Feiten en fabels over voeding bij kanker

Vind hier de juiste antwoorden

Mensen met kanker stellen zich heel wat vragen over hun voeding. En in hun omgeving, in de media en op het internet stuiten ze op tegenstrijdige antwoorden. Hier onderscheiden we feiten van fabels, op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Lees hier alles over voeding bij kanker >>

Bij kankerbehandeling is het beter alcohol te vermijden

WAAR. Bij kanker drink je beter geen alcohol.

Lees verder

De beste voeding bij kanker is een gezonde en evenwichtige voeding

NIET NOODZAKELIJK. Kanker en kankerbehandeling kunnen bepaalde klachten en bijwerkingen geven, die het behoud van een gezond of zelfs je ‘gewone’ voedingspatroon bemoeilijken. 

Lees verder

Ik heb kanker en overgewicht, ik moet op vermageringsdieet

NIET NOODZAKELIJK​. Tenzij je oncoloog anders aangeeft, is het daarom niet aan te raden tijdens de behandeling een vermageringsdieet te volgen. 

Lees verder

Pompelmoes beïnvloedt de werking van chemotherapie

DAT KAN​. Pompelmoes beïnvloedt de werking van bepaalde geneesmiddelen. Meestal gaat het om een versterking, maar dat is zeker geen positief iets!

Lees verder

Soja in de voeding mag bij borstkanker

WAAROnderzoek toonde aan dat de consumptie van soja via de voeding het borstkankerrisico niet verhoogt.

Lees verder

Suiker bij kanker voedt m’n tumor

ONVOLDOENDE
BEWIJSKRACHT​.
Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Daarom zou een beperking van suikerinname via de voeding in theorie tumorgroei kunnen helpen vertragen.

Lees verder

Superfoods en biovoeding doen m’n behandeling beter werken

NIET NOODZAKELIJK. Bij kanker kan gezonde en evenwichtige voeding het lichaam ondermeer helpen minder bijwerkingen van de behandeling te ondergaan, doordat het in betere conditie blijft.

Lees verder

Voedingssupplementen kunnen mijn kanker genezen

ONWAAR. Voedingssupplementen (vitamines, mineralen, oligo-elementen, plantextracten enz.) vormen geen kankerbehandeling op zich. 

Lees verder

Vasten verbetert het effect van chemotherapie

ONVOLDOENDE BEWIJSKRACHT. Studies bij mensen zijn nodig om dit verder te onderzoeken.

Lees verder

Vis(olie) helpt ongewenst gewichtsverlies tegen te gaan

MISSCHIEN, MAAR WEES VOORZICHTIGOmega-3 vetzuren zouden ontstekingsremmend zijn en zo een invloed kunnen hebben op (extreem) ongewenst gewichtsverlies bij kanker, hoewel niet alle studies dit bevestigen.

Lees verder

Getuigenissen

Vermoeidheid, vermageren ... Na enkele medische onderzoeken, valt de diagnose: myeloom. Eerst kon Thierri zich er niet bij neerleggen. Maar hij is erin geslaagd om zijn dagelijkse leven toch aan te passen. Vooral de steun van vrienden en familie heeft hem daarbij geholpen. De boodschap van Thierri: hoop!Lees verder