Kankeronderzoek

Het kankeronderzoek heeft op verschillende vlakken tot vooruitgang geleid. De kennis van de mechanismen achter het kankerproces is er spectaculair op vooruitgegaan en de recente ontdekkingen zijn hoopgevend. De diagnosemiddelen en behandelingen zijn de voorbije jaren enorm geëvolueerd.

Toch zijn er nog tijd en aanzienlijke financiële middelen nodig om de medische vooruitgang te blijven voortzetten.

Gelukkig beschikt ons land over internationaal gereputeerde onderzoeksteams. De financiële steun, die de Stichting hen dankzij de vrijgevigheid van de donateurs biedt, vormt ontegensprekelijk een belangrijke stimulans voor verder kankeronderzoek.

Lopende projectoproepen 2023

'Mandaten in Fundamenteel kankeronderzoek 2023'

https://www.kanker.be/fundamentalmandates2023

'Mandaten in translationeel en klinisch kankeronderzoek 2023'

https://www.kanker.be/clinicalmandates2023

Eerstkomende projectoproepen

Binnenkort beschikbaar.

Afgelopen Projectoproepen

"Cancer Research Grants 2022 & Asbestos related Cancer Research Grants 2022":

kanker.be/Grants-2022

"Organ saving treatment and improvement of quality of life 2022":

kanker.be/OST-2022
 

"Advanced technology equipment 2022":

kanker.be/ATE-2022

"Cancer related grants for fundamental, translational & clinical research" :

  • Lancering van de oproep : 08-01-20
  • Deadline voor het indienen van de projecten: 05-03-20

“Asbestos related cancer research grants” :

  • Lancering van de oproep : 08-01-20
  • Deadline voor het indienen van de projecten: 05-03-20

In 2020, staat er een nieuwe projectoproep geprogrammeerd:

  •  "Mandates for translational & clinical research"  :
    • Lancering van de oproep : 04-02-20
    • Deadline voor het indienen van de kandidaturen: 24-03-20

Alle nuttige informatie hieromtrent zal op de website van Stichting tegen Kanker beschikbaar zijn vanaf boven medegedeelde data.

In 2021, staan er twee projectoproepen op het programma:

  • Mandates for fundamental oncology research
    Deze oproep richt zich tot jonge onderzoekers (maximum 40 jaar bij de indiening van de eerste aanvraag), met een PhD en die fundamenteel kankeronderzoek uitvoeren in een Belgisch universitair laboratorium. Het 4-jarig mandaat is niet hernieuwbaar. Het financiert voor 100% de salariskosten van de kandidaat onderzoeker (max €100 000,-/jaar/laureaat).
  • Mandates for translational & clinical research
    Deze oproep richt zich tot clinici-onderzoekers, jonger dan 45 jaar bij de indiening van de eerste aanvraag. Het 5-jarig mandaat kan éénmalig verlengd worden en financiert 50% van de salariskosten van de klinische kandidaten (maximum € 60 000/jaar en per laureaat).
 

Alle nuttige informatie rond deze twee oproepen zullen eind 2020/begin 2021 beschikbaar zijn op de website van Stichting tegen Kanker.

 

Recente projecten

Mandaten voor translationeel & klinisch oncologisch onderzoek

Jaar 2019

Stichting tegen Kanker lanceert dit jaar opnieuw een oproep voor "Clinical Mandates". Daarbij zullen maximaal 4 nieuwe mandaten worden toegekend. Deze oproep is bestemd voor clinici-onderzoekers die hun klinische activiteit uitvoeren in een Belgisch universitair ziekenhuis en die 50% van hun tijd wensen te besteden aan translationeel of klinisch onderzoek in een van de zeven Belgische universiteiten met een volledige faculteit geneeskunde.

Oproep afgesloten

Mandaten voor fundamenteel oncologisch onderzoek

Jaar 2019

Stichting tegen Kanker lanceert deze maand november een uitzonderlijke oproep naar “Fundamental Mandates” kandidaten. Er zullen maximum 10 nieuwe mandaten worden toegewezen. Deze oproep richt zich op jonge onderzoekers (max. 40 jaar bij de toekenning van het mandaat, in oktober 2019) met een PhD die fundamenteel kankeronderzoek verrichten in een laboratorium aan een Belgische universiteit.

Oproep afgesloten

Wetenschappelijke grants 2018

Om de twee jaar lanceert Stichting tegen Kanker een projectoproep voor fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek. Voor de editie 2018 wordt een totaalbedrag van 21 miljoen euro uitgetrokken. 

Daarnaast hernieuwt de Etex groep zijn financiële steun aan onderzoeksprojecten die specifiek verband houden met mesothelioom en andere asbestgerelateerde kankers. Voor deze projecten wordt een bijkomende 1,6 miljoen euro voorzien.

Oproep afgesloten

ZIE DE LAUREATEN VAN DE PROJECTOPROEP GRANTS 2018

Financiering

De financiering van het wetenschappelijk kankeronderzoek is onze prioriteit. Vandaag is de Stiching één van de belangrijkste financiële pijlers in België op het gebied van Kankeronderzoek.

Lees verder

Fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek

Elke twee jaar stuurt Stichting tegen Kanker een een projectoproep voor fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek. Wat betekenen deze termen? 

Lees verder

Hoe wordt een nieuw geneesmiddel ontwikkeld?

Van het idee van een onderzoeker tot het nieuw geneesmiddel op de markt ... daar gaan soms jaren overheen. Wat zijn de grote stappen bij de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel en hoe lang duren ze?

Lees verder

Deelnemen aan een klinisch onderzoek

Wat is een klinische proef in het kankeronderzoek? Wie kan er aan deelnemen en wat zijn de risico's? 

Lees verder

Wetenschappelijke raden

Samenstelling van de raad voor fundamenteel onderzoek en de raad voor klinisch en translationeel onderzoek

Lees verder

Projectoproep Grants 2016

Om de twee jaar doet de Stichting tegen Kanker een projectoproep voor fundamenteel, translationeel of klinisch onderzoek. De editie van 2016 is 20 miljoen euro waard. 

Lees verder

De laureaten van de projectoproep « Heavy Equipment 2015 »

In 2015 lanceerden we  een uitzonderlijke projectoproep die betrekking had tot het financieren van technische platforms.

Lees verder

Klinische postdoctorale mandaten

Het klinisch postdoctoraal mandaat is een formule ontwikkeld door Stichting tegen Kanker sinds 2014.  Hierbij financiert Stichting tegen Kanker 50% van het salaris van de laureaten en deze kan eenmaal worden hernieuwd.

Lees verder

Getuigenissen

Hoe reageer je als een dokter je vertelt dat je ongeneeslijk ziek bent? Johan was eerst kapot van het nieuws. Maar hij besloot om door te zetten, te blijven vooruitgaan, om contact te houden met alle mensen om hem. Deze positieve benadering helpt hem om te blijven volhouden.Lees verder