Campagne 2011 - Ouders: bescherm uw kinderen! | Stichting tegen Kanker

Campagne 2011 - Ouders: bescherm uw kinderen!

Ontdekt onze campagne 2012 'Slimmer in de zon' hier of surf naar www.slimmerindezon.be.


Campagne 2011

U kent het vast wel: buiten schijnt de zon en uw kinderen haasten zich bij het eten om toch maar zo snel mogelijk weer van de zon te gaan genieten. Maar de zon is niet zonder gevaar...

De campagne ‘Verstandig zonnen’ heeft als doel enkele eenvoudige preventietips op zo ruim mogelijke schaal te verspreiden.

Volwassenen die de kinderen begeleiden, kunnen met deze tips hun kinderen beschermen tegen de nefaste effecten van een overmatige blootstelling aan de zon. De eenvoudige tips besparen hen pijnlijke zonnebrand en beperken hun risico’s op huidkanker wanneer ze volwassen zijn.

Voor meer info over de campagne en de wedstrijd klikt u op onderstaande links:

Tips voor verstandig zonnen

Kinderen hebben zon nodig. Niet alleen voor hun moraal, maar ook voor hun lichamelijke gezondheid. Zon zorgt immers voor de aanmaak van onder andere vitamine D en dus voor de ontwikkeling van een stevig beenderstelsel. Maar zoals bij alle goede dingen geldt ook hier: overdaad schaadt.

Zonnestralen, en meer bepaald UV-stralen van het type A en B, vormen de voornaamste risicofactor voor huidkanker. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de nefaste effecten van deze UV-stralen omdat hun huid een stuk dunner is dan die van volwassenen. Ernstige zonnebrand tijdens de kinderjaren doet het risico op melanoom als volwassene toenemen.

Om ze doeltreffend te beschermen, volgt u best onderstaande tips:

  • houd baby’s jonger dan 1 jaar uit de zon;
  • laat kinderen in de schaduw spelen tussen 11 en 15 uur;
  • zorg voor een hoofddeksel en laat hen een droog T-shirt en een zonnebril dragen;
  • breng regelmatig een rijkelijke laag waterbestendige zonnecrème aan met een beschermingsfactor van minimum 30.

Campagnemateriaal

We hebben een folder met preventietips gemaakt in het kader van de campagne ‘Verstandig zonnen’. Klik hier om de folder te downloaden.

We hebben ook stickers gemaakt met de voornaamste preventietips. Wellicht ziet u deze sticker op een infobrief van de school over een uitstap of bosklassen bijvoorbeeld. Alle scholen van het land hebben ook de affiches rond dit thema ontvangen.  

Kapitein Winokio zingt het ‘Zonnelied’

De Stichting tegen Kanker heeft Kapitein Winokio onder de arm genomen voor haar campagne ‘Verstandig zonnen’. Deze Vlaamse superster speelde onlangs nog 5 concerten voor een volledig uitverkochte Ancienne Belgique. Hij componeerde het ‘Zonnelied’ speciaal voor de campagne.

Met het lied leren kinderen uit crèches en kleuterscholen op een ludieke manier hoe ze zich moeten beschermen tegen de zon. U kunt het in uw klas gebruiken, het met uw kinderen zingen, dansjes bedenken ... leef u uit!

Alle kleuterscholen in België ontvingen een cd.

Getuigenissen

Erik
We zijn in 2001. Erik Briers viert zijn vijftigste verjaardag en ‘trakteert’ zichzelf op een gezondheidscheck bij de huisarts. Het begin van een rollercoaster die nog steeds niet is uitgebold.Lees verder