Projectoproep Grants 2018: laureaten

Dit jaar werd er 22,6 miljoen voorzien voor de selectie van de "Wetenschappelijke Grants 2018".

Uiteindelijk werd er 24,8 miljoen euro uitgedeeld om 74 onderzoeksprojecten te ondersteunen. Dit fantastisch resultaat is een absoluut recordbedrag dat we hebben bereikt dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs. Wij zijn hen heel dankbaar!

Hieronder stellen wij de laureaten van 2018 voor:

  • In fundamenteel onderzoek werden 30 projecten geselecteerd en ontvangen zij een globaal budget van € 13 795 611
  • In translationeel en klinisch onderzoek werden 38 projecten geselecteerd en ontvangen zij een globaal budget van € 9 407 735
  • De gerichte oproep "Asbest" heeft 6 projecten opgeleverd die een globaal budget van € 1 589 000 zullen ontvangen.

Fundamenteel onderzoek: 30 projecten - € 13 795 611

Translationeel en klinisch onderzoek: 38 projecten - € 9 407 735 

Asbest: 6 projecten - € 1 589 000 

 

 
Laatst aangepast op: 25/10/2019

Gesteunde projecten

Teams van professoren Marie-Madeleine Dolmans & Johan Smitz

Teams van professoren Marie-Madeleine Dolmans & Johan Smitz

Wij werken met een team onderzoekers uit verschillende disciplines om de overleving van getransplanteerd eierstokweefsel te verbeteren. Er bestaat een grote behoefte aan farmacologische en technische strategieën waarmee tal van factoren die leiden tot een aanzienlijk verlies van follikels na de transplantatie van ingevroren en ontdooide eierstokfragmenten, tot een minimum beperkt kunnen worden.

Team van Professor Bart Lambrecht

Het team van professor Bart Lambrecht wil ontdekken waarom bepaalde kankercellen aan het immuunsysteem ontsnappen, en hoe dit kan worden voorkomen.

Team van doctor Karin Breckpot

Het team van Doctor Breckpot test een antitumorale vaccinatie bij dieren. Door injectie van het vaccin in de lymfeklieren dichtbij de tumor, wordt een bepaald type witte bloedcellen (dendritische cellen) gestimuleerd.

Onderzoekers in de kijker

Mandats postoctoraux - dr Sophie Servais

Postdoctorale mandaten | Dr. Sophie Servais

Dr. Sophie Servais houdt ervan om bij te leren en vooral om dingen te observeren, ontrafelen en beter te begrijpen. Dit is in feite de basis van onderzoek, waar ze zich naar eigen zeggen tegenwoordig volledig in onderdompelt. Samen met haar team zoekt dr. Servais namelijk naar manieren om de kans op complicaties na een hematopoietische stamceltransplantatie te verminderen.
Dr. Johnny Duerinck

Postdoctorale mandaten | Dr. Johnny Duerinck: Een betere behandeling voor kwaadaardige hersenturmoren

Tot op vandaag ziet de prognose voor patiënten met kwaadaardige hersentumoren er na herval somber uit. Al sinds het begin van zijn opleiding is dr. Johnny Duerinck vastbesloten daar verandering in te brengen. In kader van het mandaat van Stichting tegen Kanker concentreert hij zich op betere behandelingen en levensverlenging van patiënten na herval van glioblastoma.

Getuigenissen

Tom, de echtgenoot van Sophie, kreeg en overwon kanker. 3,5 jaar later is alles onder controle en voor het eerst durft het koppel weer dromen, van een toekomst, de verdere uitbouw van Toms fietsenzaak én van een grote verbouwing. Ondanks eerdere positieve signalen, blijkt het afsluiten van een schuldsaldoverzekering echter onmogelijk, ook niet mits uitsluitsel van kanker of het betalen van een schappelijke bijpremie. “Alsof kanker ons een heel leven achtervolgt.”Lees verder