Kankerpreventie | Stichting tegen Kanker

Kankerpreventie

Laatst aangepast op: 15/07/2019

Minder kans op kanker met 12 goede voornemens

Wie gezond leeft, loopt veel minder risico om kanker te krijgen. We zouden ongeveer 1/3 van de kankergevallen kunnen voorkomen

Lees verder

De gevaren van tabak

Roken is verantwoordelijk voor 30% van de overlijdens door kanker. Het is dus van levensbelang om het publiek in te lichten over dit onderwerp, en de mensen die willen stoppen met roken, te helpen.

Lees verder

Drinken

Minder alcohol drinken zal de kans op verschillende kankers verlagen, drink alcohol met mate. 

Huidkanker voorkomen: slim in de zon

Wanneer je verbrandt, wordt je huid onherroepelijk beschadigd. Om huidkanker te voorkomen is bescherming noodzakelijk.

Lees verder

Recepten

Lekker eten en tegelijk gezond eten is helemaal niet moeilijk. Neem een kijkje in deze rubriek, die heerlijke recepten voor elke gelegenheid bevat, van een snelle hap tot heuse feestmaaltijden.

Beweeg

Regelmatige lichaamsbeweging kan de kans op verschillende kankers verlagen, drink alcohol met mate. 

Zich laten vaccineren

Kankers zijn geen besmettelijke ziektes. Toch zijn virussen betrokken bij de ontwikkeling van bepaalde gezwellen. Tegen sommige van die virussen kun je je vaccineren!

Alarmsignalen van kanker

Ons lichaam stuurt nochtans signalen uit die kunnen wijzen op kanker. Lees er hier meer over.

Lees verder

Wat is vroege opsporing van kanker?

Vroege opsporing betekent dat je kanker (of de voorlopers van kanker) probeert op te sporen voordat er merkbare afwijkingen (symptomen) zijn. Het wordt ook wel “screening” genoemd.

Lees verder

Kankerbarometer

Elk twee jaar geeft Stichting tegen Kanker de opdracht voor een enquête om de vooroordelen en stereotiepen van de Belgen rond kanker in kaart te brengen.

Lees verder

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder