Warme dranken en slokdarmkanker

Dranken frequent te heet drinken, verhoogt licht het risico op slokdarmkanker (1).

De belangrijkste oorzaken van slokdarmkanker zijn tabak, alcohol en overgewicht, vooral tabak en alcohol verhogen het risico zeer sterk (2).

Maar koffie, of andere dranken zoals thee, zeer heet drinken zou mogelijk ook het risico kunnen verhogen. Dat zou het geval zijn vanaf meer dan 60°C (3).

Let wel, de koffie/thee zelf verhoogt het risico dus niet, het is de temperatuur van de drank die het probleem is.

Een 10 jaar lange prospectieve cohortstudie met 50 045 deelnemers toonde effectief een verband tussen het drinken van thee warmer dan 60°C (of een kortere tijd tussen het uitschenken en het drinken van de thee) en het ontwikkelen van slokdarmkanker (3).

 

Nu is dat voor de meesten onder ons gelukkig ongeveer de temperatuur waarbij je koffie liever niet in je mond houdt omdat het te warm is. Maar meten is weten, dus te checken met een thermometer voor wie op zeker wil spelen.

Het zelf-reparerend vermogen van cellen wordt door de herhaalde ’verbranding’ zwaar op de proef gesteld en uiteindelijk buiten werking gesteld. Kanker kan dan het gevolg zijn.

 

Lees meer over gezonde voeding en kanker >>

 

Referenties

  1. Carcinogenicity of drinking coffee, mate, and very hot beverages. Published online June 15, 2016 in The Lancet Oncology. First author Dana Loomis, International Agency for Research on Cancer Monograph Working Group, Lyon, France.

  2. https://www.wcrf.org/

  3. Islami, F., Poustchi, H., Pourshams, A., Khoshnia, M., Gharavi, A., et al. (2019). A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma. International journal of cancer.

 

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder