek bent? Johan was eerst kapot van het nieuws. Maar hij besloot om door te zetten, te blijven vooruitgaan, om contact te houden met alle mensen om hem. Deze positieve benadering helpt hem om te blijven volhouden.Lees verder