Gardez le goût de la menthe, pas la nicotine

Ga voor de muntsmaak, maar laat de nicotine achterwege!

 - Ontdek hier onze verfrissende recepten -

Op 20 mei 2020 wordt de verkoop van sigaretten met mentholsmaak verboden in België. Misschien de perfecte gelegenheid om definitief te stoppen met roken? Lees meer over de mentholsigaret en de alternatieven.

Vond je het aangenaam om mentholsigaretten te roken, dan is dat omdat de menthol irritaties aan de keel door de rook kalmeert (een ingreep van de fabrikanten om mensen nog meer te doen roken). Maar minder irritatie betekent niet minder gevaarlijk. Mentholsigaretten zijn net zo gevaarlijk voor uw gezondheid als conventionele sigaretten.

Ga dus alleen voor de smaak van munt, bijvoorbeeld dankzij de recepten hieronder, en dump die sigaretten.

Een drankje met muntsmaak om de drang naar een sigaret te overwinnen

Wist je dat een sterke drang om te roken vanzelf uitdooft als je enkele minuten wacht?

Ontdek hier enkele eenvoudige recepten met muntsmaak die je kunnen helpen wanneer je zin krijgt in een sigaret. Maak deze drankjes op voorhand en zet ze in de koelkast. Krijg je zin om een sigaret op te steken? Trakteer jezelf dan op zo’n heerlijk drankje en geniet van elke slok. En zo verdwijnt de drang om te roken als sneeuw voor de zon.

 

logo generatie rookvrijelogo TabakstopTabakstop helpt je afscheid te nemen van de sigaret! Je bent verslaafd en weet niet hoe je moet stoppen? Vraag je je af of af en toe roken echt schadelijk is voor de gezondheid? En de elektronische sigaret, is dat een goed alternatief? Lees alle info en heel veel tips op de website van Tabakstop. De Tabakstop-tabakologen kunnen je helpen om te stoppen met roken. Neem gratis contact op met hen op het nummer 0800 111 00 of via het online formulier.

Probeer deze caloriearme en verfrissende recepten met munt!

Infusion à la menthe

Koude muntthee

Voor een drankje zonder calorieën, kan je gewoon enkele muntblaadjes, citroenschijfjes of rode vruchten laten trekken in een karaf water, in de koelkast. Geniet mateloos van dit drankje en drink met kleine teugjes, telkens de drang om te roken te sterk wordt.

 

 


Virgin mojito fraise-menthe

Virgin mojito aardbei-munt

Dit recept smaakt lichtjes zoet. Een drankje om bij te ontspannen, op momenten waarop je anders zou roken. Drink er met kleine teugjes van, om de drang om te roken te onderdrukken. Het voordeel van deze feestelijke cocktail: er zit geen alcohol in. Aan het begin van je rookstop zou alcohol je ertoe kunnen brengen om terug te beginnen roken. Zo veel mogelijk vermijden dus.
Snij 3 aardbeien in 4 en snij een limoen in kleine blokjes. Giet het fruit in een glas, samen met 5 volledige muntblaadjes en 1 tl rietsuiker. Plet alles met een stamper en voeg ijsblokjes toe. Giet er 10 cl spuitwater bij en werk af met een doormidden gesneden aardbei en enkele muntblaadjes.


Gaspacho menthe-concombreGazpacho munt-komkommer

Een koude soep die je in de koelkast bewaart voor een hongertje. Aan het begin van je rookstop kan je inderdaad last krijgen van de drang om te snoepen. Giet jezelf dan een tasje van deze verfrissende gazpacho uit!

Schil en ontpit een komkommer, snij in stukken en mix ze samen met een tiental muntblaadjes. Giet er het sap van een halve limoen en 1 el olijfolie bij. Breng op smaak met peper en zout en meng goed. Laat minstens 1 u afkoelen in de koelkast.


Soupe froide menthe-petits pois

Koude munt-erwtensoep

Dit recept vraag wat werk in de keuken. Zo hou je je handen even bezig. Bewaar deze soep in de koelkast voor een kleine honger.
Fruit een gesnipperde ui in wat olijfolie. Voeg ongeveer 600 g (verse of diepvries)erwten toe en kruid met peper en zout. Giet er een liter water bij en laat een twintigtal minuten sudderen. Breng op smaak met gesnipperde muntblaadjes (hoeveelheid naar eigen smaak). Mix en laat afkoelen in de koelkast.

Lees meer over de mentholsigaret en de alternatieven

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder