Warme dranken en slokdarmkanker | Stichting tegen Kanker

Warme dranken en slokdarmkanker

Dranken frequent te warm drinken, verhoogt waarschijnlijk het risico op slokdarmkanker.

De belangrijkste oorzaken van slokdarmkanker zijn tabak, alcohol en overgewicht.

Maar koffie, of andere dranken zoals thee, te warm of heet drinken zou mogelijk ook het risico kunnen verhogen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat zou het geval zijn vanaf meer dan 65°C. Nu is dat voor de meesten onder ons gelukkig ongeveer de temperatuur waarbij je koffie liever niet in je mond houdt omdat het te warm is. Maar meten is weten, dus te checken met een thermometer voor wie op zeker wil spelen.

Het zelf-reparerend vermogen van cellen wordt door de herhaalde ’verbranding’ zwaar op de proef gesteld en uiteindelijk buiten werking gesteld. Kanker kan dan het gevolg zijn.

 

Lees meer over gezonde voeding en kanker >>

 

Referenties

  • Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds; Aanbevelingen ter preventie van kanker; Amsterdam, Nederland, 2008.

  • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research; Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective; Washington D.C. AICR, 2007.

 

Laatst aangepast op: 30/10/2018

Getuigenissen

Comité Relais pour la Vie Braine
Marjorie en Christophe zijn al sinds 2013 betrokken bij de organisatie van Levensloop.Lees verder