Veelgestelde vragen rond het coronavirus en kanker | Stichting tegen Kanker

Veelgestelde vragen rond het coronavirus en kanker

FAQ's coronaviruswoensdag, 18 maart 2020

Laatste update: 02/04/2020

 

Kanker en coronavirus - deze artikel interesseren je wellicht ook

Klik hier voor de antwoorden in het Duits

FAQ

KANKERPATIËNTEN IN BEHANDELING

KANKERPATIËNTEN IN REMISSIE

KINDEREN

FAMILIE, VRIENDEN EN ZORGVERLENERS

TOEKOMST

UPDATE SCREENINGS

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stel dan hier jouw vraag aan Kankerinfo


KANKERPATIËNTEN IN BEHANDELING

Wordt mijn huidige kankerbehandeling in een zorginstelling uitgesteld? Moet ik nog steeds naar mijn ziekenhuisafspraken?

Je mag je behandeling niet op eigen initiatief onderbreken. Neem contact op met je oncoloog of hematoloog, of met je behandelende arts en volg hun aanbevelingen op.

Neem contact op met je oncoloog of hematoloog voordat je naar een afspraak gaat in het kader van je behandeling.

Mag ik mijn behandeling verderzetten?

Als je geen COVID-19 symptomen hebt of als je ervan bent hersteld (volgens een zorgverlener), kan je je behandeling en zorgtraject verderzetten . Respecteer daarbij de voorgestelde aanpassingen van je oncoloog of hematoloog. Zij zullen je behandeling eventueel aanpassen als dit mogelijk en nodig is.

Als je COVID-19 symptomen hebt of als je hebt de diagnose gekregen (van een professionele zorgverlener), informeer dan onmiddellijk het medische team dat je volgt voor de kankerbehandeling. Informeer ook de arts die je met COVID-19 heeft gediagnosticeerd over je kankerbehandeling, zodat hij of zij contact kan opnemen met je oncoloog of hematoloog.

Ik kreeg aangepaste lichaamsbeweging voorgeschreven. Wat moet ik doen in deze periode van quarantaine?

Regelmatige lichaamsbeweging kan een aanzienlijk gunstig effect hebben voor een kankerpatiënt, zowel tijdens als na de ziekte. Voor sommige kankers helpt het om vermoeidheid te verminderen, herstelkansen te verbeteren en de behandeling beter te verdragen (vooral post-operatieve en radiotherapeutische behandelingen). Het draagt bij tot een risicovermindering op herval en sterfte na de behandeling.

Aangepaste lichaamsbeweging is een van de "ondersteunende oncologische zorgmaatregelen" die bijdraagt tot het behoud van de algemene gezondheid en het voorkomen van herval van kanker.

Daarom mag de voorgeschreven regelmatige lichaamsbeweging tijdens en na de ziekte niet worden onderbroken, maar moet ze aangepast worden aan de huidige omstandigheden rekening houdend met de richtlijnen inzake onnodige verplaatsingen.

Groepsessies lichaamsbeweging zijn niet toegestaan gedurende de gehele periode van de quarantaine. Overdekte sportfaciliteiten zijn gesloten tijdens deze periode en groepslessen mogen niet plaatsvinden tot nader order.  Het beoefenen van individuele buitensport zoals hardlopen, blijft echter mogelijk, op voorwaarde dat het alleen wordt beoefend en niet in een groep, dichtbij de eigen woning.

Het beoefenen van lichaamsbeweging thuis, waar mogelijk, is niet onderworpen aan enige beperking in de huidige context. Het wordt sterk aanbevolen.

Ik heb een kanker die niets te maken heeft met de longen of de luchtwegen. Ben ik dan toch kwetsbaarder voor het coronavirus?

In het algemeen treft het coronavirus vooral mensen die verzwakt zijn door een chronische ziekte. Kankerpatiënten lopen meer kans op het virus omdat hun immuunsysteem erg verzwakt kan zijn door de kankerbehandelingen. Het maakt dus niet uit of je kanker al dan niet gerelateerd is aan longen of luchtwegen, zorg ervoor dat je de preventie- en veiligheidsmaatregelen goed respecteert.

Ik heb gehoord dat astmapatiënten hun behandelingen op basis van cortisone moeten beperken. Zij kunnen immers COVID-19 verergeren bij het begin van de ziekte. Mijn oncoloog schrijft cortisone voor om de bijwerkingen te beperken van mijn chemotherapie. Moet ik het ondanks alles toch nemen?

Het is waar dat behandelingen op basis van cortisone (corticosteroïdentherapie) behoren tot de geneesmiddelen die tijdens deze pandemie worden afgeraden. Dit geldt echter alleen voor goedaardige ziekten, zoals neus-, keel- en oorziekten. In het geval van een kankerbehandeling is het geen comfort behandeling en adviseren we je de voorschriften van je oncoloog nauwgezet op te volgen.

Mijn chemotherapiebehandeling is enkele weken geleden beëindigd en ik onderga momenteel een immunotherapiebehandeling. Betekent dit dat mijn immuunsysteem beter werkt, zodat ik minder risico loop op het coronavirus?

Immunotherapie verhoogt je immuniteit voor het coronavirus niet. Het is daarom belangrijk dat je je houdt aan de preventie- en veiligheidsmaatregelen die voor iedereen gelden.

Ik heb onlangs een borstkankeroperatie ondergaan. Ik ben nog niet in behandeling, maar ik vroeg me af of ik kwetsbaarder ben als gevolg van de operatie zelf?

Inderdaad, chirurgie verzwakt het lichaam. Het is daarom essentieel om alle voorzorgsmaatregelen te respecteren, en zelfs wat rigoureuzer dan de anderen…

Lopen oudere mensen met kanker meer risico op complicaties als ze COVID-19 krijgen?

Ouderen die een kankerbehandeling krijgen, zijn kwetsbaarder dan jongeren. Dit is in ieder geval een logische conclusie die onderzoekers uit China gemaakt hebben. Aangezien hun immuniteit verlaagd wordt door de behandelingen, zijn ze gevoeliger voor zowel COVID-19 als de complicaties ervan.

Dit is waarom naasten extra voorzichtig moeten zijn in hun nabijheid. Grondig handen wassen is, nog meer dan anders, essentieel. Indien je onder hetzelfde dak woont, moet het binnenblijven nauwgezet gerespecteerd worden en blijft de zieke natuurlijk ook binnen. Contacten met de buitenwereld moeten strikt beperkt worden: indien ze onvermijdelijk zijn, moet ervoor gezorgd worden dat er niet naar drukke plaatsen gegaan wordt en dat de veiligheidsafstanden gerespecteerd worden.

Moet ik me anders gedragen bij het coronavirus als ik in behandeling of remissie ben of een chronische kanker heb?

Als je in behandeling bent (ook voor chronische kanker), pas de voorzorgsmaatregelen dan strikt toe en vraag je familie en vrienden om hetzelfde te doen (vermijd/verminder contact tot het strikte minimum, houd altijd een veilige afstand van minstens 1,50 m, was je handen nauwgezet, ...), vraag hulp bij het winkelen, laat je eten bezorgen, ... Als je in remissie bent, pas dan dezelfde voorzorgsmaatregelen toe als de rest van de bevolking.

Tot op heden is er geen specifieke behandeling tegen dit virus. Sommige geneesmiddelen worden momenteel in ziekenhuizen getest, maar het is nog te vroeg om formele conclusies te trekken.

Kan ik als kankerpatiënt getest worden als ik denk dat ik het coronavirus heb m.n. als ik de symptomen vertoon?

Dit wordt bepaald door je gezondheidsteam op basis van de symptomen die je hebt. Op dit ogenblik zijn er geen specifieke tests voor kankerpatiënten die rekening houden met kankersymptomen.

Wat gebeurt er met mijn behandeling? Wordt die uitgesteld? Moet ik nog naar mijn afspraken in het ziekenhuis?

In het algemeen worden alle niet-dringende tests en behandelingen uitgesteld tot een latere datum. Als je op dit moment in behandeling bent, wordt de behandeling voortgezet, tenzij je medisch team anders adviseert. Daarom moet je de afspraken respecteren tenzij het ziekenhuis anders adviseert. Elke beslissing om de behandeling van kanker uit te stellen wordt geval per geval door je zorgteam genomen.

Wat zullen de symptomen bij mij zijn? Zullen ze anders zijn dan bij andere mensen? Waarop moet ik in het bijzonder letten?

De symptomen veroorzaakt door COVID-19 zijn dezelfde als die van andere luchtweginfecties. Als je wordt behandeld voor kanker en je hoest of hebt koorts, raadpleeg dan je arts. Als je twijfelt, raadpleeg dan volgende website (coronvavirus.be)

Wat moet ik doen als mijn behandelende arts Covid19 heeft?

Als je arts Covid19 heeft, zal hij of zij je doorverwijzen naar een andere arts.

Ik heb giftige cardio chemo gehad die een speciale hartbewaking vereist, loop ik dan een groter risico?

Je moet zorgvuldig worden opgevolgd door dit hartrisico. Je gezondheidsteam is zich hiervan bewust en zal doen wat nodig is.

Zullen coronavirusbehandelingen mijn kankerbehandelingen verstoren als ik het krijg?

Tot op heden is er geen specifieke behandeling voor het coronavirus. Ondanks uitgebreid onderzoek is het zeer onwaarschijnlijk dat er een specifieke behandeling beschikbaar is voordat de huidige uitbraak spontaan eindigt.  We moeten wachten tot het verdedigingsmechanisme van ons lichaam het virus spontaan uitschakelt. De behandeling bestaat uit het verlichten van de (al dan niet zware) aanwezige ziektesymptomen (zoals koorts). Als je een kankerbehandeling ondergaat die je immuunsysteem verlaagt, kunnen behandelingen later worden ingepland. Je gezondheidsteam zal het tempo of de dosis van de behandeling zo nodig aanpassen. Verander je behandeling niet op eigen houtje.

Ik heb kanker en diabetes, wat als ik coronavirus heb?

Je kan ofwel gewoon besmet zijn zonder de ziekte te ontwikkelen, milde symptomen vertonen ofwel een virulentere vorm van de infectie hebben. Om dit laatste risico te vermijden, adviseren we jou en je omgeving om strenge voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is echter duidelijk dat het risico op de ontwikkeling van complicaties groter is, en dat je daarom alle voorzorgsmaatregelen rigoureus moet toepassen...

Als de gezondheidszorg overbelast raakt door de epidemie, heeft dit dan gevolgen voor mijn behandeling?

In principe niet, want de ziekenhuisdiensten met het meeste risico op overbelasting zijn de intensive care- en reanimatieafdelingen, niet de afdelingen oncologie! Maar we zullen ons moeten aanpassen wanneer ziekenhuispersoneel in de komende weken ziek of opgeëist wordt, wat nu nog helemaal niet het geval is.

Bestaat het risico dat er een probleem is met de levering van geneesmiddelen?

Niet op korte termijn.

Zal het coronavirus langer duren als ik kanker heb?

Je kan ofwel gewoon besmet zijn zonder de ziekte te ontwikkelen, milde symptomen vertonen ofwel een virulentere vorm van de infectie hebben. Om dit laatste risico te vermijden, adviseren we jou en je omgeving om strenge voorzorgsmaatregelen te nemen.

KANKERPATIËNTEN IN REMISSIE

Ik ben al twee jaar in remissie van borstkanker, maar ik neem nog steeds hormoontherapie. Moet ik speciale voorzorgsmaatregelen nemen?

Hormoontherapie heeft geen negatieve invloed op je immuunsysteem. Je bent dus niet bijzonder verzwakt ten opzichte van het coronavirus. Je moet dus geen extra maatregelen nemen naast de maatregelen die voor alle anderen gelden: thuisblijven en de veiligheidsmaatregelen naleven.

Loop ik meer risico omdat ik vroeger ben behandeld voor kanker, zelfs als ik in remissie ben?

Nee, als je in remissie bent met een normale immuniteit, loop je niet meer risico op het coronavirus.

KINDEREN

Hoe kan het coronavirus invloed hebben op mijn kind bij de kankerbehandeling?

Er is een hoger risico op infectie als je kind een behandeling krijgt die het immuunsysteem verlaagt. De ziekte lijkt echter meestal minder virulent bij kinderen.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten we als ouders nemen?

De verplichte quarantaine zal je dwingen om sociale contacten te vermijden/verminderen en te beperken tot het gezin voor je eigen bestwil. Houd een veilige afstand van minstens 1,50m als de leeftijd van je kind dat toelaat, was je handen grondig en informeer het gezondheidsteam als je kind tekenen van infectie vertoont (hoest, koorts...).

Moeten we maskers dragen?

Maskers zijn voorbehouden aan zorgverleners (om hun risico op besmetting met het coronavirus te verminderen door herhaald contact met zieke mensen) en aan mensen die al door het coronavirus zijn aangetast (om het risico op besmetting van anderen te verminderen). Als het immuunsysteem van je kind door de behandeling sterk wordt verminderd, zal het gezondheidsteam je adviseren om speciale voorzorgsmaatregelen te nemen, waaronder het dragen van een masker als dat nodig is.

Bestaat het risico dat mijn kind geen toegang krijgt tot de nodige medicijnen vanwege het coronavirus?

Voor zover wij weten, bestaat er geen bijzonder risico op een tekort aan geneesmiddelen op korte termijn.

Hoe zit het met ziekenhuisbezoek?

In principe is alle bezoek verboden. Dit moet worden besproken met het verplegend personeel.

Als er patiënten in het ziekenhuis zijn die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, loopt mijn kind dan gevaar?

Normaal gesproken niet. Uiteraard worden alle voorzorgsmaatregelen genomen om het risico van besmetting in de ziekenhuisomgeving te beperken.

Kan mijn kind (dat behandeld wordt voor kanker) naar school gaan? Naar de bioscoop? Voetballen?

Voor het welzijn van ons allen blijven we vanaf 18 maart in onze huizen. Scholen zijn gesloten, net zoals bioscopen en sportverenigingen. Het probleem stelt zich dus niet! Deze sterke beslissing om sociale contacten te onderbreken maakt deel uit van de preventieve maatregelen.

FAMILIE, VRIENDEN, ZORGVERLENERS

Ik ben een zorgverlener bij kankerpatiënten, moet ik me anders gedragen?

Pas het preventieadvies strikt toe.

Ik ben blootgesteld aan het virus en zorgverlener bij een kankerpatiënt. Wat moet ik doen?

Je bent (of dat zou toch moeten) in quarantaine met zo min mogelijk contact met anderen.

Kan je een familielid met kanker bezoeken?

Dit is verboden door de overheid opgelegde quarantaine. Natuurlijk hangt dit af van de familierelatie.Laat je liever horen via telefoon, e-mail, sociale netwerken...

TOEKOMST

Krijgen kankerpatiënten voorrang bij vaccinaties wanneer deze beschikbaar zijn?

Dat probleem stelt zich niet: de huidige epidemie zal spontaan uitgedoofd zijn lang voordat er een vaccin beschikbaar is!

UPDATE SCREENINGS

Coronavirus is de opschorting van klinisch ongerechtvaardigde medische procedures sinds vrijdag 13 maart van start gegaan. Als gevolg daarvan namen de verschillende regio's de nodige maatregelen met betrekking tot georganiseerde kankerscreening.

VLAANDEREN

Bevolkingsonderzoek borstkanker 

Sinds maandag 16 maart worden er geen screeningsmammografieën meer genomen. Alle geplande afspraken worden tot en met zondag 26 april geannuleerd. Er worden door het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) geen nieuwe afspraken ingepland tot er meer duidelijkheid is. 

Indien de afspraak geannuleerd werd, zal het CvKO een nieuwe uitnodiging opsturen van zodra dit mogelijk is.

Raadpleeg de webpagina: www.borstkanker.bevolkingsonderzoek.be voor de meest actuele informatie.

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Sinds dinsdag 17 maart worden er geen uitnodigingen meer met afnameset en herinneringsbrieven verstuurd. Deze worden geannuleerd tot en met zondag 26 april. 

Indien je al een uitnodiging hebt ontvangen, wordt aangeraden het pakket te bewaren en de stoelgangtest pas op te sturen nadat de maatregelen worden opgenomen. Iets later deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker heeft geen negatieve gevolgen.

Indien je al een staal hebt opgestuurd naar het labo, krijg je hiervan nog steeds het resultaat. Ook de huisarts ontvangt dit resultaat. 

Raadpleeg de webpagina: www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be voor de meest actuele informatie.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) verstuurt tot 26 april geen brieven meer met het advies een uitstrijkje te laten nemen. Als je nog een brief hebt gekregen, wacht dan met een uitstrijkje te plannen tot na de Corona-epidemie.Raadpleeg de webpagina: www.baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be voor de meest actuele informatie.

BRUSSEL

Borstkanker screeningsprogramma (MAMMOTESTS) 

Ze blijven uitnodigingen versturen. De Mammografie Centra houden over het algemeen een telefonische permanentie en de afspraken na april staan vast. Ze doen ook de resterende tweede en derde lezing. Zij helpen vrouwen met een positieve test om een vervolgafspraak te maken.

Colonkankeronderzoeksprogramma (COLOTESTS)

Ze hebben in overleg met de UPB/AVB besloten de verzending van uitnodigingen voor darmkankerscreening op te schorten om de apotheken niet te belasten. In de tussentijd blijft het laboratorium functioneren en sturen we de resultaten door.

BRUPREV

We hebben een 1-persoonspermanentie ingesteld (tot minstens 13.00 uur), voor telefoongesprekken en routinewerk (lopende onderzoeken, contacten met huisartsen, opvolging van bestellingen, e-mails en brieven, rapporten, statistische analyse, administratie, ...).

WALLONIË

  • Borstkankeronderzoek

Uitnodigingen om een Mammotest uit te voeren worden voorlopig opgeschort en zullen later naar de betrokken vrouwen worden gestuurd. Aan de radiologiecentra is gevraagd om de afspraken voor mammografie uit te stellen tot mei of juni, afhankelijk van de evolutie van de epidemie.

  • Screening op darmkanker

Uitnodigingen voor screening op darmkanker worden uitgesteld tot mei of juni, afhankelijk van de evolutie van de epidemie.

Het Referentiecentrum voor Wallonië blijft echter zorgen voor de levering van individuele aanvragen (artsen en personen) voor iFOBT-screeningssets en de analyse van de tests, door een kleiner team.