AYA’s: kanker bij jongeren en jongvolwassenen (15 jaar tot … )

AYA staat voor Adolescents & Young Adults en richt zich op jongeren en jongvolwassenen (15 jaar tot … ) die geconfronteerd worden met kanker. Plotseling staat je wereld op zijn kop en ontstaan er verschilllende vragen rond thema’s zoals opleiding, werk, zelfstandigheid, relaties etc. Met volgende organisaties kan je contact opnemen om ondersteuning te krijgen. Verder kunnen ze je ook helpen met de vragen die je hebt.

Stichting tegen Kanker

Contactboekje: Met het contactboekje kan je op een georganiseerde manier je evolutie opvolgen: dankzij de agenda, de invulkaarten voor je arts en je persoonlijke notitiepagina’s.
De ziekte, behandelingen en eventuele bijwerkingen beter begrijpen dankzij de informatierubriek, de woordenlijst, tips en nuttige adressen.
Neerschrijven wat er door je heen gaat: je ervaringen, opmerkingen, vragen ... Dit contactboekje is je persoonlijke logboek. 

BESTEL HET HIER

Kankerinfo: Kankerinfo (0800 15 802) is er om kinderen en ouders van AYA’s te begeleiden en te antwoorden op alle vragen over kanker. We richten ons tot alle personen die van ver of dichtbij door kanker zijn getroffen.

Meer informatie over jongeren en kanker vind je hier

Organisaties:

Ambulance Wens

Ambulance Wens België VZW vervult wensen van patiënten, van alle leeftijden, in een palliatieve fase. Dit kan bvb het volgen van een sporttraining/wedstrijd van de kinderen zijn, een concert bijwonen, in een restaurant gaan eten of gewoon een bezoekje thuis of bij goede vrienden. Het effect van zo wens in vervulling te laten gaan is onbeschrijflijk mooi, want even niet moeten denken aan hoe ziek je bent en gewoon genieten van iets leuks samen met vrienden en familie geeft hartverwarmende momenten om te koesteren. De dag van je wens kunnen er twee extra personen samen met jou in de ambulance en gaat er een ervaren verpleegkundige en ambulancier mee om al de nodige zorgen te garanderen. 

Website: www.ambulancewens.be

Care4AYA

Onze werking steunt op drie pijlers:

  • Het verbeteren van zorg voor jongeren met kanker tijdens en na hun behandeling
  • Het ondersteunen van onderzoek naar de specifieke bekommernissen en noden van jongeren met kanker
  • Het organiseren van opleiding aan zorgverleners die in contact komen met jongeren met kanker 

Het boekje "De liefdevolle manager. Ouders van een jongere met kanker vertellen hun verhaal."

Deze brochure kan gratis bij één van de regiocoördinatoren van Stichting tegen Kanker worden aangevraagd. Stuur een e-mail via:

Website: www.care4aya.be

De Koninklijke villa Oostende

In ons zorghotel komt men volledig tot rust in een mooi stukje kusterfgoed. Het gebouw ademt een rijke, koninklijke geschiedenis uit. Door deze twee zaken te combineren creëer je een sfeer waarin elke gast zich even Koning of Koningin waant en de ziekte naar de achtergrond verdwijnt. Wij schenken vakantie met zorg, genietend in een veilig kader, waardoor je even op adem kan komen en even alles achter je kan laten. In de Koninklijke Villa ben je aan het juiste adres om te herbonnen.

Website: www.bzio.be/koninklijke-villa

Eigen Kracht

Website: http://www.eigen-kracht.be/

FLAYA

Wij zijn een lotgenotengroep, iedereen van 18-39 jaar die geconfronteerd werd met kanker is welkom, of dat nu net of al wat langer geleden is.  Je komt alleen of je brengt een vriend, vriendin, je lief, een broer, een zus of een buddy mee. We willen graag een community uitbouwen waar we er samen met elkaar en voor elkaar kunnen zijn!

Website: www.flaya.org

Lost & Co

Lost & Co ondersteunt 15- tot 40 jarigen die hun weg zoeken na kanker én jonge mensen die iemand verloren zijn door kanker. Op onze website lees je herkenbare verhalen: je kiest wie bij je past en spreekt met die persoon af in een koffiebar, één of meerdere keren. En je geniet van een verwenbon of activiteit. Dit dankzij enthousiaste vrijwilligers en ondernemers. Op dit moment zijn we er al in Lier - maar ook wie van elders komt, kan deelnemen. Heb je een vraag (je zoekt een hulpverlener, een goed boek of een groep)? Dan zetten wij je op weg!

Website: www.lostenco.be

 

Talismanneke

Talismanneke ontwikkelt fantasievolle projecten in het kader van emotionele opvoeding. Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken helpt om veerkrachtiger in het leven te staan. Daarom ook wil de vereniging bijdragen aan het versterken van de geluksvoorwaarden door een beroep te doen op verbeeldingskracht. Via projecten, vormingen, informatie, preventie, animatie, sensibilisatie, publicaties, productontwikkelingen en alle andere initiatieven proberen wij ons doel te bereiken.

Website: https://talismanneke.be/projecten/

The Big C.

Website: https://thebigc.be/

The Donkey Campus

Jongeren met kanker of genezend van kanker alsook jongeren die een fysieke en/of mentale problematiek hebben.

DOELSTELLING

Aanleren van vaardigheden, van waarden/principes die zij ook zullen spiegelen in hun eigen leefwereld met het oog op de groei van zelfvertrouwen en eigenwaarde: 

  • volhouden en doorzetten 
  • verantwoordelijkheid verzorging van de dieren 
  • respect (mens-dier-natuur) 
  • consistent zijn 

Website: www.kampenhoeve.com/thedonkeycampus/

Twinkelkids

www.detwinkel.be

TELEFOON : 

0490 666 003

E-MAIL :

ann@detwinkel.be

Warriors against Cancer 

website: www.warriorsagainstcancer.be

Ghislaine Bogers

0497/14.51.24

 

Zorghuis Limburg

Zorghuis Limburg is een tweede thuis voor mensen met kanker. In ons huis, gelegen midden in de Limburgse natuur, krijgen gasten de kans tot rust te komen. Onze vrijwilligers, die dag en nacht in huis aanwezig zijn, bieden een luisterend oor en praktische hulp. De combinatie van hun ondersteuning en de warme huiselijke sfeer, creëren een instant thuis-gevoel. De duur en reden van opname kan verschillend zijn en wordt steeds in overleg met de gast en de familie bekeken.

Website: www.zorghuislimburg.be

Getuigenissen

Vilohmah Vzw
In 2019, 6 maanden nadat we afscheid moesten nemen van onze eigen vechter werd Vilomah vzw een feit. Uit eigen ervaring leerden we wat anders of beter kon in de begeleiding en opvang van ouders die het verdict palliatief kregen voor hun kind en ouders die hun kind reeds hadden moeten afgeven.Lees verder