AYA’s: kanker bij jongeren en jongvolwassenen (15 jaar tot … ) | Stichting tegen Kanker

AYA’s: kanker bij jongeren en jongvolwassenen (15 jaar tot … )

AYA staat voor Adolescents & Young Adults en richt zich op jongeren en jongvolwassenen (15 jaar tot … ) die geconfronteerd worden met kanker. Plotseling staat je wereld op zijn kop en ontstaan er verschilllende vragen rond thema’s zoals opleiding, werk, zelfstandigheid, relaties etc. Met volgende organisaties kan je contact opnemen om ondersteuning te krijgen. Verder kunnen ze je ook helpen met de vragen die je hebt.

Stichting tegen Kanker

Contactboekje: Met het contactboekje kan je op een georganiseerde manier je evolutie opvolgen: dankzij de agenda, de invulkaarten voor je arts en je persoonlijke notitiepagina’s.

De ziekte, behandelingen en eventuele bijwerkingen beter begrijpen dankzij de informatierubriek, de woordenlijst, tips en nuttige adressen.

Neerschrijven wat er door je heen gaat: je ervaringen, opmerkingen, vragen ... Dit contactboekje is je persoonlijke logboek. 

BESTEL HET HIER

Kankerinfo: Kankerinfo (0800 15 802) is er om kinderen en ouders van AYA’s te begeleiden en te antwoorden op alle vragen over kanker. We richten ons tot alle personen die van ver of dichtbij door kanker zijn getroffen.

Meer informatie over jongeren en kanker vind je hier

Organisaties:

Ambulance Wens

Ambulance Wens België VZW vervult wensen van patiënten, van alle leeftijden, in een palliatieve fase. Dit kan bvb het volgen van een sporttraining/wedstrijd van de kinderen zijn, een concert bijwonen, in een restaurant gaan eten of gewoon een bezoekje thuis of bij goede vrienden. Het effect van zo wens in vervulling te laten gaan is onbeschrijflijk mooi, want even niet moeten denken aan hoe ziek je bent en gewoon genieten van iets leuks samen met vrienden en familie geeft hartverwarmende momenten om te koesteren. De dag van je wens kunnen er twee extra personen samen met jou in de ambulance en gaat er een ervaren verpleegkundige en ambulancier mee om al de nodige zorgen te garanderen. 

Website: www.ambulancewens.be

Care4AYA

Care4Aya vzw is een werkgroep van zorgverlengers in de schoot van UZGent en (deels) ontstaan dankzij de Social Grants 2016 van Stichting tegen Kanker.

De Liefdevolle Manager:  Het boek ‘ De Liefdevolle Manager’ is een creatie van Care4Aya – gebaseerd op ervaringen van ouders en jongeren met kanker. Deze tool biedt concrete handvaten aan om met het ziektegebeuren om te gaan en wordt verdeeld in alle ziekenhuizen.

Gratis verkrijgbaar en bij te bestellen bij de regio coördinatoren van Stichting tegen Kanker.

Website: www.care4aya.be

De Koninklijke villa Oostende

In ons zorghotel komt men volledig tot rust in een mooi stukje kusterfgoed. Het gebouw ademt een rijke, koninklijke geschiedenis uit. Door deze twee zaken te combineren creëer je een sfeer waarin elke gast zich even Koning of Koningin waant en de ziekte naar de achtergrond verdwijnt. Wij schenken vakantie met zorg, genietend in een veilig kader, waardoor je even op adem kan komen en even alles achter je kan laten. In de Koninklijke Villa ben je aan het juiste adres om te herbonnen.

Website: www.bzio.be/koninklijke-villa

Eigen Kracht

Website: http://www.eigen-kracht.be/

FLAYA

Wij zijn een lotgenotengroep, iedereen van 18-39 jaar die geconfronteerd werd met kanker is welkom, of dat nu net of al wat langer geleden is.  Je komt alleen of je brengt een vriend, vriendin, je lief, een broer, een zus of een buddy mee. We willen graag een community uitbouwen waar we er samen met elkaar en voor elkaar kunnen zijn!

Website: www.flaya.org

Lost & Co

Lost & Co ondersteunt 15- tot 40 jarigen die hun weg zoeken na kanker én jonge mensen die iemand verloren zijn door kanker. Op onze website lees je herkenbare verhalen: je kiest wie bij je past en spreekt met die persoon af in een koffiebar, één of meerdere keren. En je geniet van een verwenbon of activiteit. Dit dankzij enthousiaste vrijwilligers en ondernemers. Op dit moment zijn we er al in Lier - maar ook wie van elders komt, kan deelnemen. Heb je een vraag (je zoekt een hulpverlener, een goed boek of een groep)? Dan zetten wij je op weg!

Website: www.lostenco.be

Talismanneke

Talismanneke ontwikkelt fantasievolle projecten in het kader van emotionele opvoeding. Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken helpt om veerkrachtiger in het leven te staan. Daarom ook wil de vereniging bijdragen aan het versterken van de geluksvoorwaarden door een beroep te doen op verbeeldingskracht. Via projecten, vormingen, informatie, preventie, animatie, sensibilisatie, publicaties, productontwikkelingen en alle andere initiatieven proberen wij ons doel te bereiken.

Website: https://talismanneke.be/projecten/

The Big C.

Website: https://thebigc.be/

Zorghuis De Dijlevallei 

Zorghuis De Dijlevallei is een huis als een thuis voor mensen met de diagnose van kanker. Men kan hier zowel voor, tijdens als na hun behandeling even op adem komen. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van het zorghuis en zijn 24/24u aanwezig. Je verblijft in een landelijke omgeving met nadruk op huiselijke sfeer wat rust en ontspanning brengt. 

Website: www.zorghuisdedijlevallei.be

 

Zorghuis Limburg

Zorghuis Limburg is een tweede thuis voor mensen met kanker. In ons huis, gelegen midden in de Limburgse natuur, krijgen gasten de kans tot rust te komen. Onze vrijwilligers, die dag en nacht in huis aanwezig zijn, bieden een luisterend oor en praktische hulp. De combinatie van hun ondersteuning en de warme huiselijke sfeer, creëren een instant thuis-gevoel. De duur en reden van opname kan verschillend zijn en wordt steeds in overleg met de gast en de familie bekeken.

Website: www.zorghuislimburg.be

Laatst aangepast op: 5/08/2019

Getuigenissen

Tom, de echtgenoot van Sophie, kreeg en overwon kanker. 3,5 jaar later is alles onder controle en voor het eerst durft het koppel weer dromen, van een toekomst, de verdere uitbouw van Toms fietsenzaak én van een grote verbouwing. Ondanks eerdere positieve signalen, blijkt het afsluiten van een schuldsaldoverzekering echter onmogelijk, ook niet mits uitsluitsel van kanker of het betalen van een schappelijke bijpremie. “Alsof kanker ons een heel leven achtervolgt.”Lees verder