Warme dranken en slokdarmkanker | Stichting tegen Kanker

Warme dranken en slokdarmkanker

Dranken frequent te warm drinken, verhoogt waarschijnlijk het risico op slokdarmkanker.

De belangrijkste oorzaken van slokdarmkanker zijn tabak, alcohol en overgewicht.

Maar koffie, of andere dranken zoals thee, te warm of heet drinken zou mogelijk ook het risico kunnen verhogen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat zou het geval zijn vanaf meer dan 65°C. Nu is dat voor de meesten onder ons gelukkig ongeveer de temperatuur waarbij je koffie liever niet in je mond houdt omdat het te warm is. Maar meten is weten, dus te checken met een thermometer voor wie op zeker wil spelen.

Het zelf-reparerend vermogen van cellen wordt door de herhaalde ’verbranding’ zwaar op de proef gesteld en uiteindelijk buiten werking gesteld. Kanker kan dan het gevolg zijn.

 

Lees meer over gezonde voeding en kanker >>

 

Referenties

  • Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds; Aanbevelingen ter preventie van kanker; Amsterdam, Nederland, 2008.

  • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research; Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective; Washington D.C. AICR, 2007.

 

Laatst aangepast op: 30/10/2018

Getuigenissen

“Mijn verhaal begon enkele dagen na nieuwjaar, wanneer iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid wenst. Ik voel een minuscuul bolletje in mijn borst, te vergelijken met een kleine rijstkorrel. Ik ben in verlof, dus ik ga dezelfde dag naar mijn dokter. Zij voelt niets, maar schrijft me voor alle zekerheid toch een echografie voor.Lees verder