Wees zuinig met zout

De consumptie van zout en zoutrijke voedingsmiddelen verhoogt mogelijk het risico op maagkanker. Een hoge zoutconcentratie werkt als een bijtende stof en tast het maagslijmvlies aan.

Een maaginhoud die rijk aan zout is, wordt ook trager uit de maag verwijderd, waardoor het slijmvlies nog langer aan de bijtende invloed blootgesteld wordt. De maagwand wordt ook kwetsbaarder voor kankerverwekkende stoffen. Maagkanker is overigens een van de tien meest voorkomende kankers over de hele wereld.

Gezond is zoutarm

Aanvankelijk werd gedacht dat het probleem typisch was voor landen als Japan en Portugal, waar veel zout wordt gebruikt in de traditionele bereidingen. Er wordt veel vis gegeten, en de vis wordt bewaard door hem te zouten. Vandaag is echter duidelijk dat de meeste voedingspatronen, waaronder het onze, te rijk zijn aan zout. In ons dieet is ongeveer 70% van de zoutopname afkomstig van charcuterie, koekjes, bereide gerechten, brood, kaas ... Of het nu gaat om gezouten voeding of om het extra toevoegen van zout, het risico op maagkanker kan stijgen. Te veel zout verhoogt bovendien het risico op hypertensie (hoge bloeddruk) en hart- en vaatziekten (hartinfarct, beroerte...).

Nog een ander negatief effect van een hoge zoutconsumptie is de aantasting van de smaakpapillen. Meestal is dat wel omkeerbaar, maar niet bij senioren. Een zoutloze voeding kan dan totaal smakeloos worden. Je zoutconsumptie minderen, gebeurt het makkelijkst wanneer je dat geleidelijk aan doet. 

Slim met smaakmakers

Een gezonde voeding beperkt de kans op het ontstaan van kanker. De belangrijkste aanbeveling is en blijft: alles met mate. Wie nergens in overdrijft, zet al een grote stap in de richting van een gezonde voeding. Vergeet niet hoe lekker gevarieerde kruidingen met look, aromaten etc. kunnen zijn!

Voor meer informatie en tips over gezonde voeding, klik je hier.

Referenties

  • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research; Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective, Washington D.C. AICR, 2007.
  • Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds; Aanbevelingen ter preventie van kanker; Amsterdam, Nederland, 2008.

Getuigenissen

In onze omgeving hebben we allemaal vrienden, familie of kennissen die getroffen zijn door kanker. Vroeger joeg dat woord me echt schrik aan. Vandaag stel ik vast dat kanker een ziekte is geworden als een andere.Lees verder