Warme dranken en slokdarmkanker | Stichting tegen Kanker

Warme dranken en slokdarmkanker

Dranken frequent te heet drinken, verhoogt licht het risico op slokdarmkanker (1).

De belangrijkste oorzaken van slokdarmkanker zijn tabak, alcohol en overgewicht, vooral tabak en alcohol verhogen het risico zeer sterk (2).

Maar koffie, of andere dranken zoals thee, zeer heet drinken zou mogelijk ook het risico kunnen verhogen. Dat zou het geval zijn vanaf meer dan 60°C (3).

Let wel, de koffie/thee zelf verhoogt het risico dus niet, het is de temperatuur van de drank die het probleem is.

Een 10 jaar lange prospectieve cohortstudie met 50 045 deelnemers toonde effectief een verband tussen het drinken van thee warmer dan 60°C (of een kortere tijd tussen het uitschenken en het drinken van de thee) en het ontwikkelen van slokdarmkanker (3).

 

Nu is dat voor de meesten onder ons gelukkig ongeveer de temperatuur waarbij je koffie liever niet in je mond houdt omdat het te warm is. Maar meten is weten, dus te checken met een thermometer voor wie op zeker wil spelen.

Het zelf-reparerend vermogen van cellen wordt door de herhaalde ’verbranding’ zwaar op de proef gesteld en uiteindelijk buiten werking gesteld. Kanker kan dan het gevolg zijn.

 

Lees meer over gezonde voeding en kanker >>

 

Referenties

  1. Carcinogenicity of drinking coffee, mate, and very hot beverages. Published online June 15, 2016 in The Lancet Oncology. First author Dana Loomis, International Agency for Research on Cancer Monograph Working Group, Lyon, France.

  2. https://www.wcrf.org/

  3. Islami, F., Poustchi, H., Pourshams, A., Khoshnia, M., Gharavi, A., et al. (2019). A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma. International journal of cancer.

 

Laatst aangepast op: 18/10/2019

Getuigenissen

In 2011 werd er bij Johan kanker vastgesteld en al snel wist hij: “Ik wil mijn steentje bijdragen.” Johan wilde geld inzamelen voor kankeronderzoek, omdat wetenschappelijke vooruitgang op termijn het verschil maakt. Een kleine zoektocht bracht hem bij Stichting tegen Kanker. “Toch de organisatie die zich het meest inzet en de grootste som geld inzamelt.” Vandaag is Johan vrijwilliger voor de Stichting en behalve organisator van Cyclo4Cancer ook voorzitter van Levensloop Kortrijk.Lees verder