Europese code tegen kanker

12 manieren om uw risico op kanker te verlagen

Kanker wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van beschadigingen aan ons genetisch materiaal (DNA), die niet worden hersteld binnen een cel. Veroudering, celdeling en erfelijkheid zijn onvermijdbare risicofactoren.

Andere risicofactoren zijn wel volledig of gedeeltelijk vermijdbaar, zoals roken, overgewicht, te weinig bewegen, blootstelling aan uv-stralen, alcoholgebruik, besmetting door het humaan papillomavirus (HPV), of het innemen van oestrogenen na de menopauze, …

Andere factoren beschermen ons en hebben een positieve impact op het risico dat we lopen, zoals bijvoorbeeld lichaamsbeweging, het geven van borstvoeding, vezelrijke voeding, enz.

Onze levenswijze kan dus een positieve of negatieve impact hebben op onze kans om kanker te krijgen.

De Europese Code Tegen Kanker bestaat uit twaalf eenvoudige aanbevelingen die het resultaat zijn van grondig wetenschappelijk onderzoek en die iedereen kan volgen om kanker te zo weinig kans mogelijk te geven. Het opvolgen van deze 12 aanbevelingen zou het risico op kanker met meer dan een derde verkleinen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) voorspelt zelfs een daling van het risico met de helft.

Hoe werd de Code opgesteld?

Deze aanbevelingen zijn het resultaat van een project dat werd gecoördineerd door het International Agency for Research on Cancer van de WGO, met financiële steun van de Europese Unie.

De eerste editie van de Code werd gepubliceerd in 1987. De vierde editie, die nu in voege is, werd voorbereid in 2012–2013 door kankerspecialisten, wetenschappers en andere experten uit de hele Europese Unie. Deze experten hebben de meest recente wetenschappelijke bewijzen geanalyseerd om de aanbevelingen uit te werken.

De experten werkten twee jaar samen binnen een multidisciplinair samenwerkingsverband, waarbinnen werkgroepen het relevante bewijs verzamelden en evalueerden. Een groep van epidemiologen met ervaring in de systematische analyse van de wetenschappelijke literatuur zorgde voor de wetenschappelijke en technische ondersteuning van de werkgroepen bij de identificatie en analyse van het relevante bewijs. De werkgroepen schreven wetenschappelijke artikels om het principe van de aanbevelingen in de Code en het relevante bewijs toe te lichten.

Een Scientific Committee, samengesteld uit senior onderzoekers en erkende voortrekkers in de Europese kankerpreventie, garandeerde het algemene wetenschappelijke overzicht en leverde de finale goedkeuring van de aanbevelingen.

De Prolongitudine-campagne

Stichting tegen Kanker kon deze originele campagne op poten zetten dankzij de ondersteuning van haar donateurs, om zo de aandacht te vestigen op de maatregelen die iedereen kan nemen om het risico op kanker te verkleinen. De bedoeling: het publiek eraan herinneren dat er geen mirakelpil bestaat, maar dat we allemaal de mogelijkheid hebben om ons risico op kanker sterk te doen afnemen, door eenvoudigweg enkele gewoontes te veranderen.

Naar de website van de Europese code tegen kanker (IARC)

Bekijk ook het filmpje van Association of European Cancer Leagues

Laatst aangepast op: 19/01/2017

Getuigenissen

De mysteries achter de natuur, achter het leven ontrafelen, en op die manier mensen helpen, dat is al sinds ik kind was mijn passie. In mijn onderzoeksdomein, de immuuntherapie, combineer ik die dingen elke dag: ik onderzoek hoe kankercellen ons immuunsysteem weten te bedotten, en hoe we dat kunnen verhinderen. Op die manier helpen mijn team en ik heel wat leukemiepatiënten.Lees verder