Veelgestelde vragen rond het coronavirus en kanker

FAQ's coronaviruswoensdag, 18 maart 2020

Laatste update: 23/06/2020

 

Kanker en coronavirus - deze artikel interesseren je wellicht ook

Klik hier voor de antwoorden in het Duits

FAQ

Voor algemene Coronavirus vragen raden we u aan om te gaan kijken op www.info-coronavirus.be

daar vindt u betrouwbare informatie.

Wij geven u hieronder de antwoorden op veel gestelde vragen die gaan over coronavirus en kanker. Staat uw vraag er niet tussen of hebt u meer informatie nodig? Contacteer ons dan via Kankerinfo. Dit kan via ons gratis nummer 0800 15 802 of kankerinfo@stichtingtegenkanker.be.

 

VACCINATIE

Moet een kankerpatiënt zich tegen COVID-19 laten vaccineren?

Afhankelijk van het type kanker, bijvoorbeeld bloedkanker, en afhankelijk van de behandeling, kan het risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van het coronavirus groter zijn. Daarnaast blijven leeftijd, diabetes en hypertensie belangrijke risicofactoren.

Naast de maatregelen om besmetting te voorkomen, is vaccinatie dus de beste bescherming.

In het algemeen adviseert de Stichting tegen kanker daarom aan mensen met kanker om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Ze dienen echter altijd de behandelende oncoloog te raadplegen, oa om het meest geschikte tijdstip van de vaccinatie te bepalen.

Er zijn een paar bijzondere situaties:

 • De vaccinatie moet worden afgeraden bij mensen die in het verleden een zeer ernstige allergische reactie hebben gehad op een vaccin. Dit type reactie is gelukkig zeer zeldzaam.
 • Patiënten die momenteel een immunosuppressieve therapie, chemotherapie of bestralingstherapie ondergaan, kunnen worden gevaccineerd, maar het is mogelijk dat deze mensen te weinig bescherming ontwikkelen. Het is dus niet zozeer een probleem van bijwerkingen, maar van verlaagde werking van het vaccin. Ze moeten de kwestie dus ook met hun arts bespreken voordat ze met het vaccinatieproces beginnen.
 • In de vaccinatiestudies waren geen mensen onder de 16 jaar betrokken. Het is daarom moeilijk in te schatten of kankerpatiënten onder de 16 jaar een goede bescherming zullen ontwikkelen na vaccinatie. Dit wordt best besproken met de arts.

 

Hebben kankerpatiënten een hoger risico op ernstige COVID-19?

Afhankelijk van het type kanker, bijvoorbeeld bloedkanker, en afhankelijk van de nodige behandeling, kan het risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van het coronavirus groter zijn. Daarnaast blijven leeftijd, diabetes en hypertensie belangrijke risicofactoren. Naast de maatregelen om besmetting te voorkomen, is vaccinatie dus de beste bescherming.

 

Hoe kun je weten of je op de lijst van risicopatiënten staat?

De huisartsen en specialisten vullen vanaf 6 april 2021 een lijst van risicopatiënten geleidelijk aan. Vanaf 8 april 2021 kun je zelf nakijken of je op de lijst staat. Surf daarvoor naar www.myhealthviewer.be" www.myhealthviewer.be . De lijst wordt ook nog na 8 april aangevuld, kijk dus later nog eens als je er niet bij staat en bespreek het met je huisarts of arts-specialist.

 

Hoe werkzaam en veilig is het vaccin bij kankerpatiënten?

De vaccinatie is veilig en doeltreffend. De Stichting tegen Kanker raadt aan iedereen aan om zich te laten vaccineren, óók aan kankerpatiënten (tenzij er medische redenen zijn om niet te vaccineren).

Er circuleert op het internet veel incorrecte informatie over de vaccins. Zo wordt er oa beweerd dat de vaccinatie onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Dit is foute informatie, de vaccinatie veroorzaakt géén onvruchtbaarheid en het bevat géén microchips.

Alle vaccins zijn zeer uitgebreid onderzocht en bleken bijzonder veilig én doeltreffend. Uiteraard zijn er bepaalde mensen met een bijwerking, maar de meest daarvan zijn mild én staan niet in verhouding met het risico van Covid-19 (bv een dag lichte pijn op de plaats van inspuiting, net zoals bij andere vaccins).

Er zijn bij een zeer klein aantal mensen allergische reacties opgetreden (minder dan 1 op 10.000) , dat is een ernstiger type bijwerking, en treedt meestal op binnen het uur na de vaccinatie. Daarom moet je even blijven wachten na de vaccinatie. Dit type reactie is goed te behandelen, maar moet wel behandeld worden.

In maart en april kwamen er ook berichten dat in extreem zeldzame gevallen een bloedklonter zou kunnen optreden na de vaccinatie van bepaalde merken. Het is nog steeds niet zeker of die bloedklonters veroorzaakt worden door de vaccinatie en is hoe dan ook extreem zeldzaam (ongeveer 4 gevallen per miljoen vaccinaties, waarvan er minder dan 1 op een miljoen fataal was). Om dat getal in verhouding te zetten: de kans op een bloedklonter als je met Covid-19 in het ziekenhuis terecht komt is ongeveer 1 a 6 gevallen voor elke 10 patiënten. Hier vindt je specifiek daarover betrouwbare informatie: https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vaccins/astrazeneca#:~:text=Als%....

Voor vaccinatie, zoals voor elke andere medische behandeling, moeten we de risico's en de voordelen vergelijken. Met Covid-19, en zoals de WHO en het Europees Geneesmiddelenbureau ons herhaaldelijk in herinnering hebben gebracht, staan de voordelen van vaccinatie niet in verhouding tot de risico's ervan. In de algemene bevolking varieert de verhouding tussen risico's en voordelen naar gelang van de leeftijd en het soort vaccin. Maar het risico om te sterven aan Covid-19 is altijd veel groter (honderden, zelfs duizenden malen groter) dan het risico om te sterven aan een bijwerking van vaccinatie. En voor mensen met co-morbiditeiten (diabetes, hypertensie, leeftijd,...) is het risico op overlijden door Covid-19 nog hoger. 

Er is geen reden om aan te nemen dat het vaccin minder werkzaam is bij mensen met kanker. Wel is mogelijk dat patiënten die immunosuppressieve therapie, chemotherapie of bestralingstherapie ondergaan te weinig bescherming ontwikkelen. Bij hen is dus niet zozeer een probleem van bijwerkingen, maar van verlaagde werking van het vaccin. Ze moeten de kwestie dus ook met hun oncoloog bespreken voordat ze met het vaccinatieproces beginnen.

 

Worden kankerpatënten prioritair gevaccineerd?

Op https://www.info-coronavirus.be/en/vaccination/#practice  heeft de overheid een faseplan uitgewerkt met drie fases, waarbij er progressieve uitbreiding van vaccinatie naar een bredere populatie plaatsvindt. Iedereen zit in fase 3, tenzij ze een reden hebben om in fase 2 of 1 te komen. De meest dringende vaccinaties gebeuren namelijk in fase 1 en 2, dat zijn de zogenaamde “prioritaire groepen”. Dat kan bijvoorbeeld gaan om mensen die een medisch beroep uitoefenen, een hoge leeftijd hebben, of een gekend onderliggend gezondheidsprobleem hebben. Kanker is in bepaalde gevallen zo een “gekend onderliggend gezondheidsprobleem”. Kijk in de tabel in welke groep jij hoort, en bekijk ook de FAQ “Hoe kun je weten of je op de lijst van risicopatiënten staat?”.

Type kanker

Leeftijd patient

Fase

Hematologische kanker

18-64

1

 

65+

2 (niet wegens de kankers, maar wegens leeftijd 65+)

Recente* niet-hematologische kanker

18-44

3, tenzij in fase 1 of 2 om andere reden

 

54-64

1

 

65+

2 (niet wegens de kankers, maar wegens leeftijd 65+)

Niet-recente* niet-hematologische kanker

18-44

3, tenzij in fase 1 of 2 om andere reden

 

45-64

3, tenzij in fase 1 of 2 om andere reden

 

65+

2 (niet wegens de kankers, maar wegens leeftijd 65+)

*tot 5 jaar na de diagnose

Patiënten kunnen deel uitmaken van een eerdere fase indien ze een andere risicofactor hebben. Niet elke reden is echter van toepassing op elke leeftijd. Informeer u bij uw arts indien één of meerdere van volgende op u van toepassing is:

 1. Momenteel in behandeling met radiotherapie of chemotherapie of een andere behandeling die het immuunsysteem negatief beïnvloedt;
 2. Chronische long-, nier- en leveraandoeningen;
 3. Chronische hart- en vaatziekten;
 4. Chronische neurologische aandoeningen;
 5. Diabetes type 1 en 2;
 6. Obesitas (Body Mass Index ≥ 30kg/m2);
 7. Transplantatie;
 8. Syndroom van Down;
 9. Hypertensie;
 10. AIDS-HIV.

Meer informatie op: https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20210205_hgr-9618_priorites_vaccination_covid-19_vweb_0_1.pdf

 

TABAK EN CORONA

Verhoogd roken het risico op Corona of COVID-19?

Er zijn drie redenen waarom we mogen aannemen dat rokers een hoger risico op corona lopen;

 • Roken verhoogt de frequentie van hand- en mondcontact, waardoor het risico op virale infecties toeneemt.
 • Roken heeft ook een ongunstig effect op het immuunsysteem, waardoor rokers vatbaarder worden voor virale infecties.
 • Het angiotensine II-omzettingsenzym (ACE2-receptor, aanwezig op het oppervlak van cellen) werkt als toegangspoort Covid-19 in het menselijk lichaam. Deze ACE2-receptor is bij rokers in grotere aantallen aanwezig, waardoor ze een groter risico lopen op Covid-19-infectie in vergelijking met niet-rokers.

 

KANKERPATIËNTEN IN BEHANDELING

KANKERPATIËNTEN IN REMISSIE

KINDEREN

FAMILIE, VRIENDEN EN ZORGVERLENERS

TOEKOMST

UPDATE SCREENINGS

UIT QUARANTAINE

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stel dan hier jouw vraag aan Kankerinfo


KANKERPATIËNTEN IN BEHANDELING

Wordt mijn huidige kankerbehandeling in een zorginstelling uitgesteld? Moet ik nog steeds naar mijn ziekenhuisafspraken?

Je mag je behandeling niet op eigen initiatief onderbreken. Neem contact op met je oncoloog of hematoloog, of met je behandelende arts en volg hun aanbevelingen op.

Neem contact op met je oncoloog of hematoloog voordat je naar een afspraak gaat in het kader van je behandeling.

Indien nodig zal je arts je behandeling aanpassen om elk risico op besmetting te vermijden om tegelijkertijd de behandeling doeltreffend te houden. Ziekenhuisafspraken worden geleidelijk aan hervat, maar onder bepaalde voorwaarden.  Het dragen van een mondmasker is verplicht en je mag je niet laten vergezellen.

Als je niet bent gecontacteerd voor verdere opvolging en behandeling, neem dan contact op met het gezondheidsteam om te kijken wat er in jouw geval moet gebeuren.

Mag ik mijn behandeling verderzetten?

Als je geen COVID-19 symptomen hebt of als je ervan bent hersteld (volgens een zorgverlener), kan je je behandeling en zorgtraject verderzetten . Respecteer daarbij de voorgestelde aanpassingen van je oncoloog of hematoloog. Zij zullen je behandeling eventueel aanpassen als dit mogelijk en nodig is.

Als je COVID-19 symptomen hebt of als je hebt de diagnose gekregen (van een professionele zorgverlener), informeer dan onmiddellijk het medische team dat je volgt voor de kankerbehandeling. Informeer ook de arts die je met COVID-19 heeft gediagnosticeerd over je kankerbehandeling, zodat hij of zij contact kan opnemen met je oncoloog of hematoloog.

Ik kreeg aangepaste lichaamsbeweging voorgeschreven. Wat moet ik doen in deze periode van quarantaine?

Regelmatige lichaamsbeweging kan een aanzienlijk gunstig effect hebben voor een kankerpatiënt, zowel tijdens als na de ziekte. Voor sommige kankers helpt het om vermoeidheid te verminderen, herstelkansen te verbeteren en de behandeling beter te verdragen (vooral post-operatieve en radiotherapeutische behandelingen). Het draagt bij tot een risicovermindering op herval en sterfte na de behandeling.

Aangepaste lichaamsbeweging is een van de "ondersteunende oncologische zorgmaatregelen" die bijdraagt tot het behoud van de algemene gezondheid en het voorkomen van herval van kanker.

Daarom mag de voorgeschreven regelmatige lichaamsbeweging tijdens en na de ziekte niet worden onderbroken, maar moet ze aangepast worden aan de huidige omstandigheden rekening houdend met de richtlijnen inzake onnodige verplaatsingen.

Groepsessies lichaamsbeweging waren niet toegestaan gedurende de gehele periode van de quarantaine.

De overdekte sportfaciliteiten zijn vanaf 8 juni geopend en volgen de gezondheidsvoorschriften. Best vraag je om advies aan de arts die je opvolgt voordat je erheen gaat. Lichaamsbeweging in kleine groepen kan onder bepaalde voorwaarden worden hervat...De besmettingrisico’s zijn buitenshuis minder groot, maar blijf de voorzorgsmaatregelen opvolgen. Meer info op www.info-coronavirus.be

Het beoefenen van lichaamsbeweging thuis, waar mogelijk, is niet onderworpen aan enige beperking in de huidige context. Het wordt sterk aanbevolen.

Je vindt interessante tips op onze "Hou de moed erin" blog.

Het beoefenen van lichaamsbeweging thuis, waar mogelijk, is niet onderworpen aan enige beperking in de huidige context. Het wordt sterk aanbevolen.

Ik heb een kanker die niets te maken heeft met de longen of de luchtwegen. Ben ik dan toch kwetsbaarder voor het coronavirus?

In het algemeen treft het coronavirus vooral mensen die verzwakt zijn door een chronische ziekte. Kankerpatiënten lopen meer kans op het virus omdat hun immuunsysteem erg verzwakt kan zijn door de kankerbehandelingen of soort kanker. Het maakt dus niet uit of je kanker al dan niet gerelateerd is aan longen of luchtwegen, zorg ervoor dat je de preventie- en veiligheidsmaatregelen goed respecteert.

Het risico is groter als je kanker vergevorderd is, als je ouder bent, als je een andere medische voorgeschiedenis hebt, als je rookt en ... als je een man bent. In dit geval zal je nog voorzichtiger moeten zijn.

Ik heb gehoord dat astmapatiënten hun behandelingen op basis van cortisone moeten beperken. Zij kunnen immers COVID-19 verergeren bij het begin van de ziekte. Mijn oncoloog schrijft cortisone voor om de bijwerkingen te beperken van mijn chemotherapie. Moet ik het ondanks alles toch nemen?

Het is waar dat behandelingen op basis van cortisone (corticosteroïdentherapie) behoren tot de geneesmiddelen die tijdens deze pandemie in het begin tot ongerustheid hebben geleid. Dit gold echter alleen voor goedaardige ziekten, zoals neus-, keel- en oorziekten. Het debat hierover is nu gesloten. In het geval van een kankerbehandeling is het geen comfort behandeling en adviseren we je de voorschriften van je oncoloog nauwgezet op te volgen.

Mijn chemotherapiebehandeling is enkele weken geleden beëindigd en ik onderga momenteel een immunotherapiebehandeling. Betekent dit dat mijn immuunsysteem beter werkt, zodat ik minder risico loop op het coronavirus?

Immunotherapie verhoogt je immuniteit voor het coronavirus niet. Het is daarom belangrijk dat je je rigoureus houdt aan de preventie- en veiligheidsmaatregelen die voor iedereen gelden.

Ik heb onlangs een borstkankeroperatie ondergaan. Ik ben nog niet in behandeling, maar ik vroeg me af of ik kwetsbaarder ben als gevolg van de operatie zelf?

Inderdaad, chirurgie verzwakt het lichaam. Het is daarom essentieel om alle voorzorgsmaatregelen te respecteren, en zelfs wat rigoureuzer dan de anderen…

Lopen oudere mensen met kanker meer risico op complicaties als ze COVID-19 krijgen?

Ouderen die een kankerbehandeling krijgen, zijn kwetsbaarder dan jongeren. Dit is in ieder geval een logische conclusie uit verschillende onderzoeken. Aangezien hun immuniteit verlaagd wordt door de ziekte, leeftijd en behandelingen, zijn ze gevoeliger voor zowel COVID-19 als de complicaties ervan.

Dit is waarom naasten extra voorzichtig moeten zijn in hun nabijheid. Grondig handen wassen is en een mondmasker dragen buitenshuis, nog meer dan anders, essentieel. Indien je onder hetzelfde dak woont, moet het binnenblijven nauwgezet gerespecteerd worden en blijft de zieke natuurlijk ook binnen. Zolang het virus in België circuleert moeten contacten met de buitenwereld strikt beperkt worden: indien ze onvermijdelijk zijn, moet ervoor gezorgd worden dat er niet naar drukke plaatsen gegaan wordt en dat de veiligheidsafstanden gerespecteerd worden.

Moet ik me anders gedragen bij het coronavirus als ik in behandeling of remissie ben of een chronische kanker heb?

Als je in behandeling bent (ook voor chronische kanker), pas de voorzorgsmaatregelen dan strikt toe en vraag je familie en vrienden om hetzelfde te doen (vermijd/verminder contact tot het strikte minimum, houd altijd een veilige afstand van minstens 1,50 m, was je handen nauwgezet, ...), vraag hulp bij het winkelen, laat je eten bezorgen, ... Als je in remissie bent, pas dan dezelfde voorzorgsmaatregelen toe als de rest van de bevolking.

Tot op heden is er geen specifieke behandeling tegen dit virus. Sommige geneesmiddelen worden momenteel in ziekenhuizen getest, maar het is nog te vroeg om formele conclusies te trekken.

Kan ik als kankerpatiënt getest worden als ik denk dat ik het coronavirus heb m.n. als ik de symptomen vertoon?

Dit wordt bepaald door je gezondheidsteam op basis van de symptomen die je hebt. 

Wat gebeurt er met mijn behandeling? Wordt die uitgesteld? Moet ik nog naar mijn afspraken in het ziekenhuis?

In het begin van de crisis werden alle niet-dringende tests en behandelingen uitgesteld tot een latere datum. De behandelingen worden stilletjesaan hervat.

Als je op dit moment in behandeling bent, wordt de behandeling voortgezet, tenzij je medisch team anders adviseert. Daarom moet je de afspraken respecteren tenzij je dokter anders adviseert. Elke beslissing om de behandeling van kanker uit te stellen wordt geval per geval door je zorgteam genomen.

Wat zullen de symptomen bij mij zijn? Zullen ze anders zijn dan bij andere mensen? Waarop moet ik in het bijzonder letten?

De symptomen veroorzaakt door COVID-19 zijn dezelfde als die van andere luchtweginfecties. Als je wordt behandeld voor kanker en je hoest of hebt koorts, raadpleeg dan je arts. Als je twijfelt, raadpleeg dan volgende website (coronvavirus.be)

Wat moet ik doen als mijn behandelende arts Covid19 heeft?

Als je arts Covid19 heeft, zal hij of zij je doorverwijzen naar een andere arts.

Ik heb giftige cardio chemo gehad die een speciale hartbewaking vereist, loop ik dan een groter risico?

Je moet zorgvuldig worden opgevolgd door dit hartrisico. Je gezondheidsteam is zich hiervan bewust en zal doen wat nodig is.

Zullen coronavirusbehandelingen mijn kankerbehandelingen verstoren als ik het krijg?

Tot op heden is er nog geen specifieke behandeling voor het coronavirus. Ondanks uitgebreid onderzoek is het zeer onwaarschijnlijk dat er een specifieke behandeling beschikbaar is voordat de huidige uitbraak spontaan eindigt.  We moeten wachten tot het verdedigingsmechanisme van ons lichaam het virus spontaan uitschakelt. De behandeling bestaat uit het verlichten van de (al dan niet zware) aanwezige ziektesymptomen (zoals koorts of ademhalingsmoeilijkheden). Als je een kankerbehandeling ondergaat die je immuunsysteem verlaagt, kunnen behandelingen later worden ingepland. Je gezondheidsteam zal het tempo of de dosis van de behandeling zo nodig aanpassen. Verander je behandeling niet op eigen houtje.

Ik heb kanker en diabetes, wat als ik coronavirus heb?

Je behoort tot een risicogroep... Je kan ofwel gewoon besmet zijn zonder de ziekte te ontwikkelen, milde symptomen vertonen ofwel een virulentere vorm van de infectie hebben. Om dit laatste risico te vermijden, adviseren we jou en je omgeving om strenge voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is echter duidelijk dat het risico op de ontwikkeling van complicaties groter is bij jou, en dat je daarom alle voorzorgsmaatregelen rigoureus moet toepassen...

Als de gezondheidszorg overbelast raakt door de epidemie, heeft dit dan gevolgen voor mijn behandeling?

Dit probleem stelde zich in het begin van de epidemie. Maar de drastische maatregelen door Nationale Veiligheidsraad konden deze kritieke situatie voorkomen. De trend toont op dit moment aan dat we dit niet langer hoeven te vrezen.

Bestaat het risico dat er een probleem is met de levering van geneesmiddelen?

Niet op korte termijn.

Zal het coronavirus langer duren als ik kanker heb?

Je kan ofwel gewoon besmet zijn zonder de ziekte te ontwikkelen, milde symptomen vertonen ofwel een virulentere vorm van de infectie hebben. Om dit laatste risico te vermijden, adviseren we jou en je omgeving om strenge voorzorgsmaatregelen te nemen.

KANKERPATIËNTEN IN REMISSIE

Ik ben al twee jaar in remissie van borstkanker, maar ik neem nog steeds hormoontherapie. Moet ik speciale voorzorgsmaatregelen nemen?

Hormoontherapie heeft geen negatieve invloed op je immuunsysteem. Je bent dus niet bijzonder verzwakt ten opzichte van het coronavirus. Je moet dus geen extra maatregelen nemen naast de maatregelen die voor alle anderen gelden: de veiligheidsmaatregelen naleven en meer in het bijzonder een mondmasker dragen.

Loop ik meer risico omdat ik vroeger ben behandeld voor kanker, zelfs als ik in remissie ben?

Nee, als je in remissie bent met een normale immuniteit, loop je niet meer risico op het coronavirus.

KINDEREN

Hoe kan het coronavirus invloed hebben op mijn kind bij de kankerbehandeling?

Er is een hoger risico op infectie als je kind een behandeling krijgt die het immuunsysteem verlaagt. De ziekte is minder virulent bij kinderen.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten we als ouders nemen?

Je vraagt best advies aan het zorgteam of de quarantaine moet aagehouden worden. Wat er ook gebeurt, houd je aan de voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van een mondmasker buitenshuis en als de leeftijd van je kind dat toelaat, regelmatig grondig handen wassen en informeer het gezondheidsteam als je kind tekenen van infectie vertoont (hoest, koorts...).

Moeten we maskers dragen?

Het dragen van een mondmasker is essentieel geworden buitenshuis op elke openbare plaats om besmettingsrisico te verminderen. Omdat het vooral anderen beschermt, is het belangrijk om andere voorzorgsmaatregelen te respecteren, zoals fysiek afstand nemen. Als de weerstand van je kind door de behandeling sterk wordt verminderd, zal het gezondheidsteam je adviseren over speciale voorzorgsmaatregelen, waaronder een strikte quarantaine. 

Bestaat het risico dat mijn kind geen toegang krijgt tot de nodige medicijnen vanwege het coronavirus?

Voor zover wij weten, bestaat er geen bijzonder risico op een tekort aan geneesmiddelen op korte termijn.

Hoe zit het met ziekenhuisbezoek?

In principe kunnen alle bezoeken in het ziekenhuis worden hervat rekening houdend met de ziekenhuismaatregelen (met uitzondering van patiënten met covid-19). De maatregelen moeten worden besproken met het gezondheidsteam, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de mate van verwantschap.

Als er patiënten in het ziekenhuis zijn die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, loopt mijn kind dan gevaar?

Normaal gesproken niet. Uiteraard worden alle voorzorgsmaatregelen genomen om het risico van besmetting in de ziekenhuisomgeving te beperken. Er zijn steeds minder besmette patiënten in het ziekenhuis en de Covid-afdelingen zijn goed gescheiden van andere afdelingen in ziekenhuizen.

Kan mijn kind (dat behandeld wordt voor kanker) naar school gaan? Naar de bioscoop? Voetballen?

We komen meer en meer uit quarantaine en de activiteiten worden geleidelijk aan weer hervat.  Nauwkeurige informatie voor scholen is te vinden op https://www.info-coronavirus.be. Maar voor risicogevallen kan het stopzetten van fysiek contact deel uitmaken van de preventiemaatregelen. Alleen het gezondheidsteam dat je kind kent, kan je adviseren.  

FAMILIE, VRIENDEN, ZORGVERLENERS

Ik ben een zorgverlener bij kankerpatiënten, moet ik me anders gedragen?

Pas het preventieadvies strikt toe.

Ik ben blootgesteld aan het virus en zorgverlener bij een kankerpatiënt. Wat moet ik doen?

Je bent (of dat zou toch moeten) in quarantaine met zo min mogelijk contact met anderen. Praat erover met je huisarts.

Kan je een familielid met kanker bezoeken?

Als deze persoon in het ziekenhuis is opgenomen, met uitzondering van patiënten met Covid-19, kunnen alle bezoeken worden hervat rekening houdend met de ziekenhuisvoorschriften en afhankelijk van de toestand van de persoon. Voor een huisbezoek kan je terecht op de website https://www.info-coronavirus.be. Als de persoon zich in een meer kritieke fase bevindt, is het beter om bezoek te vermijden en via telefoon, e-mail, sociale media contact op te nemen... Als je toch op bezoek gaat, draag dan een mondmasker et hou afstand.

TOEKOMST

Krijgen kankerpatiënten voorrang bij vaccinaties wanneer deze beschikbaar zijn?

Dat probleem stelt zich niet vandaag: er is nog geen vaccin en de epidemie gaat de goede richting uit.

UPDATE SCREENINGS

Door het Coronavirus is de opschorting van klinisch ongerechtvaardigde medische procedures sinds vrijdag 13 maart van start gegaan. Als gevolg daarvan namen de verschillende regio's de nodige maatregelen met betrekking tot georganiseerde kankerscreening. Momenteel hervatten de centra hun screening en is het de bedoeling om de achterstand in te lopen.

VLAANDEREN

Bevolkingsonderzoek borstkanker 

Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker start terug op 29 juni. De meeste mammografische eenheden hebben de gepaste maatregelen genomen om veilig terug van start te gaan. De andere mammografische eenheden volgen later.
De vrouwen die een afspraak hadden tussen 16 maart en 28 juni worden met voorrang ingepland. Iedereen van wie de afspraak geannuleerd werd, krijgt een nieuwe uitnodigingsbrief met een afspraak. 
Raadpleeg de webpagina: www.borstkanker.bevolkingsonderzoek.be voor de meest actuele informatie.

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker startte terug op 11 mei. Omdat ze een inhaalbeweging moesten maken van de uitnodigingen die ze niet konden versturen tussen 16 maart en 10 mei, worden er de komende maanden meer uitnodigingen verstuurd dan gewoonlijk. Het zou kunnen dat je daardoor iets langer moet wachten op je resultaat dan je gewend bent. Ze doen er echter alles aan om je het resultaat binnen de 14 kalenderdagen te bezorgen.
Raadpleeg de webpagina: www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be voor de meest actuele informatie.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker startte terug op 11 mei. Je kan terug een uitstrijkje inplannen bij je huisarts of gynaecoloog.

Raadpleeg de webpagina: www.baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be voor de meest actuele informatie.

BRUSSEL

Borstkanker screeningsprogramma (MAMMOTESTS) 

Uitnodigingen om borstkanker op te sporen werden steeds verstuurd.
De radiologiecentra hebben hun activiteiten sinds 18 mei hervat, met inachtneming van de geldende maatregelen.
Het centrum voor tweede lezing voor mammografie is sinds 18 mei weer actief.

Colonkankeronderzoeksprogramma (COLOTESTS)

Het versturen van uitnodigingen voor deelname aan het screeningprogramma wordt in de maand juni hervat, met een inhaaleffect voor degenen die in de maanden van de quarantaine hadden moeten worden verstuurd.
Het testlaboratorium is sinds 18 mei weer actief.

BRUPREV

We hebben een 1-persoonspermanentie ingesteld (tot minstens 13.00 uur), voor telefoongesprekken en routinewerk (lopende onderzoeken, contacten met huisartsen, opvolging van bestellingen, e-mails en brieven, rapporten, statistische analyse, administratie, ...).

WALLONIË

De colorectale kankerscreeningssets zijn gestuurd naar mensen die deze sinds maart hadden moeten hebben. Het laboratorium werkt op volle capaciteit sinds 18 mei.
De "borst" en "colorectale" uitnodigingen worden vanaf de tweede week van juni opnieuw verstuurd, eerst in maart en april (dan mei+juni, juli+augustus) om vanaf september geleidelijk aan het gebruikelijke maandritme in te halen.

 • Borstkankeronderzoek

Uitnodigingen om borstkanker op te sporen worden vanaf de tweede week van juni opnieuw verstuurd. met een inhaaleffect voor degenen die in de maanden van de quarantaine hadden moeten worden gestuurd. 

De radiologiecentra hebben hun activiteiten hervat, volgens hun eigen regels en met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen.
Het centrum voor tweede lezing voor mammografie is sinds 18 mei weer actief.

 • Screening op darmkanker

Vanaf de tweede week van juni worden er weer uitnodigingen gestuurd voor het afnemen van een screeningtest.

Colorectale kankerscreeningssets zijn gestuurd naar mensen die ze sinds maart hadden moeten hebben. 
Het testlaboratorium is sinds 18 mei weer actief.

UIT QUARANTAINE - UPDATE 

Hoe beperk je het risico op besmetting als je tot een risicogroep behoort?

Thuis:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Beperk/vermijd bezoeken van mensen die niet bij jou wonen.
 • Hou rekening met de algemene gezondheidsadviezen (eet evenwichtig, beweeg regelmatig, verlucht je huis regelmatig, zorg voor je mentale gezondheid...).

Als je een bezoeker hebt:

 • Beperk het aantal personen in functie van de beschikbare ruimte.
 • Beperk de duur van de bezoeken en ontvang, indien mogelijk, je bezoekers buiten (terras of tuin).
 • Vraag je bezoekers om hun handen te desinfecteren (hydro-alcoholische gel) zodra ze aankomen.
 • Vraag je bezoekers om een mondmasker te dragen gedurende het hele bezoek.
 • Draag zelf een mondmasker.
 • Neem de veiligheidsafstanden in acht.
 • Ventileer de kamer na het vertrek van de bezoekers.

Als je je huis verlaat:

 • Neem de veiligheidsafstanden in acht 
 • Draag een mondmasker.
 • Vermijd drukke plaatsen en drukke tijden.
 • Als je mogelijk besmette voorwerpen moet aanraken, draag dan indien nodig handschoenen. Verwijder ze door ze bij de pols te verwijderen en ze ondersteboven af te rollen en weg te gooien (gesloten vuilnisbak) alvorens naar huis te gaan.
 • Als je thuiskomt, was/desinfecteer dan meteen je handen; dit is effectiever dan handschoenen, wat een vals gevoel van veiligheid kan geven.
 • Verwijder het mondmasker en gooi het in een gesloten vuilnisbak.
 • Was je handen opnieuw.

Dragen van het mondmasker: gebruiksaanwijzing

Als je wordt behandeld voor kanker, vraag dan aan je gezondheidsteam welk type mondmasker is aanbevolen. 
Wat voor soort mondmasker je ook draagt (FFP2, chirurgisch, stof met of zonder filter) hier lees je hoe je het goed kunt gebruiken.

 • Was je handen.
 • Pak het mondmasker vast bij de elastieken/koorden zonder het masker zelf aan te raken.
 • Plaats het mondmasker op de juiste manier en bedek de neus en de mond tot aan de kin.
 • Niet onder je neus aandoen.
 • Doe het niet af als je praat.
 • Raak het zo min mogelijk aan en nooit vooraan.
 • Houd de veiligheidsafstanden in acht, zelfs als jeeen mondmasker draagt.
 • Houd rekening met de maximale gebruiksduur van het mondmasker (maximaal 4 uur).
 • Verwijder het mondmasker door het vast te pakken aan de elastieken / koorden.
 • Gooi het mondmasker voor eenmalig gebruik weg in een gesloten vuilnisbak.
 • Als je gebruik maakt van zelfgemaakt mondmasker, kies dan die met een binnenruimte voor het toevoegen van een papieren filter. Vervang het masker (of ten minste het filter) elke 4 uur.  
 • Was herbruikbare mondmaskers op een temperatuur van minimaal 60° na elk gebruik. Neem het maximum aantal wasbeurten in acht dat door de fabrikant is opgegeven. Vernieuw dan je mondmaskers. 
 • Nadat je het mondmasker hebt verwijderd, was je je handen.

Zorg voor jezelf... en de anderen!