Projectoproep Grants 2018: laureaten | Stichting tegen Kanker

Projectoproep Grants 2018: laureaten

Dit jaar werd er 22,6 miljoen voorzien voor de selectie van de "Wetenschappelijke Grants 2018".

Uiteindelijk werd er 24,8 miljoen euro uitgedeeld om 74 onderzoeksprojecten te ondersteunen. Dit fantastisch resultaat is een absoluut recordbedrag dat we hebben bereikt dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs. Wij zijn hen heel dankbaar!

Hieronder stellen wij de laureaten van 2018 voor:

  • In fundamenteel onderzoek werden 30 projecten geselecteerd en ontvangen zij een globaal budget van € 13 795 611
  • In translationeel en klinisch onderzoek werden 38 projecten geselecteerd en ontvangen zij een globaal budget van € 9 407 735
  • De gerichte oproep "Asbest" heeft 6 projecten opgeleverd die een globaal budget van € 1 589 000 zullen ontvangen.

Fundamenteel onderzoek: 30 projecten - € 13 795 611

Translationeel en klinisch onderzoek: 38 projecten - € 9 407 735 

Asbest: 6 projecten - € 1 589 000 

 

 
Laatst aangepast op: 25/10/2019

Gesteunde projecten

Equipe du Professeur Sophie Lucas

Team van professor Sophie Lucas

In ons laboratorium bestuderen we de immuunrespons tegen tumoren, meer bepaald hoe deze respons wordt afgeremd door een bepaald type cel, zijnde de regulerende T-cellen of Tregs.

Team van professor Dominique Lison

Het team van professor Lison bestudeert de rol van cellen die de werking van het afweersysteem afremmen in het geval van een mesothelioom (een kanker veroorzaakt door de blootstelling aan asbest). Die cellen lijken ook een rol te spelen in de eerste stappen die leiden tot het ontstaan van die kanker. Een beter inzicht in hun werking zou vroegtijdiger diagnoses mogelijk kunnen maken.

Team van dokter Liesbet Van Eycken

Dokter Van Eycken leidt de Stichting Kankerregister (SKR). Deze organisatie registreert en verzamelt gegevens over kankers in België. De toegekende financiering zal vooral worden gebruikt voor het beheer van de registratie van gegevens over longvlieskanker, een agressieve kanker veroorzaakt door de blootstelling aan asbest.

Onderzoekers in de kijker

Onderzoeker in de kijker | prof. Yves Beguin

Professor Beguin en zijn team werken aan het verbeteren van leukemiebehandelingen.

Onderzoeker in de kijker | prof. Mieke Dewerchin

Prof. Mieke Dewerchin en haar team willen zo een weg banen naar nieuwe behandelingen van kanker, die de groei van een tumor beter onder controle houden.

Getuigenissen

Jacqueline is 47 als ze met abnormale buikpijn en aanhoudende vermoeidheid naar de huisarts gaat. Na een uitvoerig onderzoek valt de diagnose: eierstokkanker. Om de bijwerkingen van de ziekte en de behandelingen beter het hoofd te bieden, kiest de thuisverpleegkundige voor een combinatie met niet-klassieke geneeswijzen.Lees verder