Projectoproep Grants 2018: laureaten

Dit jaar werd er 22,6 miljoen voorzien voor de selectie van de "Wetenschappelijke Grants 2018".

Uiteindelijk werd er 24,8 miljoen euro uitgedeeld om 74 onderzoeksprojecten te ondersteunen. Dit fantastisch resultaat is een absoluut recordbedrag dat we hebben bereikt dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs. Wij zijn hen heel dankbaar!

Hieronder stellen wij de laureaten van 2018 voor:

  • In fundamenteel onderzoek werden 30 projecten geselecteerd en ontvangen zij een globaal budget van € 13 795 611
  • In translationeel en klinisch onderzoek werden 38 projecten geselecteerd en ontvangen zij een globaal budget van € 9 407 735
  • De gerichte oproep "Asbest" heeft 6 projecten opgeleverd die een globaal budget van € 1 589 000 zullen ontvangen.

Fundamenteel onderzoek: 30 projecten - € 13 795 611

Translationeel en klinisch onderzoek: 38 projecten - € 9 407 735 

Asbest: 6 projecten - € 1 589 000 

 

 
Laatst aangepast op: 25/10/2019

Gesteunde projecten

Team van professor Sabine Tejpar

Team van professor Sabine Tejpar

We vermoeden dat het Zic2 eiwit een belangrijke structuur vormt die toelaat dat specifiek DNA wordt afgelezen, en het zijn deze afgelezen genen die leiden tot specifieke differentiatie. Om het mogelijk te maken dat DAN afgelezen kan worden, moet chromatine “open“ zijn, en moeten bepaalde afleeselementen aanwezig zijn, en een aantal blokkerende elementen afwezig.
Team van professor Sophie Hernot

Team van professor Sophie Hernot

Tumor letsels duidelijk laten oplichten ten opzicht van gezond weefsel, zou de chirurg toestaan om een preciezere en efficiëntere operatie uit te voeren. Daarom zullen we een nieuwe contraststof (zowel fluorescent als radioactief) op basis van de nanobody-technologie ontwikkelen en valideren, die gebruikt kan worden voor een precieze en gevoelige beeldgeleide chirurgie.
Team van professor Liv Veldeman

Team van professor Liv Veldeman

Binnen dit project zal een multicentrische gerandomizeerde studie worden verricht waarbij de buiklig crawl positie wordt vergeleken met de standaard rugligpositie voor borst- + lymfeklierbestraling.

Onderzoekers in de kijker

professor Lambrechts

Grants 2016 | Professor Diether Lambrechts

Professor Lambrechts ontving in 2016 een Cancer Research Award - een persoonsgebonden prijs voor onderzoekers die op de eerste plaats eindigen in de selectie van de wetenschappelijke raden - voor translationeel en klinisch onderzoek.
Professeur Vanwolleghem mandat postdoc 2014

Postdoctorale mandaten | Prof. dr Thomas Vanwolleghem

Al tijdens zijn studies was gastroenteroloog en hepatoloog prof. dr. Thomas Vanwolleghem gebeten door de wonderen en de kracht van wetenschappelijk onderzoek. Een brug slaan tussen het bed van de patiënt en research is meer dan ooit zijn streven. Zijn onderzoeksproject concentreert zich op de vroegtijdige diagnose van virale hepatitis en leverkanker.

Getuigenissen

Na haar borstkanker besloot Maria om vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Vandaag is zij een van onze schoonheidsconsulentes die patiënten in de watten leggen. Wat haar motiveert, is anderen de zorgen bieden die zij zelf ontving toen ze ziek was.Lees verder